5 probleme pe care le-ai putea avea cu depozitele bancare

Sunt deja mulţi ani de când băncile au devenit o prezenţă aproape constantă în viaţa noastră. 

Au devenit astfel tot mai cunoscute diferitele tipuri de conturi şi facilităţi pentru economisire pe care acestea le oferă, depozitele bancare fiind probabil cele mai uzuale instrumente financiare la care apelează românii.    

Iată 5 aspecte pe care ar trebui să le lămureşti încă de la început atunci când intenţionezi să apelezi la depozitele bancare, pentru a nu deveni mai târziu adevărate probleme:   

 

1. Siguranţa.  Unul din cele mai importante motive pentru care depozitele bancare sunt atât de populare este faptul că ele sunt considerate a fi sigure.  Acest lucru este în principiu adevărat, chiar dacă nicăieri în lume nu există ceva absolut „100% sigur”. 

Siguranţa depozitelor bancare este dată de faptul că ele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), care se obligă să restituie deponenţilor sumele depuse (în limita a 100.000 euro pe deponent) în cazul în care banca respectivă s-ar confrunta cu probleme financiare. 

Atenţie, însă, căci nu toate băncile prezente în România participă la FGDB, pentru că legislaţia nu prevede această obligaţie şi pentru sucursalele instituţiilor financiare străine din interiorul Uniunii Europene.  Dacă nu eşti sigur că banca ta este membră a FGDB, poţi consulta aici lista cu băncile participante.

Iar dacă esti interesat de siguranţa MAXIMĂ pe care o poţi avea pentru banii tăi, trebuie să ştii că riscul cel mai mic în orice ţară îl au titlurile de stat (certificatele de trezorerie) care sunt garantate direct de către statul român (plus că dobânda astfel obţinută nu este impozitată, cum este cazul cu depozitele bancare).          

2. Comoditatea.  La prima vedere, depozitele bancare sunt foarte uşor de făcut, pentru că nu trebuie decât să mergi la banca unde ai deschis contul şi să semnezi o hârtie.

Pe de altă parte, atunci când doreşti lichidarea acestui depozit şi retragerea sumei respective este posibil să apară unele complicaţii, dacă doreşti să faci acest lucru în altă sucursală a băncii decât cea unde ai constituit iniţial depozitul. 

În această situaţie unele bănci au nevoie să primească specimenul tău de semnătură sau acceptul sucursalei unde ai constituit depozitul, lucru care poate să dureze mai mult decât te-ai aştepta în cazul folosirii unui sistem computerizat.    

3. Flexibilitatea.  Este important să te gândeşti bine pe ce durată doreşti să faci un anumit depozit.  De obicei, cu cât durata este mai mare, cu atât este mai mare şi rata dobânzii pe care o poţi obţine. 

Dacă, însă, ai nevoie de respectivii bani înainte de termen, este posibil apară costuri suplimentare.  Băncile încearcă să te descurajeze să faci acest lucru şi pot impune penalităţi prin care să pierzi dobânda pentru întreaga perioadă a depozitului (nu numai pentru perioada rămasă până la scadenţă) sau care chiar să ducă la micşorarea sumei depuse iniţial de către tine. 

Din acest motiv este foarte util să te informezi despre aceste penalităţi înainte de a constitui depozitele bancare pe care le doreşti.    

4. Suma minimă.  Bineînţeles că atunci când faci un depozit eşti interesat de obţinerea unei dobânzi cât mai mari. 

Băncile vin în permanenţă cu tot felul de oferte „speciale”, însă trebuie să fii atent căci de multe ori ofertele cele mai interesante pot avea unele cerinţe specifice, cum ar fi o anumită sumă minimă a depozitului necesară pentru obţinerea dobânzii celei mai avantajoase.       

5. Dobânda.  Este foarte util să te interesezi despre ofertele cât mai multor bănci, căci dobânzile pe care acestea le acordă pentru depozitele bancare pot fi foarte diferite. 

Cu toate acestea, dobânzile sunt, ca regulă generală, FOARTE mici.  De mulţi ani dobânzile se află pe un trend descendent iar la ora actuală aceste dobânzi nici nu mai acoperă creşterile reale de preţuri. 

Deşi cifrele oficiale pentru inflaţie, aşa cum sunt ele calculate de către Institutul Naţional de Statistică, sunt la valori extrem de scăzute, totuşi preţurile pe care le întâlneşti zi de zi au deseori creşteri mai mari, care probabil că depăşesc cu mult valoarea dobânzii oferite pentru depozitele bancare. 

Dacă vrei să obţii un randament mai mare pentru banii tăi, ar trebui să te informezi despre alte instrumente financiare care îţi permit acest lucru, căci există variante de investitii cu risc mic, care îţi pot aduce câştiguri mult mai mari decât depozitele bancare (un exemplu poţi găsi aici). 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!