fbpx

Categorie | Finanţe personale

5 motive pentru care educatia financiara este o necesitate reală şi nu un “lux”

Unele studii arată că românii stau foarte prost în ceea ce priveşte educatia financiara.

Astfel, spun unii, educatia financiara este la fel de rar întâlnită în rândul românilor precum obiectele de lux.

De unde rezultă că educatia financiara, la modul practic, ar fi un fel de “lux”…

Eu nu sunt deloc de acord cu acest punct de vedere.

În realitate, educatia financiara este un aspect absolut esenţial în viaţa omului contemporan, în mileniul III.

În condiţiile în care de mult nu mai facem între noi schimburi de produse în natură (troc), ci folosim în acest scop banii, cred că ar fi foarte util să înţelegem mai bine CE sunt, de fapt, banii şi CUM funcţionează ei cu adevărat.

Iată 5 motive pentru care eu cred că educatia financiara chiar este o necesitate, fără de care nu putem ajunge la un nivel mai ridicat de prosperitate:

 

1. Pentru că educatia financiara este cea mai mare carenţă pe care o avem.

Deşi la şcoală avem ocazia de a învăţa o multitudine de lucruri, din foarte multe domenii, despre bani şi despre finante personale nu ni se spune absolut nimic.

Nu este de mirare că apoi, ca adulţi, trebuie să învăţăm singuri despre aceste subiecte sau să suferim efectele lipsei noastre de educaţie…

2. Pentru că luăm în fiecare zi şi la fiecare pas decizii care ne afectează viitorul din punct de vedere financiar.

La prima vedere s-ar putea să ţi se pară o exagerare, dar dacă reflectezi mai bine, îţi vei da seama că cele mai multe din lucrurile la care te gândeşti pe parcursul unei zile au consecinţe financiare.  Bune sau rele.

Iar pe termen lung, toate aceste “mici” consecinţe se vor aduna şi vor duce la un succes sau la un eşec din punct de vedere financiar.

3. Pentru că trăim într-o lume în continuă schimbare, la care trebuie să ne adaptăm în permanenţă.

De curând am traversat o perioadă cu dobânzi foarte mici, aflate la minime istorice.

Dar cu vreo 10 ani înaintea ei, traversasem o etapă de inflaţie foarte ridicată.  În fiecare din aceste perioade au existat moduri de a profita de respectivele situaţii.

Ce va urma în viitor?

Nu avem cum să ştim cu certitudine, însă educatia financiara ne va ajuta să ne descurcăm mult mai bine, indiferent care vor fi condiţiile particulare pe care le vom întâlni.

4. Pentru că nimeni nu ne poate ajuta mai bine decât ne putem ajuta noi înşine.  Şi pentru că nimănui nu-i pasă de bunăstarea noastră mai mult decât nouă.

A existat în trecut o întreagă “epocă” în care oamenii credeau că statul va avea grijă de ei, de nevoile lor şi de viitorul lor.  Aceste vremuri au trecut de mult.

În prezent, când impozitele şi legile, la modul general, se schimbă de la o zi la alta, când cursul valutar o ia razna, când statul taie contribuţiile la pensiile noastre (pilonul II), când dobânzile încep să crească accelerat, ar trebui să ne dăm seama mai mult ca niciodată că numai de noi depinde construirea unui viitor personal mai prosper.

5. Pentru că este tot mai greu de făcut diferenţa între informaţiile care ne sunt cu adevărat utile, folositoare, şi cele care ne sunt dăunătoare.

În era informaţiei în care ne aflăm, accesul la răspunsurile pe care le căutăm este mai uşor şi mai rapid ca oricând.

Dar acest avantaj vine şi cu reversul medaliei, căci la fel de uşor putem primi şi informaţii greşite sau chiar răuvoitoare.

Suntem în permanenţă bombardaţi cu tot felul de mesaje, “oferte” şi reclame şi de multe ori avem impresia că cel care vorbeşte cel mai “tare” sau cel mai “frumos” spune în mod automat şi cel mai mare adevăr.  Greşit!

De multe ori “adevărul” nu este unul singur, aşa că cel mai mult contează “adevărul” nostru şi cum se aplică el concret în situaţia noastră particulară.

Aici educatia financiara poate să facă cea mai mare diferenţă, să ne ajute să separăm informaţia reală de zgomot şi să identificăm astfel drumul nostru propriu către o viaţă mai prosperă.

 

Din aceste motive am certitudinea că cel mai bun mod de a ajunge la un nivel mai ridicat de prosperitate este prin creşterea continuă a nivelului de educatie financiara.

Pentru a veni în sprijinul tău şi a te ajuta să-ţi îmbunătăţeşti finanţele personale şi investitiile, la modul cel mai practic, m-am gândit să-ţi pun la dispoziţie cursul video “Investitii inteligente şi surse de venit pasiv”.

În plus, în aceste zile poţi beneficia şi de o ofertă specială, care îţi aduce o reducere de 35%.

Mai multe detalii găseşti aici.

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!