Categorie | INSIDER

Ce poţi face acum, când bursele de actiuni se află la noi maxime istorice

Am primit această întrebare despre bursele de actiuni de la un cititor al site-ului şi m-am gândit că ar fi o idee bună să scriu câte ceva despre acest subiect.

Într-adevăr, traversăm acum o perioadă excelentă pentru bursele din întreaga lume, inclusiv din România.

Bursele din SUA ating în fiecare lună noi maxime istorice, la fel şi în Marea Britanie (în ciuda Brexit-ului), iar în Germania sunt pe punctul de a depăşi maximele istorice atinse în anul 2015.

Şi în România bursa a înregistrat o frumoasă creştere de 14% de la începutul acestui an, chiar dacă încă nu a depăşit maximele de dinainte de criza financiară.

În aceste condiţii, prima întrebare care s-ar pune este cât ar mai putea dura aceste creşteri? Din păcate, nimeni nu poate răspunde cu certitudine…

Este adevărat că la momentul actual situaţia macroeconomică arată destul de promiţător, dar riscurile la nivel global nu sunt puţine, astfel încât nimeni nu poate să ştie ce va aduce ziua de mâine.

Sincer să fiu, eu cred că m-aş încadra mai curând în categoria optimiştilor, căci sunt convins că bursele de actiuni reprezintă o bună oportunitate de investitii pe termen lung şi foarte lung. Dar asta nu înseamnă că sunt un adept al cumpărării de acţiuni oricând, la orice preţ…

Căci, după cum bine ştim cu toţii, nicio creştere nu durează la nesfârşit. Mai devreme sau mai târziu va urma o anumită corecţie, în mod sigur. Când anume se va petrece acest lucru, cât de mare va fi corecţia şi cât va dura ea sunt, însă, lucruri imposibil de prezis.

Aşa că, în acest context, o întrebare mult mai utilă ar fi cum ne putem proteja de corecţia ce va veni? Sau, şi mai interesant, cum am putea profita de pe urma ei?

Iată 3 moduri de a profita de o eventuală scădere ce ar putea să urmeze pe bursele de actiuni:

 

1. Investitia în aur.

Aurul este, în mod tradiţional, un instrument de refugiu, care se apreciază în perioadele de turbulenţe pe bursele de acţiuni.

Interesant, însă, este faptul că aurul s-a apreciat semnificativ chiar şi în ultima perioadă, când şi acţiunile au înregistrat creşteri notabile.

Scriam la începutul anului despre oportunitatea unei investitii în aur, iar acum, după o creştere de aproape 9%, cred că aurul rămâne în continuare atractiv, mai ales prin prisma unei eventuale corecţii ce ar putea afecta bursele la nivel global.

2. Tranzacţionarea “indicelui fricii” – VIX.

Indicele volatilităţii, VIX, supranumit şi “indicele fricii”, calculat de către Chicago Board Options Exchange, are tendinţa de a creşte în perioadele de turbulenţe pe bursele americane şi de a scădea în perioadele de calm.

Aşa că nu ar trebui să fie nicio surpriză faptul că acum indicele VIX se află la valori foarte mici (după cum se poate observa şi în graficul de mai jos).

Bursele VIX

Sigur, aceasta nu este în niciun caz o garanţie că VIX va începe de mâine să crească în mod susţinut, însă apariţia unei corecţii în bursele de acţiuni din SUA ar putea fi speculată prin tranzacţionarea acestui instrument.

Şi cum VIX în sine este doar un indice, la modul practic se pot tranzacţiona fonduri de investitii (ETF-uri precum VXX) sau instrumente derivate (CFD-uri) ce au la bază acest indice şi sunt oferite şi de brokerii din România.

3. Tranzacţionarea short a indicilor bursieri.

Poate că cel mai direct mod de a profita de pe urma unei eventuale scăderi a burselor de acţiuni este tranzacţionarea short (vânzare în lipsă) a indicilor bursieri.

Această operaţiune nu este (încă) posibilă la Bursa de Valori Bucureşti, însă este foarte uşor de realizat în ceea ce priveşte mulţi din indicii bursieri din străinătate.

La fel ca la punctul anterior, la modul practic indicii bursieri se pot tranzacţiona short prin intermediul fondurilor de investitii (ETF-uri precum SH sau SPXS) sau instrumentelor derivate (CFD-uri) ce au la bază respectivii indici şi sunt oferite şi de brokerii din România.

Atenţie, însă, că tranzacţionarea short este în mod particular destul de periculoasă, mai ales dacă este realizată prin intermediul instrumentelor ce se tranzacţionează în marjă, cu efect de levier.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!