Categorie | Finanţe personale

Economiile te pot ajuta în lumea plină de riscuri în care trăim

Trăim cu toţii într-o lume plină de incertitudini.  Tot ceea ce ne înconjoară – natură, oameni, lucruri – se află într-o continuă transformare, iar rezultatul este dincolo de limita cunoaşterii noastre.  

Dar economiile noastre ar putea reprezenta o soluție (măcar parțială) la această problemă.  

De ce?  Răspunsul este simplu: în situaţiile în care ne confruntăm cu multe necunoscute, asupra cărora nu avem niciun control, o idee bună ar fi să acţionăm în direcţiile în care chiar putem face ceva. 

De exemplu, în ceea ce priveşte finanţele personale.  Pentru că banii reprezintă un mijloc prin care am fost învăţaţi că putem interacţiona cu lumea înconjurătoare. 

Atât de multe din lucrurile de care avem nevoie sau din problemele cu care ne confruntăm zilnic se pot obţine, sau rezolva măcar parțial, cu o anumită sumă de bani, încât am putea fi tentaţi să credem că TOATE problemele noastre ar dispărea instantaneu dacă am avea suficient de mulţi bani. 

Percepţie total greşită, dealtfel, căci cele mai importante aspecte ale vieţii chiar nu au nicio legătură cu noţiunea de bani. 

Însă multe alte lucruri într-adevăr au legătură, motiv pentru care suntem în aşa mare pericol să generalizăm… 

Cum putem crește economiile noastre? 

 

Prin definiţie, economiile sunt diferenţa între ce încasăm şi ce cheltuim.  Deci, în primul rând, am putea încerca să acţionăm asupra veniturilor.  Ştim cu toţii că nu este simplu să creştem veniturile, dar măcar avem certitudinea că le cunoaştem.  Adică, într-o anumită măsură, ne putem baza pe ele. 

Apoi, în cel de-al doilea rând, putem acţiona asupra cheltuielilor.  Sigur că nu este uşor, însă măcar aici depinde de noi într-o mai mare măsură.  Iar dacă vom corela în mod corect cheltuielile cu veniturile, vom începe să vedem cum se adună şi economiile. 

Cum ne pot ajuta economiile?   

 

În primul rând, economiile vor aduce în viaţa noastră un sentiment de control. 

Dincolo de nenumăratele lucruri pe care NU le putem influenţa în niciun fel, faptul că putem acţiona asupra finanţelor personale este un lucru pozitiv.  Iar când acest control asupra banilor chiar produce rezultate şi vedem economiile cum se acumulează, atunci realizăm un progres clar în direcţia obţinerii unei siguranţei crescute.

Dar nu numai atât, economiile noastre ne influenţează viaţa mult mai direct. 

Un studiu realizat în SUA a arătat că în anii ultimei recesiuni economice 46% din cei care economiseau activ au declarat că sunt confortabili cu situaţia lor financiară.  Spre deosebire de ei, 37% din cei care nu economiseau au spus că au redus mult din cheltuieli pentru a se putea descurca.  În mod clar unii oameni îşi gestionează banii mai eficient decât alţii. 

Faptul că ai ceva bani puşi deoparte şi că, de fapt, pentru a trăi ai nevoie de un venit mai mic decât cel pe care-l ai, îţi dă posibilitatea de a-ţi păstra stilul de viaţă şi în condiţii economice nefavorabile.  Datorită faptului că opţiunea de a nu mai pune bani deoparte pentru o anumită perioadă (sau chiar de a cheltui din economiile existente) nu există în cazul celor care nu sunt obişnuiţi să economisească în mod constant, ei vor fi mai afectaţi de orice schimbări negative ce ar putea să apară la un moment dat. 

Cei care fac economii vor fi mai puţin îngrijoraţi de evenimentele neprevăzute şi vor avea capacitatea de a se descurca mai uşor.  Ce este şi mai important este faptul că ei cunosc acest lucru, şi asta le dă un sentiment de siguranţă că, indiferent ce va apărea, ei se vor putea descurca. 

De asemenea, cei care economisesc îşi stabilesc anumite obiective pe care doresc să le atingă.  Ei ştiu că este mai avantajos din punct de vedere financiar să strângi bani pentru a merge în vacanţă, de exemplu, decât să faci un împrumut pentru asta. 

Pentru ei, economiile sunt o parte integrantă a vieţii şi momentul în care îşi ating obiectivul propus reprezintă un stimul pozitiv. 

Spre deosebire de ei, cei care nu sunt preocupaţi de economiile lor, chiar dacă vor ajunge să pună ceva deoparte, o vor face din frica de neprevăzut, şi nu pentru că sunt obişnuiţi să facă asta. 

Mai ales în timpul recesiunilor, economiile îi ajută pe cei prevăzători să fie mai bine pregătiţi şi mai puţin afectaţi decât ceilalţi.  Iar datorită faptului că probabil vor mai exista şi alte recesiuni în viitor, poate că acum ar fi un moment bun să te gândeşti la economiile tale. 

De asemenea, în condiţiile în care inflaţia deja îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai clar, cred că ar fi o idee bună să te informezi despre moduri de a investi economiile tale, astfel încât pe termen lung să obţii profituri care să depăşească macar rata cu care scade puterea de cumpărare a banilor tăi.  

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!