fbpx

Euro sau dolari americani? Cum este mai bine să îţi păstrezi economiile?

Ne-am obişnuit de atâta vreme să urmărim cursul valutar încât cu greu ne-am mai putea imagina viaţa fără el.  Începând cu perioadele „tulburi” din anii ’90 (cu desele prăbuşiri ale leului) şi până în ultimii ani (caracterizaţi de o mult mai mare stabilitate) întâlnim aproape zilnic valorile cursului valutar. 

Şi chiar dacă, între timp, preferintele noastre valutare s-au schimbat, o grijă a rămas mereu aceeaşi: să ţinem măcar o parte a economiilor noastre în valută, ca să fim protejaţi.  Lucru foarte înţelept.  Dar în încercările noastre de a surprinde fiecare „tresărire” a monedei euro, am uitat că mai există încă o valută importantă: dolarul american.

Astfel, în anii ’90 şi începutul anilor 2000 toată lumea vorbea numai despre dolarul american iar preţurile, salariile sau chiriile erau toate echivalate în dolari.  „Inventarea” monedei euro şi introducerea ei în circulaţie în anul 2002 părea să nu impresioneze pe nimeni.  În acea perioadă dolarul american încă mai era puternic, fiind cotat la aproximativ 1,16 euro (iar cursul euro/dolar la 0,86). 

Lucrurile au început însă să se schimbe destul de rapid, cu dolarul pierzând faţă de euro, astfel încât după anul 2003 euro a devenit mai puternic (şi toate preţurile au început să fie exprimate în euro).  Căci dolarul intrase într-un con de umbră şi a continuat să se deprecieze până în anul 2007, când cursul euro/dolar a şi atins un maxim de 1,60.

Apoi lucrurile au început din nou să se schimbe, căci odată cu criza financiară (şi criza zonei euro) moneda unică a început să oscileze mult dar şi să scadă.  Astfel, în luna mai 2014 euro a atins o valoare maximă de 1,40 dolari, după care s-a prăbuşit până la 1,25 dolari cât este acum.  

Ce urmează?  Nu poate şti nimeni cu siguranţă, însă analiştii sunt de părere că sunt şanse mari ca scăderea euro şi întărirea dolarului să continue pe termen mediu-lung.  Deşi nimeni nu poate spune cu certitudine care va fi cursul mâine sau săptămâna viitoare, este aşteptată o întărire a dolarului care să ducă cursul spre 1 euro = 1 dolar, sau poate chiar mai jos. 

Dar de ce ar scădea atât de mult euro faţă de dolar?  Foarte simplu: dolarul este susţinut de economia americană care merge din ce în ce mai bine (cu creşteri anualizate de 3% şi chiar mai mult) iar euro este „tras în jos” de economia europeana (cu creşteri de numai 0,1% – 0,2% care abia reuşesc să evite recesiunea). 

Ca să nu mai vorbim de abordările diametral opuse ale celor două bănci centrale: cea europeană care de-abia începe să „arunce” euro pe piaţă (în încercarea de a stimula economia, devalorizând astfel moneda proprie) iar cea americană care tocmai s-a oprit din operaţiunea de tipărire masivă de bani.

Cum am putea profita de această conjunctură?  Din nou foarte simplu: transformând o parte din economiile noastre din euro în dolari.  Sau din lei în dolari.  Căci chiar dacă am crede că şi în viitorul apropiat leul va rămâne stabil şi nu se va deprecia semnificativ faţă de euro (deşi trebuie să avem în vedere că alegerile odată încheiate, anul 2015 e posibil să aducă un grad mai mare de instabilitate politică sau guvernamentală, cu consecinţe negative asupra leului), este probabil ca dolarul să-şi continue traiectoria ascendentă, deci să crească şi faţă de leu.

De exemplu, dacă am fi cumpărat în vară dolari la cursul de atunci (de cca. 3,20 lei), până acum (la cca. 3,55 lei) am fi avut un profit de peste 10%!  În mai puţin de 6 luni.  Iar timpul nu este pierdut nici acum.  Căci dacă ar fi să-i credem pe specialişti şi dolarul va ajunge la paritate cu euro (deci fie şi numai la 4,43 lei cât este euro acum…), asta tot ar însemna o creştere de cca. 25%! 

Sigur, intervalul de timp în care s-ar putea petrece acest lucru ar putea fi destul de lung, dar chiar şi dacă luăm în considerare o durată de 2 sau poate 3 ani, tot am avea o creştere anuală de aproape 8%, adică MULT mai mare decât orice dobândă bancară pe care am putea-o obţine pentru economiile noastre!  Plus că la această creştere s-ar adăuga şi respectiva dobândă a bancii… 

Si asta în condiţiile în care ne expunem la un risc scăzut, căci în eventualitatea producerii unor evenimente negative, banii noştri vor beneficia de protecţia celei mai importante puteri mondiale: SUA.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Arhiva

Adresa ta de email este în siguranţă!