Categorie | INSIDER

Despre posibilitatea de a obţine un mic “cadou” de la Fondul Proprietatea

Compania Fondul Proprietatea are bunul obicei de a oferi acţionarilor săi, din când în când, câte un mic “cadou”.

Având în vedere că Fondul Proprietatea are rezerve consistente de cash, a hotărât din nou să investească în propriile acţiuni, pe care le răscumpără de la ceilalţi acţionari.

La momentul actual Fondul Proprietatea derulează cel de-al şaptelea program de răscumpărări de acţiuni, prin care intenţionează să achiziţioneze un număr de 640 milioane de acţiuni.

Acest program se va desfăşura în perioada 15 februarie – 20 martie, deci ai tot timpul să decizi dacă te interesează sau nu şi pe tine să participi la această ofertă.

Care este acest mic “cadou” pe care îl oferă Fondul Proprietatea cu această ocazie?

 

Foarte simplu: este vorba de preţul de 0,91 lei pe acţiune care este oferit celor care doresc să participe la acest program.

Având în vedere că preţul acţiunilor este de cca. 0,89 lei (la momentul redactării acestui material), ai avea astfel posibilitatea de a obţine un profit rapid de 2%.

S-ar putea ca acest profit să ţi se pară ridicol de mic, dar dacă te gândeşti că poţi obţine în 1 lună mai mult decât alţi oameni după 1 an (căci rata medie a dobânzii la depozitele în lei pe 1 an este acum de doar 1,50%, după cum raportează site-ul conso.ro), eu cred că nu este deloc rău.

Din păcate, însă, la modul practic lucrurile nu stau chiar aşa de bine. Pentru simplul motiv că aceasta este o ofertă bună pentru foarte mulţi, deci numărul acţiunilor subscrise va fi probabil mult mai mare decât ceea ce poate cumpăra acum Fondul Proprietatea.

Astfel încât, în final, nu vei reuşi să vinzi fondului decât o mică parte din acţiunile subscrise. Anul trecut, de exemplu, la cel de-al şaselea program de răscumpărări de acţiuni, suprasubscrierea a fost de peste 1000%, deci ai fi putut vinde doar 10% din acţiunile tale.

În concluzie, dacă deja deţii acţiuni la Fondul Proprietatea, acesta cred că este un bun moment pentru a realiza un mic profit rapid, fără niciun efort. Sau dacă te interesează oricum o investitie pe termen lung în aceste acţiuni, deci nu te deranjează faptul că vei rămâne în continuare cu cea mai mare parte a lor în portofoliu.

Dar dacă doreşti doar să capitalizezi pe seama acestei oferte, atunci riscurile la care te expui sunt mai mari, pentru că nu există nicio garanţie că preţul acţiunilor la Fondul Proprietatea va fi destul de ridicat şi după derularea acestei oferte, astfel încât să-ţi permită obţinerea unui profit.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!