Cum faci un mic profit rapid la listarea DIGI vs. ce fac “băieţii deştepţi”

Listarea la bursă a companiei DIGI (cea care deţine firma RCS-RDS) a fost o bună ocazie de a realiza un mic profit rapid.

Doar că, pentru marea majoritate a participanţilor la oferta DIGI, lucrurile nu au decurs cum se aşteptau. Chiar deloc!

Pe de altă parte, pentru unii “băieţi deştepţi”, situaţia a fost cu mult diferită. Iată de ce.

Listarea DIGI aduce un profit rapid, dar mult mai mic decât ai fi crezut

 

Modul de a obţine acest profit rapid a fost foarte simplu, având în vedere că DIGI urma să ofere un discount de 7% persoanelor care au subscris acţiuni în primele 5 zile ale ofertei (după cum am prezentat aici).

Partea bună este că acest raţionament a funcţionat, căci acţiunile au putut fi vândute pe bursă chiar în prima zi de listare la BVB şi astfel s-a obţinut un profit rapid de cca. 10% (sigur, în funcţie de preţul vânzării). Teoretic.

Partea proastă este că la modul practic profitul obţinut a fost MULT mai mic.

Având în vedere interesul imens pentru aceste acţiuni şi pentru acest mod de a obţine un profit rapid, oferta DIGI a fost mult supra-subscrisă, astfel încât, în final, numărul de acţiuni dobândite practic a fost mai mic de 5% faţă de cele subscrise.

Sigur, cu excepţia subscrierilor garantate, care au primit toate acţiunile subscrise, dar care s-au epuizat în mai puţin de 1 oră de la începerea subscrierilor…

Cu alte cuvinte, randamentul final pentru această investitie a fost astfel de doar 0,5%, cu mult sub speranţele iniţiale.

Chiar şi aşa, dacă ne gândim că un depozit bancar mediu aduce după 1 an întreg o dobândă de numai 1,4%, a obţine fie şi 0,5% după numai câteva săptămâni nu este deloc rău, după părerea mea.

Iată cum profită “băieţii deştepţi” de o oportunitate precum listarea DIGI

 

Dacă urmărim cu atenţie felul în care a evoluat numărul de subscrieri totale pe tranşa destinată persoanelor fizice (graficul de mai jos) vom observa un aspect interesant.

subscrieri DIGI RCS-RDS

În ultima zi în care se mai putea obţine discount-ul de 7% (şi anume 5 mai), cu câteva zeci de minute înainte de închidere, s-au subscris MULT mai multe acţiuni decât în restul celor 4 zile LA UN LOC!

Iar Ziarul Financiar ne oferă şi explicaţia pentru această situaţie. Anumite persoane – să le spunem pe scurt “băieţi deştepţi” 🙂 – beneficiază de sprijin din partea băncilor pentru a obţine o rată de alocare mai bună pentru acţiunile pe care doresc să le cumpere.

Cine sunt aceşti “băieţii deştepţi”? Simplu: persoane cu resurse financiare consistente (în principiu peste 100.000 lei), care devin astfel clienţi “privaţi” ai respectivelor bănci.

Iar atunci când apare o oportunitate precum listarea DIGI, aceste bănci sunt dispuse să le ofere (sigur, pe hârtie) lichidităţile necesare pentru a obţine astfel o rată de alocare cu MULT mai mare decât ar fi obţinut doar din fondurile proprii.

Pot să-ţi confirm personal că sistemul funcţionează şi astfel ei obţin mult mai multe acţiuni pentru sumele proprii investite, deci şi profitul obţinut în final este cu mult mai mare decât profitul oamenilor “obişnuiţi”.

Crezi că degeaba se spune că “the rich are getting richer”?

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!