„Super oferte” periculoase: 5 capcane pentru prosperitatea și finanțele tale

Suntem în permanenţă bombardaţi cu promoţii şi oferte de tot felul, care mai de care mai „interesante”.

Comercianţii încearcă să ne atragă atenţia cu „super oferte” atât de avantajoase, încât nu ar trebui să le ratăm în niciun caz – spun ei.

Ce nu ne spun ei, însă, este faptul că unele din aceste „super oferte” sunt adevărate bombe cu ceas, care ne pot distruge finanţele personale şi drumul către o viaţă mai prosperă.

De ce sunt periculoase unele „super oferte” şi la ce trebuie să fii atent?

 

Unele din cele mai atractive „super oferte” – cel puţin la prima vedere – vin din partea băncilor. Acestea ne oferă diferite credite de consum şi carduri de credit menite să ne „ajute” exact în această perioadă a anului, cu cheltuieli mai mari ca de obicei.

Cum este, de exemplu, oferta de mai jos.

super oferte card

 

La modul general, băncile sunt companii serioase care oferă servicii extrem de utile. În particular, acesta este şi cazul băncii care oferă cardul de mai sus, cu care personal colaborez în cele mai bune condiţii de aproape 7 ani.

Cu toate acestea, unele campanii de marketing te pot induce în eroare, căci conţin adevărate capcane pentru finanţele tale.

Iată care sunt 5 capcane ale acestei oferte şi cum le poți evita:

 

1. „Super oferte” precum cea de mai sus te-ar putea face să crezi că viaţa ta este împlinită numai dacă îţi cumperi toate lucrurile pe care ţi le doreşti.

Total greşit. Cele mai mari, adevăratele bucurii ale vieţii vin TOCMAI din lucrurile care nu pot fi cumpărate cu bani. Gândeşte-te puţin şi îţi vei da seama că acest lucru este valabil şi pentru viaţa ta… 🙂

2. Diferenţa dintre a putea sau a nu putea să cumperi un anumit lucru AZI este dată şi de a avea sau a nu avea AZI banii necesari.

Să cumperi pe datorie este o metodă care nu funcţionează pe termen lung. Din contră, ar trebui să-ţi propui să pui în mod regulat nişte bani deoparte şi să cumperi lucrurile pe care ţi le doreşti doar DUPĂ ce ai adunat toţi banii necesari.

3. Aceste „super oferte” te-ar putea face să crezi că este ceva rău în a amâna să cumperi ceva ce îţi doreşti.

Fals. În realitate, cea mai mare greşeală este TOCMAI aceea de a cumpăra sub influenţa impulsului, emoţiei de moment. În schimb, ar trebui să te gândeşti cel puţin câteva zile dacă într-adevăr ai nevoie de acel lucru sau nu.

Astfel, de multe ori vei constata că este o idee mai bună să eviţi cheltuiala respectivă sau pur şi simplu s-o amâni. Iar banii care îţi rămân în felul acesta vor contribui la construirea prosperităţii tale pe termen lung.

4. Este ok să te împrumuţi dacă dobanda este 0.

Aceste condiţii par a fi ideale pentru a te împrumuta cât mai mult. Totuşi, ai grijă că ratele se adună rapid şi orice schimbare negativă în ceea ce priveşte veniturile te poate afecta foarte mult.

Însă atunci când dobanda este 0 doar o perioadă limitată, trebuie să fii şi mai atent. Căci dacă îţi propui să achiţi integral creditul până la finalul acestei oferte, s-ar putea să nu reuşeşti şi să ajungi să plăteşti dobanda.

Ca să nu rişti acest lucru, poate că ar fi mai bine întâi să economiseşti banii respectivi şi abia apoi să cumperi ceea ce îţi doreşti.

5. Ce se întâmplă după ce se termină perioada de dobanda 0?

În primul rând, poate că te întrebi cum este posibil pentru o bancă să facă oferte de credit cu dobanda 0? Răspunsul este simplu: majoritatea clienţilor nu vor reuşi să achite integral creditul în perioada promoţională, deci vor ajunge să plătească dobanda.

Iar această dobanda va fi suficient de mare pentru ca banca să recupereze ce nu a încasat în perioada iniţială.

Dar cât de mare poate fi această dobanda? Pentru a înţelege răspunsul la această întrebare, trebuie să avem în vedere nivelul dobanzilor la momentul actual. De exemplu, rata medie a dobanzii la depozitele bancare pe 1 an este de 1,4% (după cum calculează site-ul conso.ro).

În ceea ce priveşte creditele, dobanda anuală efectivă (DAE) medie este de 4,90% la creditele imobiliare, de 7,30% la creditele de nevoi personale cu ipotecă şi de 13,80% la creditele de consum, fără ipotecă (potrivit aceluiaşi site).

Iar în cazul cardului din exemplul de mai sus, după perioada promoţională DAE se apropie de 30%! Astfel încât acum poţi să-ţi dai seama ce ar însemna pentru finanţele tale să plăteşti această dobanda pe termen lung şi cine este adevăratul beneficiar al acestor „super oferte”…

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!