Categorie | Opinii

16 lucruri importante învăţate din ultima criza financiară

Deşi ne bucurăm cu toţii că ultima criza financiară a trecut, totuşi îi mai resimţim încă efectele. 

Revenirea economiilor pe creştere este destul de înceată, şomajul scade prea lent (mai ales în UE) iar nivelul de viaţă creşte mai mult „pe hârtie”… 

Motivul principal este că ultima criza financiară a fost extrem de serioasă. 

Specialiştii spun chiar că a fost cea mai gravă criza de după Marea criza economică din anii 1929-1933 (Marea Depresiune).  Plus că ea a fost urmată în Europa de criza datoriilor suverane, cu efecte negative ce sunt vizibile până în ziua de astăzi.

Dar dincolo de gravitatea lor, istoria ne arată că aceste crize sunt destul de frecvente, având un puternic caracter ciclic: după fiecare perioadă de creştere economică vine o etapă de excese (când se produc aşa-numitele „bule speculative”) care se termină cu o criza, urmează o recesiune şi apoi ciclul se reia. 

Deci problema nu este, de fapt, DACĂ va mai urma o altă criza în viitor, ci, mai curând, CÂND va veni ea…?  Şi, desigur, ce anume putem face pentru a fi mai bine pregătiţi atunci când va fi nevoie? 

O idee bună ar fi să ne dăm seama care au fost greşelile făcute în ultima criza, pentru a învăţa din ele şi a nu le repeta şi data viitoare.

Iată 16 lucruri importante învăţate din criza financiară, care te pot ajuta în viitor:

 

1. Ca nu trebuie sa te indatorezi niciodata la limita. Daca bancile accepta indatorarea pana la 70%, nu inseamna neaparat ca 70% trebuie sa si accepti.

2. Ca nu e bine sa dai pe lucruri cat nu fac – asteapta pana cand pretul va reflecta realitatea. Daca ai cumparat inainte de criza o garsoniera cu banii cu care ti-ai lua acum un apartament cu doua-trei camere, cat de confortabil te simti? Daca ti-ai luat o masina de fite pe care n-o mai poti plati, dar care noua costa cu 30% mai putin, cum e?

3. Ca trebuie sa muncesti. Mentalitatea de „învingător” de tipul: „timpul trece, leafa merge” este cea care te face dispensabil angajatorului. Pe vremuri grele, vei fi primul concediat sau, in cel mai bun caz, ultimul la bonusuri. 

4. Ca nu trebuie sa investesti in lucruri pe care nu le cunosti indeajuns! Este un sfat simplu care le-ar fi fost de folos si celor de pe Wall Street la vremea lor! Extins: ca trebuie sa ceri informatii suplimentare cand nu ai inteles ceva. Unit-linked, overdraft, subprime – oare ce-or insemna?

5. Ca trebuie sa te concentrezi si pe economii, astfel incat sa nu ramai fara casa, masina si copii pentru ca ai fost concediat si nu ti-ai putut gasi o slujba in mai putin de o luna.

6. Ca nu trebuie sa iti faci credit in monede exotice pentru ca sunt imprevizibile, iar cand faci un imprumut, nu-ti prea doresti surprize!

7. Ca trebuie sa-ti diversifici investitiile si sa nu-ti pui niciodata tot capitalul pe bursa, in imobiliare, lalele sau IT. Nu stii niciodata cand si unde va lovi recesiunea!

8. Ca nu trebuie sa-ti faci socoteli pe venituri viitoare si nici sa te bazezi pe cresteri ipotetice ale pietei cand imprumuti / iti dai demisia / faci investitii importante.

9. Daca ai un business personal: ca trebuie sa-l construiesti solid si inteligent, nu sa te bazezi pe specula, cresterea automata a pietei, lipsa de concurenta, cheltuielile fara cap ale clientilor tai.

10. Ca se poate trai foarte bine fara multe din lucrurile pe care anul trecut le credeai indispensabile. Daca ne-am obisnui sa traim mereu ca pe timp de criza am economisi mai mult si am risipi mai putin! Luxul de a dormi linistit este mai important decat luxul unei masini in leasing!

11. Ca mai degraba te increzi in bun-simt si logica decat in „specialisti” care vad cresteri de doua cifre pe piete deja supraevaluate puternic.

12. Ca nimeni nu stie ce va fi. Multi nu stiu nici macar ce li se intampla, daramite ce va urma. Ca sa treci de perioadele acestea apeleaza la o strategie simpla: economiseste, diversifica, nu risca atunci cand nu e cazul, pregateste-ti mereu un scenariu negativ si mijloacele pentru a-l infrunta usor.

13. Ca bancile au reusit sa aiba profituri consistente, chiar in cele mai sumbre luni ale anului, iar tu ai reusit doar sa le dai mai multi bani – dovada a faptului ca nimeni nu-ti face o favoare, iar atunci cand lucrurile se inrautatesc fiecare trage doar pentru el.

14. Ca trebuie sa citesti clauzele scrise cu litere marunte si sa te abtii de la a le semna atunci cand nu esti ferm convins ca le-ai inteles si le poti suporta si cele mai neplacute consecinte.

15. Ca nu trebuie sa faci “ce face lumea” (imprumuturi) si ca nu trebuie sa crezi “ce spune lumea” (ca trebuie sa cumperi „acum”) ca sa nu ajungi “ca toata lumea” (aproape falit).

16. Ca lacomia nu este o calitate! 300 de perechi de pantofi, 5 masini si 8 case nu mai denota bogatie si inteligenta, ci risipa de resurse, risc si ignoranta.

Sursa: Solvabil.ro

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!