fbpx

Categorie | Finanţe personale

Drumul spre independenta financiara: Pasul 1 – mit sau realitate?

Despre independenta financiara se vorbește mult în ultima vreme si s-au scris multe articole.

Sunt câteva materiale care contin lucruri utile, practice, dar sunt şi multe vorbe goale, aruncate fără nicio bază reală…

Care este adevărul din spatele acestei “poveşti”?

Ce înseamnă de fapt “independenta financiara”?

Este doar o fantezie sau o realitate concretă, la care poate ajunge practic oricine?

De ce ţi-ai bate capul cu acestă idee, de ce ţi-ai propune acest scop?

Şi, mai mult, CE ar trebui să faci la modul cel mai practic pentru a ajunge si tu la independenta financiara? Care sunt etapele concrete?

Iată câteva întrebări la care Valentin şi cu mine ne propunem să răspundem în seria de articole dedicate acestui subiect: Drumul spre independenta financiara.

Dorim să-ţi punem la dispoziţie experienţa şi cunoştinţele noastre pentru a te susţine în călătoria ta pe acest drum, fie că abia acum te pregăteşti să faci primul pas sau eşti deja mai avansat.

 

Independenta financiara – iluzie?

 

Cu mare sinceritate, trebuie să îţi spunem că independenta financiara NU este doar un concept teoretic sau o fantezie.

Zeci de milioane de oameni din lumea întreagă se află pe drumul spre independenta financiara si milioane de oameni au ajuns deja la destinatie.

Da, este nevoie de anumite cunoştinţe, necesită o anumită preocupare, durează un timp destul de lung, însă este un scop perfect realist şi fezabil pentru oricine.

Şi nu, pentru aceasta nu ai nevoie de studii economice aprofundate, sau de venituri mari, sau de informaţii confidenţiale şi “ponturi” norocoase.

Vei avea nevoie de:

– Dorință – să vrei cu adevărat sa atingi acest nivel;

– Obiectiv prioritar – independenta financiara să fie una dintre prioritățile tale personale;

– Cunoștințe de finanțe personale și investiții;

– Economisești constant o sumă de bani pe care să o investești;

– Plan bine pus la punct;

– Timp – pentru că nimic nu se face peste noapte. In funcție de nivelul tău actual, acest timp poate sa fie de câţiva ani, de 20 de ani sau poate şi mai mult.

Hai că a ieşit şi un acronim D.O.C.E.P.T. 🙂

Dacă la început independenta financiara poate părea o iluzie, o aspiraţie, un vis, în momentul în care pui împreună toate ingredientele de mai sus devine o realitate tangibilă.

 

Independenta financiara – la modul practic

 

In primul rând ar trebui sa definim corect termenul de independenta financiara pentru că şi aici există foarte multă confuzie.

Independenta financiara nu înseamnă neapărat să fii milionar, nu este acelasi lucru cu a fi „bogat”, să ai mașini scumpe, vile luxoase si sa poți sa iți permiţi 5 excursii exotice în fiecare an.

Poți să fii „bogat” si sa nu fii independent financiar dar poți sa fii în ceea ce se numește „clasa medie” si sa fii independent financiar.

Independenta financiara este definita ca starea financiară în care veniturile pasive îți asigură necesarul financiar pentru standardul tău de viaţă.

Pe scurt, independenta financiara presupune să obții venituri care nu depind în mod direct şi exclusiv de activitatea ta.

Adică venituri pasive.

Venituri pentru care tu trebuie să faci eforturi foarte mici pentru a le obține, de obicei de câteva ore pe săptămână sau chiar pe lună. Adică venituri din investiții.

Iar atunci când aceste venituri pasive ajung să-ţi acopere cheltuielile normale, de zi cu zi, poți spune cu siguranță că ai devenit independent financiar.

Din acel moment bunăstarea ta nu va mai depinde nici de valoarea punctului de pensie, nici de politica guvernului, de deficitul bugetar, valoarea inflației sau a altor parametri economici.

 

Formula independenţei financiare

 

Când vorbim de venituri pasive ne referim în special la: chirii, dividende, dobânzi, redevențe şi drepturi de autor.

Aceste venituri pasive vin de pe urma deținerii de active, cum ar fi proprietăți imobiliare, acțiuni sau părți sociale deținute la companii, instrumente de datorie (obligațiuni, titluri de stat, depozite), drepturi de proprietate intelectuala etc.

Activele pot fi moștenite, create sau cumpărate.

Totalitatea activelor deținute minus totalitatea datoriilor = Activ Net.

Totalitatea activelor generatoare de venit pasiv plus activele care se apreciază în valoare minus datorii = Portofoliul net de investitii (care nu cuprinde locuinţa personală sau alte proprietăți pentru uzul propriu, pentru că acestea nu produc venit pasiv).

Iar ca estimare, la modul cel mai general, putem spune că independenta financiara se atinge atunci cand:

Portofoliul net de investiții = 20 x cheltuielile anuale actuale.

Trebuie sa menționez ca aceste surse de venit pasiv nu se construiesc peste noapte.

Trebuie să te preocupi de acest subiect în mod constant, încă din perioada în care eşti activ, cât mai devreme, căci timpul este aliatul tău.

Trebuie să-ţi gestionezi finanţele personale într-un mod cât mai eficient, astfel încât să reuşeşti să economiseşti o parte semnificativă a veniturilor tale.

De asemenea, trebuie să te informezi pentru a identifica investitii avantajoase din punct de vedere al raportului risk/reward, căci altfel aceste economii vor fi erodate de inflaţie şi nu îţi vor aduce mare lucru pe termen lung.

 

CONCLUZIE

 

Dupa cum scriam mai sus, independenta financiara este dată de fapt de o cifră, portofoliul net de investiții = 20 X cheltuielile anuale actuale.

Ceea ce se poate măsura, se poate atinge.

Acum este rândul tău!

Care este cifra independenţei tale financiare?

Ştiind această cifră, ce este independenţa ta financiară: mit sau realitate tangibilă?

În cât timp crezi tu, aşa, la prima vedere, că ai putea atinge acest nivel?

Trimite-ne un email în care să răspunzi la aceste întrebări şi noi te vom sprijini mai departe pe drumul independenţei tale financiare.

Ne reîntâlnim zilele următoare, când vom continua seria Drumul spre independenta financiara cu următorul pas.

Daca ti-a plăcut articolul, te rugăm să îi dai share pentru a-l vedea si prietenii tăi. Suntem siguri că îţi vor rămâne recunoscători. 🙂

Pe curând!

Valentin si Dan

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!