Cum să faci un profit rapid de 9% în doar 2 săptămâni

În ceea ce mă priveşte, recunosc că nu sunt un mare fan al ideii de profit rapid.

Mă interesează mult mai mult investitiile şi profiturile pe termen lung.

Pe de altă parte, se întâmplă uneori ca pieţele financiare să ne ofere şi posibilitatea de a realiza un profit rapid, în condiţii favorabile de risc.

Aceste oportunităţi cred că trebuiesc fructificate, mai ales că nu sunt foarte frecvente.

Iată o oportunitate de a realiza profit rapid pe care am pus-o recent în aplicare

 

În luna octombrie 2016 Fondul Proprietatea a intenţionat să vândă o mare parte din acţiunile pe care le deţinea la compania OMV Petrom.

Având în vedere că numărul acţiunilor vândute a fost foarte mare (3,6 miliarde de acţiuni, adică 6,4% din numărul total de acţiuni al Petrom), Fondul Proprietatea nu a putut să le vândă direct pe bursă ci a trebuit să organizeze o ofertă specială, numită SPO (Secondary Public Offering).

Partea bună a acestei oferte a fost că preţul final de vânzare a acestor acţiuni urma să fie stabilit de către marii investitori instituţionali, deci era probabil ca el să fie puţin sub preţul acţiunilor Petrom de la bursă, la momentul respectiv.

Partea ŞI MAI bună a acestei oferte a fost că Fondul Proprietatea a oferit un discount de 5% micilor investitori care subscriau la această ofertă în primele 4 zile lucrătoare.

Cu alte cuvinte, teoretic ei aveau posibilitatea de a obţine un profit rapid de 5%, cumpărând aceste acţiuni cu respectivul discount şi apoi vânzându-le a doua zi pe bursă, presupunând că preţul pe bursă nu avea să se schimbe semnificativ.

Dar aceasta putea fi şi o ocazie bună de a investi pe termen lung, având în vedere că preţul acţiunilor Petrom era extrem de scăzut, practic la minimele ultimilor 7 ani. Iar recenta revenire a preţului petrolului (care în ultimele 8 luni crescuse cu 67%) era de aşteptat să influenţeze pozitiv şi acţiunile Petrom.

Aşadar, am decis că şansa de a obţine un anumit profit rapid merita să fie exploatată, mai ales în condiţiile foarte favorabile de risc în care era venea, şi am subscris la respectiva ofertă.

Cum am obţinut un profit rapid de 9% în mai puţin de 2 săptămâni

 

Oferta de vânzare a acţiunilor Petrom s-a finalizat cu succes iar preţul a fost stabilit la 0,21 lei/acţiune, mai scăzut decât preţul de pe bursă la momentul respectiv, aşa cum mă aşteptam.

Ceea ce înseamnă că în final am reuşit să cumpăr aceste acţiuni la preţul de 0,1995 lei, pentru că am beneficiat şi de discountul de 5% oferit micilor investitori.

Iar în ziua următoare am decis să încasez o parte din profitul realizat şi am vândut pe bursă jumătate din acţiunile astfel cumpărate, păstrând cealaltă jumătate în portofoliu, conform strategiei pe care o am pe termen lung.

Având în vedere preţul de vânzare de 0,228 lei/acţiune, am realizat astfel un profit rapid de 14% în mai puţin de 2 săptămâni.

Şi atunci de ce am menţionat mai sus un profit de doar 9%?

Simplu: oferta Petrom a fost suprasubscrisă, adică numărul de acţiuni dorite de cumpărători a fost mai mare decât numărul de acţiuni vândute, ceea ce a dus la o rată de alocare de 0,62.

Cu alte cuvinte, nu am putut să cumpăr acţiuni decât în valoare de 62% din suma pe care o alocasem iniţial acestei investitii. Aşa că şi randamentul final al investitiei este, de fapt, doar 62% din profitul calculat mai sus, adică de aproape 9%.

Probabil că această oportunitate de a realiza un profit rapid de aproape 9% poate părea un eveniment unic, izolat, cu şanse prea mici de a se repeta în viitor, dar nu este deloc aşa.

Astfel de ocazii au mai existat în trecut (personal am beneficiat de ele la listarea pe bursă a companiilor Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica) şi cu siguranţă vor mai exista şi în viitor. Iar un astfel de profit rapid – fie el şi destul de sporadic – te poate ajuta să îmbunătăţeşti randamentul mediu al investitiilor tale pe termen lung şi să atingi mai uşor scopurile pe care ţi le-ai propus.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!