Cum poți să te protejezi de riscuri în investitii în mod eficient

Ştim cu toţii că de fiecare dată când ne gândim la ideea de a face investitii, în mod automat ne gândim şi la noţiunea de riscuri. 

Acest aspect este tipic tuturor tipurilor de investitii, chiar dacă este mult mai puţin prezent în viaţa noastră normală, de zi cu zi.

Cel puțin la prima vedere…  

Cât de prezente sunt aceste riscuri în viața ta? 

 

Evident că anumite riscuri există în mod normal în viaţa noastră la fiecare pas, doar că nu ne gândim în permanenţă la ele şi nici nu ne îngrijorăm prea tare. 

Pentru că ele sunt destul de mici, iar de cele mai multe ori sunt chiar EXTREM de mici.   

De exemplu, de câte ori ți se întâmplă să urci treptele cu teama că ţi-ai putea rupe un picior?  Sau de câte ori traversezi strada cu frica de a nu suferi un accident grav?  Probabil că destul de rar… 

Şi totuşi astfel de accidente se tot întâmplă, căci auzim de ele de destule ori şi chiar le vedem la televizor. 

Cu toate acestea, ele sunt foarte rare (din fericire!), deci ar fi anormal să ne trăim viaţa într-o constantă teamă, în permanență cu gândul la aceste riscuri şi la toate relele ce s-ar putea întâmpla.

În ceea ce priveşte investitiile, însă, lucrurile stau exact INVERS! 

De fiecare dată când suntem interesaţi de o anumită investitie, trebuie să analizăm foarte atent situațiile în care lucrurile ar putea merge exact pe dos faţă de cum sperăm noi. 

Ce s-ar întâmpla în acele cazuri, cum am reacţiona în faţa unui scenariu negativ, cât am putea pierde, deci cât anume ne permitem din start să investim – toate acestea trebuie să fie parte a planului nostru încă de la început. 

Pentru simplul motiv că uneori aceste riscuri în investitii chiar se produc, indiferent de cât de atent şi de inspirat a fost alcătuit planul nostru inițial. 

Aceasta este chiar o certitudine, deci întrebarea nu este „DACĂ” ci, mai curând, „CÂND” se va produce acest lucru. 

Iar cel mai important este, de fapt, răspunsul la întrebarea „CÂT” putem pierde dacă se produc respectivele riscuri.  Căci în funcţie de acest răspuns ştim din start cum să planificăm şi să gestionăm investitia noastră în mod corect. 

În orice investitie, principala preocupare legată de riscuri este ca, în caz că ele se produc şi începem să înregistrăm pierderi, aceste pierderi să fie cât mai limitate.       

Toţi investitorii, absolut TOŢI, au de-a face cu aceste riscuri în investitii şi, prin urmare, uneori înregistrează pierderi.  Chiar şi celebrul Warren Buffett, probabil cel mai mare investitor din toate timpurile, aflat pe locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume, a raportat nu demult o pierdere ca urmare a investiţiei sale în Tesco (lanţ britanic de supermarketuri). 

Ce este interesant e faptul că, deşi ca cifră absolută această pierdere pare imensă (fiind de aproximativ jumătate de miliard de dolari), de fapt ea reprezintă doar 0,2% din valoarea netă a companiei conduse de Buffett (Berkshire Hathaway). 

Dealtfel, de-a lungul ultimilor 50 de ani, compania Berkshire Hathaway a înregistrat o singură dată o pierdere de 2%, restul fiind sub 1% din valoarea sa netă.  Aceste rezultate impresionante confirmă faptul că strategia câştigătoare este menţinerea riscurilor, deci şi a potenţialelor pierderi, la un nivel cât mai scăzut.     

Cum poți să te protejezi de riscuri în mod eficient? 

 

Autocunoaşterea și informarea sunt elementele cele mai importante când vine vorba despre investitii. 

Dacă înţelegi felul în care reacţionezi în faţa riscurilor şi a potenţialelor pierderi, îţi va fi mult mai uşor să-ţi construieşti un portofoliu care să se potrivească cu profilul tău de risc şi care să te ajute să obţii rezultate bune pe termen lung. 

Iată 4 lucruri la care trebuie să te gândeşti întotdeauna ÎNAINTE de a face o anumită investitie, pentru a nu te expune la riscuri prea mari:

1. Cât îţi permiţi să pierzi? 

Câţi bani ai disponibili pentru aceste investitii?  Şi, mai ales, cât din ei ai putea să pierzi fără a-ţi afecta în mod semnificativ nivelul de trai? 

Pe lângă răspunsul la aceste întrebări, trebuie să te gândeşti şi dacă eşti confortabil cu faptul că vei indisponibiliza acele sume pentru un anumit interval de timp.

2. Care este orizontul tău de timp? 

Intervalul de timp pentru care îţi propui să investesti este direct legat de acele riscuri pe care eşti dispus să le accepţi.  Cu cât investesti pentru un termen mai lung, cu atât vei avea mai multe şanse să-ţi revii după eventualele pierderi, deci ai putea să-ţi asumi, cel puțin teoretic, riscuri mai mari. 

Pe de altă parte, pe măsură ce te apropii de ţelul tău, trebuie să-ţi ajustezi portofoliul în mod corespunzător, astfel încât să scazi nivelul total de risc asumat.   

3. Cât de bine cunoști investitia pe care vrei să o faci? 

Se știe că principalul risc al unei investitii este însuși investitorul respectiv.  Sau, cum spune Warren Buffett: Riscul apare atunci cand nu stii ce faci.

Așadar, înainte de a intra într-o anumită investitie, informează-te cu seriozitate și încearcă să înțelegi cu adevărat cum funcționează acea investitie.

Care sunt principalele riscuri?  Ce ar putea să nu meargă bine?  Care sunt scenariile pozitive și care sunt cele negative?  Și, mai ales, ce anume vei face TU în fiecare din aceste scenarii?

După ce găsești răspunsurile la aceste întrebări, îți va fi mult mai ușor să-ți faci un plan concret, pe care să-l pui în aplicare atunci când situația o va cere.

4. Cum te descurci cu aceste riscuri din punct de vedere emoţional? 

Capacitatea ta emoţională de a face faţă schimbărilor, situaţiilor neprevăzute şi potenţial periculoase este foarte importantă.  Dacă investitiile riscante te stresează şi îţi afectează viaţa de zi cu zi, probabil că ar trebui să te orientezi către instrumente cu riscuri mai mici. 

Chiar dacă se spune că profiturile mari sunt aduse de obicei de investitii cu riscuri mari, există suficiente variante profitabile de a investi și cu riscuri mici, astfel încât, pe termen lung, să nu ajungi să-ţi distrugi liniştea şi sănătatea.

În concluzie, cunoscându-te cât mai bine pe tine însuți și informându-te despre oportunitățile de investitii disponibile, poți realiza un plan pe termen scurt, mediu și lung, care să te ajute să obții profituri bune, în condiții de riscuri cât mai limitate.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!