fbpx

Şi în România există investiţii atractive: Petrom

În ultima vreme, situaţia din Europa a evoluat într-o direcţie pozitivă.  Banca Centrală Europeană a început să injecteze sume importante în întregul sistem financiar european.  Economiile statelor UE au reacţionat pozitiv şi au început să dea semne de revenire pe creştere.  Iar principalele probleme geopolitice din zonă (Ucraina şi Grecia) par să fi trecut într-un plan secundar. 

România beneficiază de acest context favorabil şi înregistrează excedent bugetar.  Mai mult, guvernul se pregăteşte de reduceri importante de taxe, care vor avea un efect pozitiv atât pentru consumatori cât şi pentru agenţii economici.  Cea mai mare companie din România, Petrom, probabil că se va afla printre beneficiarii acestei conjuncturi favorabile.    

În ultimul an, performanţele companiei Petrom nu au fost deloc strălucite pentru că au fost puternic afectate de prăbuşirea preţului petrolului, care s-a redus practic la jumătate.  Ca urmare, şi profitul Petrom pe anul 2014 a fost aproximativ jumătate faţă de cel din anul anterior.  Iar dividendul pe care compania îl oferă anul acesta este chiar mai mic cu 60% faţă de dividendul acordat în 2014. 

Cu toate acestea, randamentul de 3,19% pe care îl aduce dividendul de anul acesta nu este deloc neglijabil.  El este sensibil mai mare decât dobânda medie anuală la depozitele bancare, care este calculată de site-ul conso.ro la o valoare sub 3%. 

Şi acţiunile Petrom au avut o scădere considerabilă în ultimul an, după cum se poate vedea în graficul ataşat.  După ce a atins o valoare maximă de cca. 0,49 lei în luna august 2014, preţul acţiunilor Petrom s-a redus cu 30%, ajungând la momentul redactării acestui material la cca. 0,35 lei. 

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?  Pe de o parte, scăderile ar putea să continue, poate până la linia de suport din zona valorii de 0,34 lei, care a fost atinsă ultima dată în anul 2012.  Dar în lipsa unui eveniment geopolitic negativ, o asemenea scădere ar reprezenta mai degrabă o bună oportunitate de cumpărare. 

Pe de altă parte, dacă preţul petrolului într-adevăr se stabilizează (după cum rezultă din evoluţia lui din ultimele luni), sau chiar începe să crească, acţiunile Petrom au toate motivele să revină la valori mai mari. 

Sigur că această revenire ar putea să dureze destul de mult.  Dar dacă o investiţie pe termen lung ar avea în vedere o creştere până la valorile maxime anterioare, din 2014, potenţialul profit ar fi de cca. 40%, adică un rezultat bun chiar dacă s-ar obţine într-un interval de 2 sau 3 ani.  Şi asta în condiţiile în care investiţia ar beneficia de stabilitatea celei mai importante companii din domeniul energetic din România. 

Iar dacă ne-am gândi la o eventuală revenire până în zona maximelor de la 0,64 lei, atinse înainte de criza din 2007-2008, am avea în vedere un eventual profit de peste 80%.  Acestea sunt motivele pentru care am decis să investesc pe termen lung în acţiunile Petrom. 

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!