Categorie | Opinii

Va veni din Asia următoarea criză mondială majoră?

Turbulenţele venite din Asia de Sud-Est (în general) şi din China (în particular) îngrijorează tot mai mult în ultima perioadă.

Pieţele de capital sunt temătoare iar bursele de acţiuni scad sau stagnează (în cel mai bun caz) de peste un an.

Într-un excelent articol, cunoscutul analist Mihai Nichişoiu (analist global macro în cadrul companiei S.S.I.F. Tradeville) realizează o atentă examinare a situaţiei din Asia de Sud-Est şi a posibilităţilor de a realiza profituri prin prisma oportunităţilor care ni se oferă.

„Ce se întâmplă în Asia de Sud-Est?

 

De vreo sase luni, este liniste in China. Beijingul a stabilizat yuanul, iar evolutia bursei locale este acum doar o nota de subsol. Economia s-a stabilizat la randul ei, gratie retetei clasice de majorare a cheltuielilor guvernamentale si a investitiilor in infrastructura, industria grea si sectorul imobiliar.

Perceptia generala este ca turbulentele din trecut au fost exagerate si ca Beijingul controleaza sistemul. Au ramas putini oameni care gandesc contra consensului. Un asemenea analist este Charlene Chu de la Autonomous Research. Chu estimeaza ca gradul de credite neperformante in sistemul bancar chinez se apropie de 22%. Beijingul, insa, nu este ingrijorat. Lucrand cu cel putin trei feluri de clasificare a neperformantelor, Beijingul socoteste doar 1.75%.

Stabilizarea yuanului din debutul acestui an este descrisa drept o victorie in termeni de viziune si coerenta – iar asta nu doar in presa oficiala de la Beijing. In realitate, insa, a fost un film haotic, presarat cu convingeri contradictorii. WSJ a publicat recent un excelent material vizavi de acest subiect. La Beijing, scolile de gandire in privinta yuanului par mai diferite si mai oscilante decat ceea ce vedem in Congresul SUA inaintea unui vot important. De unde va aparea coerenta acomodarii unei alunecari ordonate a economei chineze, care la vreo $10 trilioane anual este deja a doua cea mai mare din lume?

Altfel, in ultimele sase luni, profiturile nete ale celor mai importante patru banci australiene au scazut cu un sfert. Cum este posibil? Parca stiam ca Australia parcurge un urias „bubble” imobiliar in paralel cu un urias „bubble” al creditarii. Iar dobanda cheie tocmai a fost taiata din nou, acum la 1.75%, nou minim record.

Faceti un salt catre Singapore si Hong Kong. In Singapore, preturile caselor pica de vreo doi ani, ceva nemaivazut in ultimele doua decade. In Hong Kong, vanzarile caselor sunt la cele mai mici valori din ultimii 25 de ani. Dar, din nou, cum este posibil? Unde este miracolul economic din Asia de Sud-Est cu care ne-am obisnuit in ultima decada si jumatate? Ce miracol economic este definit de deflatie pentru 18 luni consecutiv, asa cum vedem in Singapore? Aceasta este o deflatie chiar mai severa decat in Japonia ultimilor ani!

Toate cele de mai sus sunt semne ale faptului ca un imens ciclu de creditare fara precedent in istorie, care a generat miracolele economice din Asia de Sud-Est post-criza din 1997 – 1998, merge acum in revers. Dar in FX, cam tot ce exista in Asia de Sud-Est este cotat inca la perfectiune. Cand am inceput sa pariez contra dolarului singaporez, in debutul 2013, USD/SGD era la aproape 1.30. Este 1.38 astazi (grafic). Ce fel de ajustare este asta in termeni de depreciere a dolarului singaporez?

Pentru mine, distanta nesemnificativa dintre 1.30 si 1.38 indica mai degraba o piata ineficienta. Evidenta dezintegrarii unui imens ciclu de creditare este sub ochii nostri de ceva timp, dar perceptia unui miracol economic numit Asia de Sud-Est este atat de adanc inradacinata incat nimeni nu poate crede ca valutele din regiune se pot deprecia. Nimeni nu crede ca yuanul chinezesc se poate deprecia. Mai nimeni nu are curajul de a paria impotriva acestor valute.

Pentru mine, insa, a paria impotriva valutelor din SE Asiei are tot sensul din lume. Si vine dintr-o convingere care este mult mai mare acum decat in urma cu trei ani.”

USDSGD Asia

 

Sursa: www.tradeville.eu

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!