Categorie | Leul şi alte valute

Dolarul american: cum ar putea deveni “periculos”, dar şi “interesant”

Dolarul american este un element care ne poate influenţa viaţa la modul cel mai direct.

Chiar dacă uneori nu ne dăm seama de acest lucru…

Pentru simplul motiv că preţurile principalelor mărfuri şi materii prime pe pieţele internaţionale sunt exprimate în dolari.

Cu alte cuvinte, orice mişcare mai semnificativă pe care o face dolarul american este de presupus că se va regăsi, într-o măsură mai mare sau mai mică, în preţurile pe care le plătim zi de zi.  Mai ales când vine vorba de creşteri.

Iar dolarul american tocmai a făcut în ultimele zile o mişcare semnificativă şi a crescut la 3,86 lei, cea mai ridicată valoare de la începutul lunii ianuarie.

Preţul lui iese, astfel, dintr-o zonă de consolidare în care s-a aflat în ultimele luni şi pare a se îndrepta către valori mai crescute (după cum se poate observa şi în graficul de mai jos).

dolarul american

Ce poate aduce perioada următoare?

Sigur, dolarul american poate oricând să revină în zona de consolidare pe care tocmai a părăsit-o, o astfel de mişcare nu trebuie exclusă.


Dar dacă el îşi va continua tendinţa de apreciere, atunci ar putea să se apropie şi chiar să depăşească pragul psihologic de 4 lei, lucru care ar avea consecinţe foarte serioase.

Atât negative cât şi pozitive.

De ce ar putea deveni dolarul american “periculos”?

 

Dacă dolarul ar înregistra în viitorul apropiat fie şi o creştere de numai 10% faţă de valorile actuale, adică ar reveni în zona maximelor de la 4,25 – 4,30 lei (de la începutul anului 2017), acest lucru ar avea consecinţe clare.

În primul rând ne-am confrunta cu creşteri semnificative ale preţurilor carburanţilor, care ar putea depăşi astfel preţul de 6 lei/litru.

Prin urmare, şi restul preţurilor ar urma să fie afectate de acest lucru, deci inflaţia (destul de ridicată chiar la momentul actual) ar avea motive să crească şi mai mult.

Şi, odată cu ea, probabil că vor creşte şi ratele dobânzilor, corelaţie cu care deja ne-am obişnuit în ultimul timp.

Toate aceste schimbări este posibil să aibă un efect negativ asupra finanţelor noastre personale, deci cred că ar fi o idee bună să ne pregătim din timp, în caz că lucrurile vor evolua în această direcţie.

Cât de probabil este un astfel de scenariu?

Greu de spus, însă îţi propun altceva. Priveşte puţin graficul de mai jos, care reprezintă evoluţia cursului valutar dolar/leu în ultimii 10 ani şi gândeşte-te singur: care pare a fi tendinţa dolarului în tot acest timp???

 

De ce ar putea deveni dolarul american “interesant”?

 

Pe de altă parte, însă, o creştere a dolarului american ar putea aduce şi anumite oportunităţi.

Chiar zilele trecute discutam cu un prieten, care îmi spunea că ieşise de curând din nişte investitii şi revenise cu banii la bancă, unde cumpărase euro.

Moment în care l-am întrebat dacă nu a luat în considerare şi alte valute, măcar pentru o diversificare a riscului dacă nu şi pentru posibilitatea obţinerii unor profituri.

Iar acum cred mai mult ca niciodată că euro nu ar trebui să fie singura monedă în care păstrăm disponibilităţile noastre băneşti, mai ales în condiţiile în care cursul valutar euro/dolar vine de la valori destul de ridicate pentru ultimii ani şi pare a se pregăti de unele scăderi.

De asemenea, în măsura în care un dolar mai puternic ar duce la creşteri ale preţurilor carburanţilor şi energiei, acest lucru ar avantaja companiile din acest domeniu, deci acţiunile lor ar putea reprezenta oportunităţi de investitii demne de a fi luate în considerare.

Sigur, orice posibilă investitie trebuie analizată cu atenţie şi din mai multe puncte de vedere, mai ales în condiţiile turbulenţelor de natura politică ce apar la orizont, căci acestea ar putea juca un rol mai important decât orice apreciere pe care ar putea să o înregistreze dolarul american în perioada următoare.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!