fbpx

Care este cea mai mare dobanda la depozitele bancare?

Ok, dobanda la depozitele bancare se află la momentul actual la valori extrem de mici, asta știm deja cu toții…

Dar, și aici urmează un mare „DAR”, acest lucru este pe cale să se schimbe.

Depozitele bancare sunt, probabil, cele mai uzuale instrumente financiare la care apelează românii.

Ele au marele avantaj de a fi garantate de către stat, prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), deci ştim cu toții că banii noştri sunt în siguranţă.

Iar posibilitatea de a primi şi o anumită dobanda aproape că le-ar face chiar atractive, dacă această dobanda nu ar fi chiar atât de ridicol de mică, cel puţin în comparaţie cu randamentul altor tipuri de investiţii.

În România de mulţi ani dobanzile se află pe un trend descendent și acelaşi lucru se petrece şi în Europa. 

Doar că acest trend pare că și-a atins deja minimele, după cum rezultă și din graficul de mai jos, realizat de site-ul conso.ro, care prezintă evoluția din ultimii 2 ani pentru dobanda medie la depozitele bancare pe 12 luni.   

  Dobanzi depozitele bancare

Sigur, nu ne putem aștepta în viitorul apropiat decât la o revenire lentă, chiar dacă inflația a cunoscut o creștere mult mai accelerată, după cum arătam recent într-un webinar dedicat acestui subiect.

Cu atât mai mult cu cât decizia Băncii Centrale Europene de a continua să injecteze sume importante în sistemul financiar (în dorinţa de a revitaliza economia europeană) va contribui la menţinerea dobanzilor din zona euro la valori extrem de scăzute.

Dar, la noi în țară cel puțin, dobanda la depozitele bancare pare a începe în sfârșit să crească, chiar dacă face acest lucru cu pași extrem de mici.

Acest trend este în concordanţă cu informaţiile furnizate de site-ul conso.ro, care calculează rata medie pentru dobanda anuală la depozite şi afişează valoarea de 0,7% la cele în lei pe 1 lună şi 1,5% la cele în lei pe 1 an.

Pentru depozitele în euro, rata medie pentru dobanda anuală este şi mai mică, de numai 0,2% la cele pe 1 lună şi 0,6% la cele pe 1 an.

Care este cea mai mare dobanda pe care am putea s-o obţinem la depozitele bancare?

 

Din informaţiile furnizate de site-urile de specialitate (conso.ro şi finzoom.ro) rezultă că, la modul cel mai general, băncile ce oferă depozite garantate de FGDB cu dobanda cea mai mare sunt Piraeus Bank, Marfin Bank şi Idea Bank.

Pentru depozitele pe 1 lună aceste bănci oferă o dobanda de cca. 1% la lei, respectiv 0,25% la euro.

Iar pentru depozitele pe 1 an dobanda este de 2,15% la Idea Bank la lei, respectiv 1% la Marfin Bank și Idea Bank la euro.  

După cum se poate observa, aceste dobanzi sunt semnificativ mai mari decât cele medii.

O bancă ce oferă dobanzi chiar puțin mai mari ca cele de mai sus este TBI Bank, însă aceasta nu este membră a FGDB.

În plus faţă de cele de mai sus, de remarcat este şi nivelul avantajos al dobânzilor oferite de Libra Bank – o cunoştinţă mai veche, la care m-am referit şi în articolul despre cel mai bun cont bancar fără comisioane – care oferă o dobanda anuală de 1,75% pentru depozitele în lei pe 13 luni.  

 

DAR dobânzile de mai sus nu te vor ajuta să conservi puterea de cumpărare a banilor tăi, mai ales în condițiile unei inflații de cca. 4%, cât se estimează că va fi în anul 2018. 

Dacă doreşti să obţii un randament mai mare, trebuie să te informezi despre alte instrumente financiare care îţi permit acest lucru, căci există soluţii de investitii cu riscuri mici (obligațiuni) care îţi pot aduce câştiguri anuale medii chiar și de 10%.  

Eu cred că un plan bine pus la punct te poate ajuta să găseşti echilibrul optim între siguranţa pe care o doreşti şi randamentul pe care ai putea să-l obţii pentru investitiile tale. 

În acest sens, sunt foarte bucuros să-ți spun că acum ai posibilitatea de a avea acces la informații detaliate și extrem de practice, care te vor ajuta să ai o privire de ansamblu asupra celor mai interesante variante de investitii disponibile la momentul actual.

Mai multe delatii găsești aici: Drumul către succes în finantele personale şi investitii.    

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Arhiva

Adresa ta de email este în siguranţă!