Care este cea mai profitabilă investitie garantată de către stat?

Ştim cu toţii că depozitul bancar este o investitie garantată de către stat. Dar dobanda este atât de mică…

Nici titlurile de stat, şi ele tot garantate, nu aduc profituri mai mari.

Dar ce părere ai avea de o investitie unde ai depune banii la o bancă, ai obţine o anumită dobanda, iar anul următor ai primi un cadou egal cu 25% din banii depuşi de tine?

Dar dacă toate cele de mai sus le-ai putea face fără să-ţi asumi niciun risc, fiind garantate de către stat? Iar „cadoul” de 25% ar veni chiar de la statul român şi ar fi scutit de impozit?

Poate că sună „prea bine” pentru o investitie ca să fie adevărată, însă aşa este! Deşi ştiu că pare greu de crezut că tocmai statul (pe care îl ştim atât de preocupat să ne aducă taxe, accize, impozite etc.) ar putea să ne facă vreodată un astfel de „cadou”…        

Iată cum poţi beneficia de cea mai profitabilă investitie garantată de către stat: 

 

Este vorba de un contract de economisire şi creditare, care poate fi încheiat prin intermediul Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Ea este participantă la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), deci banii tăi sunt în siguranţă.

Prin acest contract, tu te angajezi să economiseşti de-a lungul unui an calendaristic (deci până la data de 31 decembrie) o anumită sumă, iar statul se obligă ca anul următor să-ţi dea acest „cadou” (numit „primă de la stat”) egal cu 25% din banii economisiţi de tine (dar nu mai mult de 250 euro).

E foarte simplu: banii pot fi depuşi în cont oricând doreşti, în mai multe tranşe sau în una singură şi pentru ei vei primi o anumită dobanda.

În plus, statul va depune în contul tău contribuţia de 25%, în cursul anului următor. Tot în acel an tu vei mai veni cu încă o sumă economisită, pentru care statul îţi va da o primă de 25% din banii respectivi, anul următor. În total pentru 5 ani, cât durează această perioadă de economisire.

Apoi, dacă doreşti, vei putea obţine de la bancă un credit tot pe 5 ani, pentru cumpărarea sau amenajarea unei locuinţe, în condiţii avantajoase (cu dobândă mică). Dacă nu, eşti liber să-ţi retragi banii şi să faci cu ei ce doreşti.

Sigur, există şi unele limitări. Prima este legată de mărimea primei de la stat, care este de maxim 250 euro anual, deci practic nu sunt încurajate economii ce depăşesc 1000 euro/an (pentru că nu vor primi nimic în plus faţă de cei 250 euro).

Dacă, însă, eşti sigur că veniturile îţi permit economii mai mari de 1000 euro/an, poţi încheia mai multe contracte, câte unul pe numele fiecărui membru al familiei.  

Altă limitare este legată de cei 5 ani care trebuie să treacă înainte de a avea acces la banii respectivi. Totuşi, există posibilitatea de a face retrageri din banii depuşi chiar dacă au trecut numai 2 ani, cu condiţia ca ei să fie folosiţi pentru construcţia sau amenajarea locuinţei (lucru care va fi dovedit prin facturile justificative pe care trebuie să le depui la bancă în următorii 3 ani).

Aşa cum ne-am obişnuit deja, banca va încasa unele comisioane, cel mai important fiind cel de deschidere a contractului, care deşi la prima vedere nu pare a fi prea mare (cca. 1% din valoarea contractului), în realitate se poate ridica la nivelul câtorva sute de lei.

Partea bună este că periodic banca vine, de obicei, cu diferite oferte promoţionale pentru a atrage clienţii, care altfel tind să fie mai numeroşi în apropierea finalului de an. De asemenea, dacă eşti interesat de mai multe contracte, probabil că vei putea să negociezi un comision mai avantajos.

Din proprie experienţă, pot să spun că acest tip de investitie chiar funcţionează. Sigur că statul nu prea se grăbeşte să-şi îndeplinească obligaţiile la timp şi întârzie să vireze banii, dar până la urmă se ţine de cuvânt.

Dincolo de aceste probleme, această investitie rămâne una avantajoasă, având per total un randament mediu anual de cca. 9-10%.

Şi dacă avem în vedere că toate sumele sunt garantate de către stat, înseamnă că riscul pentru această investitie este practic zero, lucru extrem de atractiv, dealtfel, pentru orice tip de investitie.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!