Leu, euro, dolar: care este câştigătorul?

Te-ai gândit vreodată care ar fi cea mai bună variantă pentru economiile tale: leu, euro sau dolar?

Cu siguranţă că o idee bună este să păstrezi o parte din bani în moneda ţării în care locuieşti, mai ales fondul de urgenţă, care trebuie să fie diponibil practic la orice oră din zi şi din noapte.

Însă dincolo de asta, poate că ar fi util să foloseşti şi o altă valută pentru banii tăi. Sau poate mai multe…

Aşa cum nu este bine să “îţi ţii toate ouăle într-un singur coş”, la fel este prudent, şi de multe ori foarte profitabil, să economiseşti şi să investeşti în mai multe valute. Căci fiecare are plusurile şi minusurile ei.

Iată câteva avantaje şi dezavantaje ale celor mai uzuale valute: leu, euro şi dolar.

 

1. Leu – avantaje.

Este normal să te gândeşti la leu ca fiind prima opţiune pentru tine, mai ales dacă locuieşti în România.

Sunt mulţi ani de când BNR-ul ne sfătuieşte să economisim în lei, şi pe bună dreptate, căci dobânzile la lei au fost şi sunt şi la ora actuală sensibil mai mari decât cele la euro sau la dolari.

La fel, şi investitiile disponibile în lei sunt destul de accesibile, fie că vorbim de cele în titluri de stat, cele cu risc mic (în fondurile de obligaţiuni) sau de cele în piaţa bursieră.

2. Leu – dezavantaje.  

Pe de altă parte, mulţi oameni nici n-ar concepe să se gândească prea serios la leu, marcaţi fiind de lunga perioadă de devalorizare a lui în faţa euro şi a dolarului.

Şi pe bună dreptate. Chiar dacă în ultimii 3 ani leul a fost destul de stabil.

Dacă te gândeşti că la momentul actual, la un curs de cca. 4,50 lei/euro, se plăteşte mai mult cu 1 leu pentru fiecare euro cumpărat, faţă de acum 10 ani, îţi vei da seama că leul a scăzut cu aproape 30% faţă de euro în acest interval.

În ceea ce priveşte dolarul, lucrurile stau şi mai rău, căci faţă de cursul de 2,80 lei/dolar de acum 10 ani, la momentul actual leul a pierdut peste 45% din valoare.

3. Euro – avantaje.

Având în vedere devalorizarea istorică a leului, faptul că multe din preţurile uzuale sunt acum exprimate în euro este absolut firesc.

Mai mult, datorită apropierii, schimburilor şi turismului în zona euro, precum şi faptului că atât de mulţi români acum lucrează şi locuiesc în zona euro, folosirea pe scară largă a acestei valute a făcut să scadă interesul pentru leu.

Astfel încât a economisi (şi a investi) în euro este acum un lucru foarte des întâlnit, probabil la fel de des ca şi în cazul leului.

4. Euro – dezavantaje.

Dată fiind stabilitatea destul de mare din ultimii 3 ani a euro faţă de leu, corelată cu prăbuşirea dobânzilor la depozitele bancare în euro, rentabilitatea păstrării banilor în moneda europeană a devenit tot mai redusă.

Sigur, există în continuare fonduri de investitii cu risc mic denominate în euro, pentru că în ultima vreme se impune tot mai mult identificarea unor instrumente care să poată aduce randamente rezonabile, cel puţin faţă de depozitele bancare.

5. Dolar – avantaje.

Despre avantajele dolarului american scriu periodic chiar de la lansarea siteului IdeiSiBani.ro (sfârşitul anului 2014).

Am început să investesc în dolari pentru prima oară în vara anului 2014, când cursul era cca. 3,20 lei, şi am continuat să fac acest lucru cu fiecare ocazie cu care cursul dolar/leu afişa cotaţii scăzute.

Şi acum, când economia americană continuă să performeze tot mai bine faţă de economia zonei euro, dolarul îşi menţine intacte şansele de apreciere în faţa euro (şi implicit în faţa leului).

Cu atât mai mult cu cât Federal Reserve se apropie de o nouă creştere a ratei dobânzii cheie, iar Banca Centrală Europeană continuă programul de injectare masivă de lichidităţi, mă aştept ca dolarul să rămână favorizat în faţa euro.

6. Dolar – dezavantaje.

La fel ca şi în cazul euro, pe fondul accentuatei scăderi a dobânzilor din ultima vreme, depozitele bancare în dolari au avut de suferit.

Doar că, în acest caz, pe lângă fondurile de investitii în obligaţiuni, există şi alte variante interesante care au performat foarte bine în ultima perioadă (cum ar fi bursele americane de acţiuni sau mărfuri precum petrolul şi aurul), care fac în continuare investitia în dolari foarte atractivă.

Concluzie

În final, este clar că există avantaje şi dezavantaje specifice pentru fiecare din valutele leu, euro sau dolar. Probabil că în funcţie de preferinţele şi nevoile tale specifice, TU eşti cel mai în măsură să stabileşti care este câştigătorul.

Părerea mea personală este că diversificarea este cheia succesului în condiţiile economice şi monetare extrem de volatile din perioada actuală şi că utilizarea a cel puţin 2 valute pentru economiile şi investitiile tale îţi poate aduce atât siguranţă sporită cât şi profituri mai mari, pe termen lung.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!