5 criterii pentru a identifica cea mai buna investitie pentru tine

Cu toţii suntem interesaţi să putem identifica o buna investitie, asta e sigur.

Dar unii dintre noi nu se mulţumesc cu atât.

Sunt destui cei care caută superlativul absolut şi doresc să afle care este chiar „cea mai buna” investitie.  

Atâta tot că, în ceea ce priveşte investitiile, noţiunea de „cea mai buna investitie” – la modul general – pur şi simplu nu există!

Pentru că în acest domeniu totul este relativ şi depinde extrem de mult de preferinţele şi particularităţile fiecăruia dintre noi în parte.

Cu alte cuvinte, este ca şi cum te-ai duce la un restaurant şi l-ai ruga pe chelner să-ţi recomande cel mai bun fel de mâncare… 🙂

Evident că acesta nu-ți cunoaște gusturile și preferințele, deci nu ar şti dacă îți plac felurile bazate pe carne (şi cel fel de carne) sau cele vegetariene, dacă doreşti ceva mai consistent sau o salată ţi-ar fi de ajuns etc.  În final decizia este în mare parte subiectivă pentru că depinde numai de particularitățile tale.  

Exact la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte investitiile.

Nimeni nu poate să-ţi spună din start care este „cea mai buna investitie” pentru simplul motiv că ea depinde în mod exclusiv de TINE.

Cu toate acestea, există câteva criterii în funcţie de care poţi stabili dacă o anumită investitie este sau nu este potrivită pentru tine.

 

Iată 5 criterii în funcţie de care poţi determina care este cea mai buna investitie pentru TINE:

 

1. Gradul de risc al investitiei.

Primul lucru la care ne gândim referitor la o anumită investitie este gradul ei de risc. 

Prin urmare, pentru a şti spre ce tip de investitie să ne îndreptăm (și de ce tip de investitie să ne ferim) este foarte util să ne cunoaştem propriul profil de risc (în acest sens, un test simplu poți găsi aici).  

De exemplu, dacă respingem din start ideea de risc, cel mai bine este să ne orientăm către investitiile garantate, cum sunt depozitele bancare şi titlurile de stat. Dar dacă totuşi suntem dispuşi să acceptăm un anumit risc, dar unul redus, avem la dispoziţie fondurile de investitii cu risc mic.

Pe de altă parte, dacă putem accepta fluctuaţiile pieţelor de capital în speranţa obţinerii unor profituri mai mari pe termen lung, putem opta pentru investitii în bursele de acţiuni sau în diferite tipuri de mărfuri.  

2. Nivelul de profit al investitiei.  

Întotdeauna trebuie să avem în vedere care este nivelul rezonabil de profit pe care ni-l poate aduce în mod realist un anumit tip de investitie, pentru a-l putea corela cu gradul de risc al respectivei investitii.

Numai în acest fel putem determina raportul risk/reward pentru o anumită investitie si astfel să comparăm între ele diferite tipuri de investitii.

3. Durata investitiei.

Este foarte important să stabilim încă de la început care este intervalul de timp minim cât suntem dispuşi să rămânem cu suma respectivă într-o anumită investitie.

În felul acesta putem corela durata unei investitii cu gradul ei de risc, pentru a nu ajunge în situația în care suntem nevoiți să retragem banii respectivi într-un moment nefavorabil.

De exemplu, pentru un termen scurt sau mediu, în mod obișnuit cele mai utile instrumente financiare sunt cele garantate sau cu risc mic.  Căci particularităţile pieţelor de capital sau ale imobiliarelor sunt mult mai ușor de acceptat doar dacă avem în vedere un termen lung sau foarte lung.   

4. Suma investita.

Oricât de atractiv ar putea fi la un moment dat să investim în construirea unui bloc de locuinţe sau a unui mall, probabil că acest lucru ar depăşi cu mult disponibilităţile financiare ale noastre.

Așadar, a găsi o investitie care să se potrivească atât ca dimensiune cât şi ca flexibilitate cu bugetul nostru este mai important decât a lua în considerare numai profitul pe care ea ni l-ar putea aduce.

5. Locaţia investitiei.

Pot exista destule tipuri de investitii care să ni se pară interesante, cel puțin la prima vedere, dar unele pot să nu fie accesibile pentru toată lumea.   

De exemplu, dacă am fi interesaţi – zicem – să investim în titluri de stat emise de India (având un randament anual de aproape 7%), am constata că este greu să găsim un broker care să le aibă disponibile în oferta sa, cel puţin în România.

Deci locaţia fizică pentru o anumită investitie precum şi disponibilitatea ei reprezintă elemente importante de luat în considerare atunci când încercăm să găsim cea mai buna investitie pentru noi.   

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!