Categorie | Finanţe personale

9 obiceiuri financiare care te pot ajuta să faci bani și să ai o viață mai prosperă

Dacă întrebarea „Cum să faci bani?” te preocupă cu adevărat, poate că a venit momentul să primeşti nişte răspunsuri.

Cea mai bună modalitate de a ajunge la un nivel mai ridicat de prosperitate este să preiei controlul asupra finanţelor tale.

Prin dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase, vei reuşi să depăşeşti obstacolele şi să progresezi pe drumul către o viaţă aşa cum ţi-o doreşti cu adevărat.

Iată 9 obiceiuri financiare care te pot ajuta să faci bani şi să ai o viaţă mai prosperă:

 

1. Stabileste-ti un buget lunar.

Pentru cei mai multi oameni bugetele sunt plictisitoare. Insa daca iti poti planifica cheltuielile, atunci vei lua decizii mai bune legate de banii tai. Nu trebuie neaparat sa lucrezi cu bugete detaliate, desi unele persoane se simt confortabil cu ele.

Este suficient unul care se concentreaza pe imaginea de ansamblu. Poti sa-ti scrii bugetul pe o bucata de hartie sau intr-un fisier pe computer, cum iti este mai usor.

2. Urmareste cheltuielile.

Fie si numai aceasta decizie singura poate face minuni asupra finantelor tale. Pentru ca nu poti sa-ti modifici obiceiurile financiare si nu poti sa faci bani daca nu stii unde se duc banii pe care ii ai. Poti sa-ti urmaresti cheltuielile folosind o agenda simpla sau folosind computerul.

3. Verifica-ti extrasul de cont.

Este important sa primesti o copie a extrasului de cont la intervale regulate. Bancile nu sunt infailibile. Oamenii fac greseli, iar o greseala in extrasul tau de cont te poate costa bani multi.

Chiar daca initial o sa ti se para o mare bataie de cap, dupa un timp lucrurile vor deveni mult mai usoare. Pana la urma este important sa stii totul despre banii tai.

4. Optimizeaza-ti conturile bancare.

Internetul este un instrument excelent daca doresti sa economisesti si sa faci bani. Acum este foarte usor sa intri pe site-urile bancilor si s-o alegi pe aceea care ofera cea mai buna dobanda.

Daca, spre exemplu, ai gasit o banca ce ofera dobanzi mai bune, fie iti muti contul acolo, fie incerci sa negociezi cu banca ta actuala acelasi nivel de dobanda. Daca nu se poate, iti iei banii si ii duci acolo unde esti recompensat mai mult.

5. Deschide un cont de investitii.

Este adevarat ca, cel putin la prima vedere, sa incepi sa investesti pe bursa poate sa para infricosator. Este mai putin important in ce anume preferi sa investesti (actiuni, obligatiuni etc.). Insa un lucru este sigur: cu cat incepi sa investesti mai devreme, cu atat ai mai multe de castigat, atat din punct de vedere financiar cat si din cel al experientei in pietele de capital.

6. Ofertele mai bune te pot ajuta sa faci bani.

Cat platesti in acest moment pentru cardul de credit? Dar pentru mobil? Dar pentru cablu si internet? Probabil ca ai putea gasi oferte mai bune. Cerceteaza putin piata si valorifica informatiile pe care le gasesti.

Suna-ti actuala companie de cablu, internet etc. si intreaba-i daca iti pot oferi aceleasi preturi precum competitorii sai. S-ar putea ca raspunsul sa fie nu, insa nu te costa nimic sa intrebi. Daca vrei sa joci tare, ameninta-i ca pleci de la ei. Amenintarea aceasta s-ar putea sa aiba efectul scontat, insa pregateste-te chiar sa pleci daca nu cedeaza.

7. Junk mailul nu te ajuta sa faci bani, ci sa-i cheltui.

Junk mailul nu este doar enervant, poate fi chiar un pericol pentru sanatatea ta financiara. Gandeste-te cate mailuri primesti care te indeamna sa-ti arunci banii pe tot felul de lucruri pe care nu le-ai fi pus niciodata pe lista ta de cumparaturi daca n-ai fi primit cine stie ce oferta „promotionala”. Poti economisi bani fie si numai ignorand aceste mailuri.

8. Creste-ti inteligenta financiara ca sa faci bani.

Fa-ti un abonament la o biblioteca si imprumuta o singura carte de finante personale. Nu lua mai multe pentru ca sigur nu vei citi nici una dintre ele. Ia cartea acasa si incepe s-o citesti. Dupa ce ai terminat-o de citit, vei avea o idee despre subiectele care prezinta interes pentru tine.

Intoarce-te la biblioteca si imprumuta o alta carte. Bibliotecile publice sunt o sursa excelenta pentru a invata cum sa economisesti si cum sa faci bani.

9. Seteaza-ti obiective financiare si ai sa intelegi cum sa faci bani.

Obiectivele financiare constituie baza succesului. Indiferent care este starea finantelor tale personale, daca esti bogat, sau sarac, sau la mijloc, este nevoie de timp pentru a-ti stabili obiectivele financiare.

Scrie-le pe o bucata de hartie, in termeni pozitivi. Stabileste un termen limita pentru a le indeplini si apoi in fiecare zi fa cate un mic pas pentru indeplinirea lor. In felul acesta vei reusi sa-ti construiesti viata prospera pe care ti-o doresti cu adevarat.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!