Pretul petrolului la noi maxime aduce atât probleme cât şi oportunităţi

Pretul petrolului a avut o creştere susţinută în ultima vreme şi a încheiat săptămâna la valori record pentru ultimii 3 ani.

Nu mă miră acest lucru.

Urmăresc pretul petrolului de câţiva ani buni, pentru a identifica oportunităţile de investitii pe care le poate aduce.

Şi în acest timp am asistat la o întreagă „poveste” foarte palpitantă…

După ce se prăbuşea în ianuarie 2016 la valori neaşteptat de scăzute (şi oferea astfel şansa unor investitii interesante), pretul petrolului începea să-şi revină, încet-încet, oferind astfel noi oportunităţi de investitii.

Iar acum iată că revenirea atinge valori tot mai înalte, cu aproape 150% mai mari decât minimele din trecut, după cum se poate vedea şi în graficul de mai jos.

 

pretul petrolului

 

Cu siguranţă că o astfel de revenire ne poate influenţa viaţa de zi cu zi în mod semnificativ, atât în sens negativ dar şi în sens pozitiv.

Iată câteva probleme dar şi oportunităţi pe care le poate aduce pretul petrolului aflat la un nivel ridicat:

 

Probleme.

1. Preţul carburanţilor.

Sigur că primul lucru la care ne gândim este preţul carburanţilor.

Într-adevăr, creşterea pe care a avut-o în ultimul timp pretul petrolului a dus la astfel de scumpiri şi este posibil ca acest trend să continue. 

2. Preţul energiei.

Petrolul influenţează nu numai carburanţii, dar şi preţul energiei, la modul cel mai general.

Astfel, preţurile la energia electrică şi la gazele naturale ar avea motive să crească, mai ales în procesul de liberalizare a preţurilor în care ne aflăm la momentul actual.

3. Toate celelalte preţuri.

Este greu să ne imaginăm un domeniu care să NU fie afectat, direct sau indirect, de preţurile carburanţilor şi ale energiei…

Ca urmare, pretul petrolului ar putea să aducă preţuri mai mari cam la toate produsele, inclusiv cele alimentare şi de larg consum, căci toate aceste produse au înglobată o cantitate semnificativă de energie.

Acest lucru se va suprapune peste valoarea DEJA ridicată a inflaţiei, de 5%, şi este posibil să aibă urmări destul de serioase atât asupra cursului valutar cât şi asupra ratelor de dobândă, câteva din marile provocări ale anului 2018.

Oportunităţi.

1. Preţul acţiunilor companiilor din domeniu.

Actuala creştere pe care a avut-o pretul petrolului a favorizat veniturile, deci şi acţiunile companiilor din domeniu, mai ales în cazul Petrom, unde acestea au înregistrat o creştere semnificativă în ultimele zile.

Sigur că este imposibil de anticipat ce va aduce perioada următoare, însă eu rămân la părerea personală că Petrom, una din cele mai serioase şi solide companii din România, poate beneficia şi în continuare, pe termen lung, de situaţia favorabilă din economie şi la nivel internaţional.       

2. Posibile oportunităţi de investitii.

Nu în ultimul rând, pentru cei care sunt interesaţi de investitiile în mărfuri, creşterea pretului petrolului ar putea reprezenta o bună ocazie de a intra la cumpărare.

Dacă ne gândim la faptul că petrolul nu este la momentul actual singura sursă de energie, atunci creşterea preţului lui ar putea duce şi la alte creşteri de preţuri în acest domeniu, cum ar putea fi şi în cazul uraniului, de exemplu.

Sigur, toate aceste variante de investitii în mărfuri trebuiesc studiate cu multă atenţie de fiecare investitor în parte, mai ales în funcţie de planul său şi de profilul său de risc.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!