Care este cea mai mare dobanda la depozitele bancare?

Depozitele bancare sunt, probabil, cele mai uzuale instrumente financiare la care apelează românii.

Ele au marele avantaj de a fi garantate de către stat, prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), deci ştim cu toții că banii noştri sunt în siguranţă.

Iar posibilitatea de a primi şi o anumită dobanda le-ar putea face chiar atractive, doar că problema lor principală este legată chiar de mărimea acestei dobanzi.

Dobanda pe care băncile o acordă la depozitele bancare poate să varieze foarte mult de la o bancă la alta, dar, ca regulă generală, este foarte mică (cel puţin în comparaţie cu randamentul altor tipuri de investiţii).

În România de mulţi ani dobanzile se află pe un trend descendent și acelaşi lucru se petrece şi în Europa.  Chiar dacă putem bănui că acest trend și-a atins deja minimele, nu putem încă spera la o revenire fără a vedea mai întâi o creștere a ratei inflației.   

Decizia Băncii Centrale Europene de a continua să injecteze sume imense în sistemul financiar, în dorinţa de a revitaliza economia europeană, va contribui la menţinerea dobanzilor la valori extrem de scăzute.

Acest trend este în concordanţă cu informaţiile furnizate de site-ul conso.ro, care calculează rata medie pentru dobanda anuală la depozite şi afişează valoarea de 0,8% la cele în lei pe 1 lună şi 1,5% la cele în lei pe 1 an.

Pentru depozitele în euro, rata medie pentru dobanda anuală este şi mai mică, de numai 0,3% la cele pe 1 lună şi 0,7% la cele pe 1 an.

Care este cea mai mare dobanda pe care am putea s-o obţinem la depozitele bancare?

 

Din informaţiile furnizate de site-urile de specialitate (conso.ro şi finzoom.ro) rezultă că, în general, băncile ce oferă depozite garantate de FGDB cu dobanda cea mai mare sunt Marfin Bank şi Idea Bank.

Pentru depozitele pe 1 lună Marfin Bank şi Idea Bank oferă o dobanda de 1,1-1,2% la lei, respectiv 0,55-0,60% la euro.

Iar pentru depozitele pe 1 an dobanda este de 2,15% la Idea Bank la lei, respectiv 1,10-1,15% la Marfin Bank și Idea Bank la euro.  După cum se poate observa, aceste dobanzi sunt semnificativ mai mari decât cele medii.

O bancă ce oferă dobanzi chiar puțin mai mari ca cele de mai sus este TBI Bank, însă aceasta nu este membră a FGDB.

În plus faţă de cele de mai sus, de remarcat este şi nivelul avantajos al dobânzilor oferite de Libra Bank – o cunoştinţă mai veche, la care m-am referit şi în articolul despre cel mai bun cont bancar – care oferă o dobanda anuală de 2,25% pentru depozitele în lei pe 13 luni.

Dar dacă doreşti să obţii un randament mai mare pentru banii tăi, trebuie să te informezi despre alte instrumente financiare care îţi permit acest lucru, căci există chiar soluţii de economisire garantate de către stat care îţi pot aduce câştiguri mult mai mari decât depozitele bancare (un exemplu poţi găsi aici).

Eu cred că un plan bine pus la punct te poate ajuta să găseşti echilibrul optim între siguranţa pe care o doreşti pentru economiile tale şi randamentul pe care ai putea să-l obţii. 

Scrie-mi un email la adresa dan@ideisibani.ro şi te pot ajuta să găseşti o soluţie personalizată, în funcţie de nevoile tale individuale. 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!