Iată cum te poate afecta cea mai bună decizie a guvernului Ponta

Suntem în permanenţă afectaţi de orice decizie a celor care ne conduc, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Dar această decizie pe care a luat-o ieri guvernul Ponta – aceea de a demisiona – este cu siguranţă capabilă să ne afecteze la modul cel mai direct.

 

Iată cum ne poate afecta pe toţi cea mai bună decizie a guvernului Ponta:

 

Dincolo de implicaţiile politice pe care le are această decizie a guvernului, fie ele pozitive sau negative, vor exista şi implicaţii extrem de concrete. Una dintre ele este evoluţia viitoare a cursului valutar euro-leu.

În ultimii ani, cursul valutar euro-leu a avut o evoluţie din ce în ce mai „liniştită”. Volatilitatea lui a fost în scădere, căci valorile maxime atinse au fost tot mai mici iar valorile minime atinse au fost tot mai mari, după cum se poate observa din graficul de mai jos.

 

decizie

Acum, însă, lucrurile se pot schimba. Perioada de instabilitate politică prin care va trece ţara noastră poate avea efecte foarte dăunătoare pentru cursul valutar. Să nu uităm că în ultima perioadă de mari turbulenţe politice, din vara anului 2012, cursul euro-leu atingea valoarea record de 4,65 lei (cercul roşu din figură).

Iar acum, după această decizie a guvernului de a demisiona, cursul euro-leu a început din nou să crească, atingând valoarea de 4,4462 lei, cea mai ridicată din ultimele 4 luni. Ce se poate întâmpla în continuare?

Totul depinde de viitoarele evoluţii din plan politic. Dacă se va ajunge repede la o soluţie de guvernare ce va avea atât sprijin politic, cât şi din partea societăţii civile, atunci probabil că leul se va stabiliza din nou şi cursul valutar îşi va relua micile mişcări de până acum.

Dar dacă perioada de instabilitate se va prelungi, eventual prin ajungerea la alegeri anticipate, atunci este probabil ca leul să îşi continue deprecierea. În acest caz, primul nivel care trebuie avut în vedere pentru cursul euro este cel din zona valorii de 4,50 lei (cercul albastru din figură).

Iar dacă şi acest nivel va fi depăşit, atunci va fi deschis drumul către vechile valori record de 4,65 lei. Căci la un curs valutar chiar mai mare preferăm să nu ne gândim…

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!