fbpx

Categorie | Leul şi alte valute

Aveţi credite în franci elveţieni? De mâine veţi plăti cu aproape 20% mai mult!

Probabil că ziua de 15.01.2015 va rămâne o zi „neagră” pentru toţi cei cu credite în franci elveţieni.  Printr-o decizie total neaşteptată, care a luat prin surprindere pe toţi participanţii din pieţele de capital, Banca Naţională a Elveţiei (BNE) a renunţat astăzi la pragul de 1,20 pe care-l stabilise ca valoare minimă a cursului de schimb euro/franc elveţian.  Acest prag fusese stabilit de BNE în urmă cu 3 ani, în încercarea de a proteja economia elveţiană de efectele crizei datoriilor suverane din zona euro. 

Pe fondul turbulenţelor din zona euro, capitalurile europene căutau destinaţii cât mai sigure şi tot mai mulţi euro erau schimbaţi în franci elveţieni.  În consecinţă, euro scădea şi francul elveţian creştea, ajungând în august 2011 chiar la paritate (1 EUR = 1 CHF), situaţie care punea mari probleme exporturilor elveţiene şi deci întregii economii.   

Atunci BNE a stabilit acest prag, propunându-şi să nu mai lase francul elveţian să se aprecieze dincolo de valoarea minimă de 1 EUR = 1,20 CHF.  Ca urmare, situaţia s-a stabilizat, iar în ceea ce-i priveşte pe cei cu credite în franci elveţieni, ratele au revenit la valori mai „rezonabile” (deşi în continuare cu mult mai mari faţă de perioada 2007-2008, când aceste credite au fost contractate, şi când francul elveţian era mult mai slab, la 1 EUR = 1,60-1,65 CHF).   

Acest prag a fost apărat cu succes până astăzi, când BNE a hotărât să renunţe la el, considerându-l nejustificat.  Ce a urmat?  Francul elveţian a crescut exploziv, ajungând în câteva minute foarte aproape de paritate (la ora redactării acestui material 1 EUR = 1,02 CHF).  Această creştere s-a reflectat şi în cursul leu/franc elveţian, pe care astăzi Banca Naţională l-a stabilit la 4,3287 lei, cu aproape 16% mai mare decât ieri. 

La ce ne-am putea aştepta în viitorul apropiat?  Decizia BNE de astăzi a creat o doză mare de instabilitate în pieţele de capital din întrega lume.  Probabil că această instabilitate va continua şi în zilele următoare, lucru care nu va favoriza o revenire a cursului către valori mai „rezonabile”.  Din contră, pe fondul incertitudinilor la nivel european (conflictul din Ucraina, alegerile din Grecia), este posibil ca francul elveţian să rămână la valori „mari” pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Pe de altă parte, în cazul în care riscurile geopolitice nu se vor materializa, este puţin probabil ca francul elveţian să crescă şi mai mult (dincolo de paritate), deci dintr-un punct de vedere optimist, nu ne putem aştepta decât la zile mai bune… 🙂

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!