Care este cea mai buna investitie pentru TINE?

Cu toţii suntem interesaţi să putem identifica o buna investitie, asta e sigur.

Dar unii dintre noi nu se mulţumesc cu atât.

Sunt destui cei care caută superlativul absolut şi doresc să afle care este chiar „cea mai buna” investitie. Iar acest lucru nu este deloc greşit.

Atâta tot că, în ceea ce priveşte investitiile, noţiunea de „cea mai buna investitie” – la modul general – pur şi simplu nu există! Pentru că totul este relativ şi depinde de preferinţele şi particularităţile fiecăruia dintre noi în parte.

Este ca şi cum te-ai duce la un restaurant şi l-ai ruga pe chelner să-ţi recomande cea mai bună mâncare… 🙂

Evident că acesta nu ar şti dacă preferi felurile bazate pe carne (şi cel fel de carne) sau cele vegetariene, dacă îţi place mâncarea picantă, condimentată sau nu, dacă doreşti ceva mai consistent sau o salată ţi-ar fi de ajuns etc. În final decizia este subiectivă pentru că depinde numai de tine şi de preferinţele tale.

Exact la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte investitiile. Nimeni nu poate să-ţi spună care este „cea mai buna investitie” pentru simplul motiv că ea depinde în mod exclusiv de TINE.

Cu toate acestea, există câteva criterii în funcţie de care poţi stabili dacă o anumită investitie este sau nu potrivită pentru tine.

 

Iată 4 criterii în funcţie de care poţi determina care este cea mai buna investitie pentru TINE:

 

1. Gradul de risc al investitiei.

Primul lucru la care ne gândim referitor la o anumită investitie este gradul ei de risc.  Prin urmare, este foarte util să ne cunoaştem propria toleranţă în ceea ce priveşte riscul, pentru a şti spre ce tip de investitie să ne îndreptăm.

Dacă respingem din start ideea de risc, cel mai bine este să ne orientăm către investitiile garantate, cum sunt depozitele bancare şi titlurile de stat. Dacă totuşi suntem dispuşi să acceptăm un anumit risc, dar unul redus, avem la dispoziţie fondurile de investitii cu risc mic.

Pe de altă parte, dacă putem accepta fluctuaţiile pieţelor de capital în speranţa obţinerii unor profituri cât mai mari pe termen lung, putem opta pentru investitii în bursele de acţiuni şi în piaţa Forex.

Însă ideea că un randament bun se poate obţine numai dacă acceptăm un nivel de risc ridicat nu este întotdeauna adevărată, deoarece există şi unele investitii garantate de stat care aduc profituri consistente.

2. Durata investitiei.

Este foarte important să stabilim încă de la început care este intervalul de timp minim cât suntem dispuşi să rămânem cu suma respectivă într-o anumită investitie. În felul acesta putem corela durata unei investitii cu gradul de risc asumat, pentru a nu risca să retragem banii respectivi într-un moment nefavorabil.

Astfel, pentru un termen scurt sau mediu cele mai utile instrumente financiare sunt cele garantate sau cu risc mic. Iar pentru un termen lung şi foarte lung ne este mult mai uşor să acceptăm particularităţile pieţelor de capital sau ale domeniului imobiliar.

3. Suma investita.

Oricât de atractiv ar putea fi la un moment dat să investim în construirea unui bloc de locuinţe sau a unui mall, probabil că acest lucru ar depăşi cu mult disponibilităţile noastre. A găsi o investitie care să se potrivească atât ca dimensiune cât şi ca flexibilitate cu bugetul nostru este mai important decât a lua în considerare numai profitul pe care ea ni l-ar putea aduce.

4. Locaţia investitiei.

Am putea fi interesaţi – zicem – să investim în titluri de stat emise de India (având un randament anual de aproape 8%), dar ne-ar fi greu să găsim un broker care să le aibă disponibile în oferta sa (cel puţin în România).

Deci locaţia fizică a unei anumite investitii precum şi disponibilitatea ei reprezintă elemente de luat în considerare atunci când încercăm să găsim cea mai buna investitie pentru noi.   

 

Numele meu este Dan Sulica, am realizat siteul IdeiSiBani.ro pentru a veni în sprijinul tău. Eu cred că un plan bine pus la punct te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti finanţele personale şi ai un viitor mai prosper.  Scrie-mi un email la adresa dan@ideisibani.ro şi te voi ajuta să găseşti o soluţie personalizată, în funcţie de nevoile tale particulare.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Adresa ta de email este în siguranţă!