fbpx

Categorie | Finanţe personale

9 obiceiuri esenţiale pentru a atinge şi a menţine stabilitatea financiara

Este nevoie de disciplină și de dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase pentru a putea atinge și a menține stabilitatea financiara.

Nimănui nu-i convine să se îndrepte către o prăpastie financiară, care să îl afecteze atât material cât și emoțional și psihologic…

Ca urmare, cel mai bine este să ne protejăm finanțele personale atunci când putem, înainte ca situațiile neprevăzute să facă banii să ne alunece printre degete.

De aceea, poate că este o idee bună să învățăm câte ceva de la cei care sunt deja stabili din punct de vedere financiar.

Iată 9 obiceiuri importante pe care le au cei care au atins deja stabilitatea financiara. Ce fac ei?

 

1. Nu cheltuie impulsiv. 

Când avem bani este foarte ușor să ne lăsăm duși de val. Aparent, aceasta este o mare problemă pentru foarte mulţi oameni, pentru că vrem cu toții să profităm de o viață cât mai comodă și „ușoară”.

Stabilitatea financiara, însă, poate fi realizată numai dacă învățăm să ne controlăm și să ne monitorizăm cheltuielile impulsive.


2. Pun bani deoparte. 

Persoanele stabile din punct de vedere financiar cheltuie întotdeauna mai puțin decât câștigă.

Chiar dacă nu ai un capital prea mare, poți să îți permiți să cumperi lucrurile importante și corecte fără să cheltui mai mult decât îți permiți. În acest fel poți economisi bani.

Învață, de exemplu, să negociezi contractele de telefon, cablu și alte utilități sau să reduci pur și simplu suma pe care o cheltui pe diverse lucruri (mese la restaurant, excursii, haine etc.).


3. Țin evidența cheltuielilor.

Acești oameni țin evidența cheltuielilor. Poți face asta ocazional, o dată pe lună poți nota câți bani ai cheltuit și poți analiza pe ce lucruri faci cheltuieli excesive.

Făcând asta îți poți da seama cât de eficient îți folosești resursele financiare.


4. Fac investitii.

Persoanele care au atins deja stabilitatea financiara se preocupă în mod activ pentru a avea şi în continuare un viitor confortabil.

Chiar dacă pensia încă nu bate la ușă, nu este niciodată prea devreme pentru a face investitii pe termen lung.


5. Evită datoriile „rele”.

Nu toate creditele sunt la fel. De exemplu, împrumuturile cu dobânzi mari (cum sunt creditele de consum) nu sunt identice cu împrumuturile cu dobânzi mici (cum sunt creditele ipotecare). 

Datoriile „rele” au și efecte psihologice negative, care „apasă” debitorul, deci cel mai bine este să le plătești repede şi să le eviți pe viitor.


6. Își stabilesc bugetul.

Persoanele care au atins stabilitatea financiara își fac bugetul pentru veniturile pe care le au.

Astfel, ei pot să ştie exact unde se duc banii lor și să se asigure că îi cheltuie pe ceea ce chiar au nevoie și își doresc.

Cu ajutorul aplicațiilor pentru computer sau telefon mobil poți prelua controlul asupra bugetului tău și poți începe să îți asumi responsabilitatea pentru el.


7. Renunță la obiceiurile proaste.

Acest lucru necesită o oarecare disciplină, dar aceşti oameni înțeleg că obiceiurile proaste le „mușcă” din venituri și îi privează de viitoarele lor bucurii.

Lucrurile care te fac cu adevărat fericit sunt necostisitoare și nu îți afectează negativ finantele personale pe termen lung.  


8. Își fac planuri.

Există anumite lucruri sau activități speciale cu care s-ar putea să vrei să te recompensezi. Poate că vrei să îți cumperi o casă nouă, o mașină sau să pleci într-o vacanță exotică.

Aceste planuri pe termen lung s-ar putea să necesite o planificare eficientă și din timp pentru a putea fi realizate.

În loc să lași pe mâine, transformă acele țeluri în cifre și în date. Făcând asta, vei putea să fii dedicat lor și să le vezi împlinite mult mai ușor.


9. 
Au grijă de sănătatea lor. 

Stabilitatea financiara necesită o anumită responsabilitate.

Nu vei putea să faci mare lucru fără să îți protejezi „vehiculul” spre succes. În plus, sistemul medical este costisitor, de la medicamente, la consultații și până la tratament.

Persoanele care au atins stabilitatea financiara își protejează veniturile având grijă de sănătatea lor și ducând un stil de viață sănătos. Știm cu toții că se pot întâmpla lucruri neprevăzute, dar sunt multe lucruri pe care le putem preveni și astfel avea sub control.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!