Categorie | INSIDER

Despre petrol şi Petrom: semne bune anul are!

În urmă cu un an, pe data de 8 ianuarie 2016, scriam despre petrol şi despre oportunitatea de investitii pe care o reprezenta în acel moment.

Atunci, preţul barilului scădea sub 33 de dolari, după o prăbuşire de 70%, care eu credeam că se apropia de final. Fiind interesat de a investi pe termen lung în petrol, cumpăram la acel moment produse derivate (CFD-uri) bazate pe preţul petrolului din SUA (WTI).

La distanţă de câteva zile, un minim de 28 de dolari era atins de petrol, care începea apoi să crească. Acum preţul pentru un baril de petrol este de 53 de dolari, cu 60% mai mare decât anul trecut.

Partea cea mai interesantă este dată de faptul că sunt puţine şanse să vedem pentru petrol o nouă prăbuşire în 2017, mai ales dacă avem în vedere acordul istoric de tăiere a producţiei de petrol, dintre ţările OPEC şi cele non-OPEC.

Astfel că, în ceea ce mă priveşte, voi urmări cu atenţie preţul petrolului, pentru a putea cumpăra din nou pe o eventuală corecţie negativă.

 

Dar marea surpriză a acestui început de an are un nume puţin diferit: Petrom!

După ce a petrecut o mare parte din anul trecut la valori foarte scăzute, preţul acţiunilor Petrom a înregistrat în primele zile ale acestui an o creştere de 10% şi a reuşit astfel să iasă din canalul de trend în care oscila din ianuarie 2016 (vezi graficul de mai jos).

petrol si Petrom

Acest lucru nu m-a mirat, căci era timpul ca şi Petrom să beneficieze de revenirea preţului petrolului precum şi de alţi factori pozitivi care au apărut în 2017 (cum este eliminarea supra-accizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp).

Recunosc că sunt de mult timp un fan al acţiunilor Petrom. Dar cea mai mare parte a acţiunilor le-am achiziţionat într-un moment special, beneficiind de super-oferta făcută de Fondul Proprietatea în luna octombrie 2016 (despre care am scris aici).

Am reuşit atunci să cumpăr un număr mare de acţiuni la un preţ de numai 0,1995 lei/acţiune, ceea ce mi-a permis să obţin un profit rapid de 9% în doar 2 săptămâni, odată cu vânzarea a jumătate din acţiunile cumpărate.

Restul acţiunilor, însă, reprezintă pentru mine o investitie pe termen lung, care a înregistrat deja o creştere de 24% până acum şi care ar trebui să continue să beneficieze de factorii pozitivi existenţi în prezent.

Sigur că nu e simplu să cumperi acţiuni Petrom în acest moment, după creşterea aproape explozivă din ultima lună. Pe de altă parte, însă, fie şi numai o eventuală revenire preţului în zona de 0,40 lei, atinsă ultima dată în vara anului 2015, tot ar putea aduce un profit de 40%.

Mai mult, o eventuală corecţie negativă a acestor acţiuni ar putea reprezenta o oportunitate de cumpărare şi mai interesantă, pe care eu aş urmări-o cu mare atenţie.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!