Categorie | Finanţe personale

Îţi place să scrii? Iată cum poţi câştiga bani din asta

Să scrii independent (sau freelance) este unul din cele mai cunoscute moduri de a câştiga bani online. 

Mulţi autori de succes ajung să câştige între 50 de cenţi şi un dolar pe cuvânt.  Unii chiar şi mai mult.

Dar începutul este destul de greu.  Primul lucru este să-ţi scrii CV-ul şi să-ţi construieşti un portofoliu.  Dacă te interesează să scrii, probabil că ştii asta deja…  Dar dacă scrisul nu este pentru tine o pasiune, atunci nu se justifică să te ocupi cu asta doar pentru banii pe care ai putea să-i obţii. 

E nevoie de multă dedicare şi de mult timp, dar dacă asta îţi place să faci, află că poate deveni şi destul de profitabil, la un moment dat.  Presupunând că într-adevăr îţi place să scrii, iată cum poţi face bani din asta. 

Însă înainte de a contacta companiile care se ocupă cu scrisul „freelance”, trebuie să fii prezent în mediul online.  Adică să ai un blog.  Sau un portofoliu pe internet.  Şi, din moment ce ne vom referi la site-uri în limba engleză, să fii sigur că te descurci bine în această limbă. 

Iată mai jos 10 site-uri care sunt dispuse să te plătească pentru ceea ce scrii, inclusiv despre România:    

 

1. Listverse – Listverse plăteşte 100 de dolari pentru fiecare articol pe care îl acceptă.  Articolul trebuie să fie o listă, să aibă cel puţin 1500 de cuvinte şi să includă cel puţin 10 lucruri.  În rest, depinde numai de creativitatea ta.  Există inclusiv articole despre România, lucru care ar trebui să te încurajeze.

2. TopTenz – TopTenz plăteşte 50 de dolari pentru fiecare postare.  Din nou, articolul trebuie să fie alcătuit ca o listă şi să aibă cel puţin 1500 cuvinte.  Postările site-ului sunt destul de dese, deci ai şanse destul de bune să te accepte.  Căci personaje cunoscute din istoria României deja au intrat în „topurile” lor, şi chiar pe poziţii fruntaşe… 🙂  

3. A List Apart – A List Apart plăteşte 200 de dolari pentru fiecare articol acceptat.  Aceleaşi reguli ca mai sus, minimum 1500 de cuvinte.  Ei publică, însă, mai puţine articole, deci probabil că ai şanse mai mici să te accepte.

4. International Living – International Living plăteşte 75 de dolari pentru un articol acceptat.  Ei sunt în principiu interesaţi de experienţele turistice pe care le-ai avut în ţările pe care le-ai vizitat.  Ca urmare, în acest caz talentul tău de scriitor ajunge pe locul al doilea.  Iar ca destinaţie turistică, România îşi are locul ei, cu câteva articole dedicate. 

Printre ele, găseşti şi unele din anul 2008, care recomandau investiţiile imobiliare în ţara noastră.  Ce s-ar fi întâmplat, dacă le-ai fi urmat atunci sfatul, e uşor să-ţi imaginezi…

5. FundsforWriters – FundsforWriters plăteşte 50 de dolari pentru fiecare postare pe care o acceptă.  Acesta este un site dedicat autorilor, în special în ceea ce priveşte câştigurile ce se pot obţine din scris.  Articolele pentru ei trebuie să aibă 5-600 de cuvinte.

6. Uxbooth – Uxbooth plăteşte 100 de dolari pentru un articol acceptat.  La ei acceptarea şi publicarea unui articol durează destul de mult, între 4 şi 8 săptămâni, pentru că sunt interesaţi doar de materiale de foarte bună calitate.           

7. iWriter – iWriter plăteşte până la 15 dolari pentru fiecare postare (de obicei, însă, mai puţin).  La prima vedere ar putea să pară puţin, dar partea bună este că ei nu sunt atât de stricţi ca cei de mai sus şi te lasă să-ţi alegi singur tema despre care vrei să scrii.  De asemenea, poţi să-ţi alegi singur câte articole eşti dispus să scrii în fiecare zi.    

8. Textbroker – Textbroker poate plăti până la 7 cenţi pe cuvânt, dacă eşti un autor de 5 stele.  Pentru a te evalua, la început le vei trimite un mic articol, după care vei primi, probabil, 3 stele.  Apoi poţi creşte, în funcţie de calitatea articolelor pe care le scrii.  

9. Matador Network – Matador Network poate plăti până la 60 de dolari pe articol, dar uzualul este între 20 şi 25 de dolari.  Acesta este un site specializat în informaţii de tip turistic şi de lifestyle, unde există inclusiv numeroase articole despre România (şi despre cum poţi să devii român 🙂 ).

10. The Penny Hoarder – The Penny Hoarder este un site de informaţii din domeniul finanţelor personale care te plăteşte în funcţie de numărul de vizualizări pe care le primeşte articolul scris de tine.  Plata unui articol nu este garantată, pentru că începe de la 100 de dolari pentru un număr de 50.000 de vizualizări, dar poate deveni şi mai consistentă în cazul în care acest număr creşte mult.  

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!