Categorie | Idei pentru risc mic

Bonusuri importante aduse de ultima emisiune de titluri de stat

Aceste zile aduc vești foarte interesante: o nouă emisiune de titluri de stat pentru o perioadă de 2 ani, destinate în exclusivitate populației.

În anul 2015 s-a realizat prima astfel de emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice din ultimii 10 ani.  Având unele avantaje și dezavantaje, ea s-a bucurat totuși de un anumit succes.

Dar acum, în perioada 11-29 iulie 2016, statul vine cu o ofertă îmbunătățită în mod semnificativ.

Iată care sunt bonusurile cele mai importante pe care le aduce emisiunea de titluri de stat din 2016:

 

1. Dobânda.

În anul 2015 statul a stabilit că cei interesați urmau să subscrie titluri la o dobândă aflată inițial între 1,75% și 2,15% pe an, urmând ca dobânda finală să se stabilească în urma cererii și a ofertei.  A fost stabilită la 2,15%.

Acum statul oferă de la început dobânda fixă de 2,15% pe an.

La prima vedere poate că nu pare o valoare prea avantajoasă…  Dar trebuie să ai în vedere faptul că această dobândă este scutită de impozit.

Deci dacă ar fi să o compari cu dobânda la depozitele bancare, atunci un depozit bancar ar trebui să-ți aducă o dobândă de 2,56% pentru ca după impozitul de 16% să rămâi cu 2,15% net.

Acest lucru este greu de realizat.  Nu numai că dobânzile au scăzut mult, astfel încât rata medie a lor este acum în jur de 1,60%, dar o valoare de 2,56% care să fie fixă pentru următorii 2 ani este practic imposibil de găsit, după cum am aflat.

Mai mult, această dobândă de 2,15% pe an este în realitate un adevărat cadou făcut de stat contribuabililor persoane fizice, căci statul se putea împrumuta oricând din piața interbancară la dobânzi mult mai mici, de ordinul 1,60-1,70% pe an.

2. Valoarea unui titlu de stat.

Dacă anul trecut valoarea nominală a unui titlu de stat era de 1000 lei (deci nu puteai subscrie mai puțin de atât), acum această valoare este de numai 100 lei.

Acest lucru aduce un plus de accesibilitate ofertei de titluri de anul acesta, deoarece fiecare persoană interesată își poate face mult mai ușor planul de investitii, în funcție de nevoile personale.

3. Comisionul.

Un alt avantaj pe care îl aduce emisiunea de titluri de stat din acest an este faptul că pot fi achiziționate cu comision 0, atât de la băncile care fac parte din consorţiul de intermediere a ofertei (BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania) cât şi de la anumite firme de brokeraj (cum ar fi Tradeville).

4. Bonusul de dobândă.

Nu în ultimul rând, cel mai mare bonus pe care ți-l pot aduce aceste titluri de stat este așa numitul ”bonus de dobândă”, în valoare de 1000 lei.

Anul acesta statul aduce ofertei sale elemente specifice loteriei, căci oferă prin tragere la sorți, la scadență, unui număr de 100 de deținători, acest cadou de 1000 lei.

Câștigătorii vor fi desemnați în mod aleator, numai în funcție de CNP, deci fără a se lua în considerare alte elemente, cum ar fi numărul de titluri de stat subscrise.

Cu alte cuvinte, ai șansa de a câștiga acest cadou chiar dacă ai deținut numai un singur titlu de stat, de 100 lei…  Iar această șansă nu este deloc neglijabilă – cel puțin prin comparație cu șansele întâlnite în mod normal în cazul Loteriei.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!