Categorie | Opinii

Sursele de venit pasiv: între mit și adevăr

Unul din conceptele cele mai „fierbinţi” ale perioadei pe care o traversăm – şi totodată destul de controversat – este cel de venit pasiv. 

Însăşi existenţa acestei noţiuni de „venit pasiv” este de multe ori pusă la îndoială… 

Ca să nu mai vorbim de toate confuziile, neînţelegerile, greşelile de interpretare sau de principiu produse în încercarea de a înţelege dacă există, ce sunt şi cum funcţionează cu adevărat sursele de venit pasiv.   

Celebrul Luca Dezmir, blogger, investitor, speaker, antreprenor şi autor de succes, proprietarul site-ului: www.milionarulmioritic.com, scrie un excelent articol despre acest subiect, reuşind astfel să clarifice cele mai importante aspecte legate de conceptul de venit pasiv: 

 

„Mesajul meu catre cei care spun ca nu exista venit pasiv

 

Am intalnit, e drept, voci destul de rare, care spun ca NU EXISTA venit pasiv.  Punct.  Acest articol este destinat atat lor cat si celor care cred ca veniturile pasive “nu functioneaza”. 

Cateva definitii

In primul rand trebuie sa definim ce inseamna venit activ.

Venitul activ este acel venit care inceteaza in momentul in care te-ai oprit din munca.

Cu alte cuvinte, este un venit obtinut ca urmare a vanzarii timpului tau si abilitatilor tale, fie catre un angajator, fie direct catre un client. Aceste doua modalitati de a face bani sunt specifice cadranelor de “Angajat” si de “Liber profesionist”, prezente in partea stanga a Cadranului Banilor, imaginat de Robert  Kiyosaki si prezentat in cartea cu acelasi nume.

Cand ajungem la venit pasiv, incepe busculada. Venitul pasiv este ruda cu venitul rezidual. Cele doua cuvinte dau nastere unui teren de lupta pentru specialistii in finante personale, care incearca sa delimiteze cele doua notiuni si sa le separe, folosind ca “unitate de masura” timpul acordat fiecarui tip de venit, pentru ca acesta sa functioneze.

Conform definitiei, venitul rezidual necesita o anumita durata de timp (mult redusa fata de venitul activ) pentru ca sursa de venit sa produca bani.

Venit pasiv este venitul care nu necesita niciun efort pentru ca acea sursa sa produca bani.

Ambele tipuri de venit au necesitat, in trecut, un anumit efort, consistent ca valoare, pentru a fi constituite.

Plecand de la cele de mai sus, trebuie sa subliniez ca partea “nu necesita niciun efort”, din definitia pentru venit pasiv, este ridicola. Cele mai multe surse de venit pasiv AU NEVOIE de timp pentru a fi intretinute, dupa ce au fost constituite. Sa luam exemplul unei cladiri de locuinte, date spre inchiriere. Pentru ca aceasta sursa de venit pasiv sa functioneze, e nevoie:

– sa colectezi chiria 🙂

– sa platesti impozitele pentru venituri

– sa te ocupi de managementul proprietatii, care implica, printre altele, sa repari stricaciunile produse de chiriasi si sa faci reparatii periodice la imobil etc.

Ca atare, trebuie sa aloci timp. Cu toate acestea, aici exista o mare dilema, pentru ca IRS-ul (fiscul american) defineste veniturile din chirii ca venit pasiv! (sursa).

Singura sursa de venit pasiv pare sa fie venitul din pensie, la acest venit nu e nevoie sa “faci nimic” pentru ca  sa-l  primesti in continuare (trebuie doar sa traiesti…).

Ca atare, e nevoie de o noua definitie, care sa puna lucrurile la punct, o data pentru totdeauna. Ea este enuntata de Nick Halik, un milionar australian si este o definitie pe care o consider extrem de practica:

Venitul pasiv este acel venit pentru a carui mentinere in functiune este necesara alocarea a cel mult o ora pe zi din timpul tau.

Clar! Se pune un jalon in timp, care defineste un venit pasiv. Sigur, e un jalon artificial dar asta nu e o problema. Definitia este foarte asemanatoare cu cea a venitului rezidual (care nu face precizarea timpului). Personal prefer termenul de venit pasiv in locul celui rezidual, pentru ca radacina “reziduu” mi se pare nepotrivita si avand o conotatie negativa.

Exista si functioneaza

Venit pasiv nu numai ca exista, el si functioneaza.

Exista pentru ca sunt taxate in SUA (vezi mai sus), desi fiscul romanesc nu are o asemenea definitie in codul fiscal autohton.

Functioneaza pentru ca… le folosesc chiar eu. Si iti dau un exemplu: veniturile din drepturile de autor.

Am scris pana acum doua carti, care se vand bine (din moment ce am ajuns la a doua editie a cartii “Iesi din labirint”). Exista doua metode de a vinde cartile:

– prin librarii

– prin propriul shop

Vanzarea prin librarii se incadreaza 100% definitiei de venit pasiv. Nu trebuie sa fac decat sa instruiesc tipograful meu sa trimita cartile unei firme de distributie, pentru ca procesul de vanzare sa fie complet “automatizat”. Din timp in timp, pe masura vanzarilor, mi se vireaza in cont contravaloarea cartilor vandute, in timp ce eu dorm, mananc, ma relaxez sau fac orice alt lucru care imi trece prin minte (inclusiv in timp ce muncesc la alte proiecte!).

Din pacate, acest lucru este rareori posibil in Romania, unde distribuitorii de carte si librariile au un renume notoriu in privinta intarzierii platilor catre edituri sau autori. Este o realitate cu care se confrunta cei care vor sa vanda carte.

De aceea, am decis (si bine am facut) sa-mi deschid propriul shop pe internet, unde imi vand cartile.  Shopul vinde automat cartile, trebuie facuta doar trimiterea postala. Chiar daca ar fi sa ma ocup personal de acest aspect, el nu mi-ar lua o ora pe zi, ceea ce ar face ca intreg procesul sa se incadreze in definitia lui Nick Halik pentru venit pasiv.

Acesta este doar un exemplu. Iata alte cateva surse de venit pasiv care functioneaza pentru mine:

– vanzarea de spatiu publicitar in site-urile mele

– obtinerea de comisioane in momentul in care promovez produsele partenerilor de afaceri

– veniturile din tranzactionarea la bursa cu roboti de trading

– veniturile din alte produse educationale decat cartile

– veniturile din inchirierea de spatiu in cadrul platformei de e-learning L’eDucativ

– veniturile din vanzarea in shopul de pe internet (administrat de reprezentantul meu de vanzari) a unor produse ale altor autori. 

Dupa cum vezi, surse MULTIPLE de venit pasiv.

Daca eu am putut, sunt sigur ca poti si tu!”

 

Sursa: www.milionarulmioritic.com

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!