fbpx

Categorie | Finanţe personale

Drumul spre independenta financiara: Pasul 2 – necesitate sau moft?

Hai să facem un mic exerciţiu de imaginaţie.

Cum va arăta viitorul tău din punct de vedere financiar pe termen lung, să zicem 10 sau 20 de ani, sau chiar şi mai mult, te-ai gândit vreodată?

Ok, la momentul actual lucrezi din plin, fie că eşti angajat sau ai propria afacere, obţii anumite venituri şi nivelul de viaţă al tău şi al familiei tale creşte.

Este normal să fie aşa, iar dacă priveşti în urmă cu 10 sau 20 de ani, vei vedea că schimbările sunt destul de semnificative.

Probabil că aceste creşteri vor continua şi în viitor, într-un anumit ritm, în funcţie şi de ciclul economic, evident.

Însă la un moment dat totul se va opri brusc şi nivelul tău de viaţă va începe să scadă.

Pentru că singurul “motor” pe care se bazează bunăstarea ta eşti TU!

Iar atunci când tu vei ieşi din viaţa activă, fie că vei fi la pensie sau pur si simplu nu vei mai putea lucra, situaţia ta financiară va depinde doar de alţii.

De exemplu, va depinde de stat.

Şi acest lucru nu este deloc unul pozitiv, căci sistemul de pensii este deja falimentar (cheltuie mai mult decât încasează).

Iar dacă la momentul actual nivelul pensiei este de cca. jumătate din ultimul salariu, peste 10-15 ani ea va ajunge la DOAR 20% din ultimul salariu, arată prognozele specialiştilor.

Cu alte cuvinte, atâta timp cât ai statutul de “dependent”, situaţia ta financiară este în pericol: din momentul în care TU nu vei mai putea obține venituri, te vei îndrepta în mod automat către sărăcie.

Care este soluţia? Independenta financiara.

 

Independenta financiara – necesitate sau moft?

 

Cum adică să nu mai fii nevoit sa muncești? La muncă, nu fi leneș!!!

În felul acesta nimeni nu va mai dori sa muncească… Unde vom ajunge?

Am auzit deseori această abordare. Că nu este sănătos să nu mai muncesti de la… să zicem 40 de ani, sau poate 50 de ani….

Aici există o mare confuzie.

Oamenii care ajung independenți financiar de cele mai multe ori continuă să lucreze, doar că se ocupă cu ce vor EI, nu cu ce vor alții.

Diferențele dintre cei care muncesc pentru că au nevoie de bani vs. cei care sunt independenți financiar sunt:

– Unul muncește pentru că trebuie să își plătească facturile, celălalt pentru că preferă acea activitate în locul altor activități pe care le poate face în acel moment;

– Unul este nevoit sa înghită bullshit-uri de la cei de care depinde venitul lui, celălalt nu este nevoit să facă asta;

– Unul se poate dedica mai mult unui scop personal (educația copiilor, practica spirituala, dezvoltare personală, călătorii), celălalt se poate dedica doar parțial, în timpul liber.

Per total, un om independent financiar are mai mult timp liber pentru a-l dedica propriilor scopuri si își trăiește viaţa mult mai aproape de idealurile sale.

Căci timpul, deși pare a avea un preț (stabilit în mod artificial) în realitate este de neprețuit.

În final, putem spune că dorința de a atinge independenta financiara poate fi văzută și ca un moft, dar în realitate este o catalizatoare incredibilă a evoluției personale şi a gradului de satisfacție personală a vieții.

 

CONCLUZIE

 

Independenta financiara NU ESTE O ILUZIE ŞI UN MOFT decât în ochii celor care au murit deja în interior. Pentru restul, este o NECESITATE ȘI UN CATALIZATOR AL EVOLUȚIEI PERSONALE.

Daca ai citit până aici, înseamnă că şi tu ai DORINŢA necesară pentru a porni pe Drumul spre independenta financiara.

Vei avea nevoie de cunoștințe si de un plan bine pus la punct, pe care să îl aplici în mod consecvent, lună de lună, atât timp cat va fi necesar.

Acesta este şi motivul pentru care noi ne-am propus să fim alături de tine în perioada următoare, pentru a te ghida, pas cu pas, pe drumul tău spre independenta financiara.

Așadar, ești gata de drum?

Dacă şi tu eşti hotărât să-ţi construieşti un viitor mai prosper, care să nu mai depindă de alţii, te invităm alături de noi în acestă călătorie!

Scrie-ne într-un email care sunt motivele tale personale de a deveni independent financiar şi care sunt provocările cu care te confrunţi la momentul actual, pentru a te putea susţine cât mai eficient prin articolele viitoare.

Ne reîntâlnim zilele următoare, când vom continua seria Drumul spre independenta financiara cu metode practice de a-ţi optimiza finanţele personale.

Daca ti-a plăcut articolul, te rugăm să îi dai share pentru a-l vedea si prietenii tăi. Suntem siguri că îţi vor rămâne recunoscători. 🙂

Cu bine,

Valentin şi Dan

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!