Categorie | Finanţe personale

10 obiceiuri esenţiale pentru a atinge şi a menţine stabilitatea financiara

Este nevoie de disciplină și de dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase pentru a putea atinge stabilitatea financiara.

Nimănui nu-i convine să se îndrepte către o prăpastie financiară, care să îl afecteze emoțional și psihologic.

Ca urmare, cel mai bine este să ne protejăm veniturile atunci când putem, înainte ca situațiile neprevăzute să facă banii să ne alunece printre degete.

De aceea este important să învățăm câte ceva de la cei stabili din punct de vedere financiar.

Iată 10 obiceiuri importante pe care le au cei care au atins deja stabilitatea financiara:

 

1. Nu cheltuie impulsiv. 
Când avem bani este foarte ușor să ne lăsăm duși de val.

Aparent, aceasta este o mare problemă pentru foarte mulţi oameni, pentru că vrem cu toții să profităm de viața „ușoară”.

Stabilitatea financiara, însă, poate fi realizată numai dacă învățăm să ne controlăm și să ne monitorizăm cheltuielile impulsive.


2. Pun bani deoparte. 

Persoanele stabile din punct de vedere financiar cheltuie mai puțin decât câștigă.

Chiar dacă nu ai un capital prea mare, poți să îți permiți să investesti în lucrurile importante și corecte fără să cheltui mai mult decât îți permiți. În acest fel poți economisi bani.

Învață, de exemplu, să negociezi contractele de telefon, cablu și alte utilități sau redu pur și simplu suma pe care o cheltui pe diverse lucruri (mese la restaurant, excursii și haine).


3. Țin evidența cheltuielilor.
Acești oameni țin evidența cheltuielilor. Poți face asta ocazional: o dată pe lună poți nota câți bani ai cheltuit și poți analiza pe ce lucruri faci cheltuieli excesive.

Făcând asta îți poți da seama cât de eficient îți folosești resursele financiare.


4. Fac investitii.
Persoanele care au atins deja stabilitatea financiara se preocupă în mod activ pentru a avea şi în continuare un viitor confortabil.

Chiar dacă pensia încă nu bate la ușă, nu este niciodată prea devreme pentru a aloca fonduri pentru investitiile pe termen lung.


5. Evită datoriile „rele”.
Nu toate datoriile sunt identice.

Împrumuturile cu dobânzi mari (cum sunt creditele de consum) nu sunt identice cu împrumuturile cu dobânzi mici (cum sunt creditele ipotecare). Datoriile au efecte psihologice care afectează debitorul, deci cel mai bine este să le plătești repede şi să încerci să le eviți.


6. Își stabilesc bugetul.
Persoanele care au atins stabilitatea financiara își fac bugetul pentru venitul pe care îl au.

Astfel, ei pot să ştie exact unde se duc banii lor și să se asigure că îi cheltuie pe ceea ce chiar își doresc. Cu ajutorul aplicațiilor precum Mint și You need a budget poți prelua controlul asupra bugetului tău și poți începe să îți asumi responsabilitatea pentru el.


7. Renunță la obiceiurile proaste.
Acest lucru necesită o oarecare disciplină, dar aceşti oameni înțeleg că obiceiurile proaste le „mușcă” din venituri și îi privează de viitoarele lor bucurii.

Lucrurile care te fac cu adevărat fericit sunt necostisitoare și nu te lasă să te zbați în incertitudine financiara.


8. Își fac planuri.
Există anumite lucruri sau activități speciale cu care s-ar putea să vrei să te recompensezi.

Poate că vrei să îți cumperi o casă, o mașină sau să pleci în vacanță. Aceste planuri pe termen lung s-ar putea să necesite o planificare eficientă și din timp pentru a putea fi realizate.

În loc să lași pe mâine, transformă acele țeluri în numere și date. Făcând asta, vei putea să fii dedicat lor și să le vezi împlinite.


9. Nu întârzie.
Da, oamenii care au atins stabilitatea financiara nu amână nimic când vine vorba despre bani. Ei nu întârzie să își plătească facturile.

Astfel, ei nu acumulează nici datorii și pot să ştie exact câţi bani le rămân pentru cheltuieli personale.


10. Au grijă de sănătatea lor.  
Stabilitatea financiara necesită o oarecare responsabilitate.

Nu vei putea să realizezi sau să faci mare lucru fără să îți protejezi „vehiculul” spre succes. În plus, sistemul medical este costisitor, de la medicamente, la consultații și până la tratament.

Persoanele care au atins stabilitatea financiara își protejează veniturile având grijă de sănătatea lor și ducând un stil de viață sănătos. Știm cu toții că se pot întâmpla lucruri neprevăzute, dar sunt multe lucruri pe care le putem preveni și pe care le putem avea sub control.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!