Despre cea mai bună metodă de a face economii, în 6 pași simpli

A face economii nu este deloc o activitate des întâlnită, în vremurile noastre „moderne”…

Din contră, cei mai mulţi oameni sunt interesați doar să cumpere cât mai repede lucrurile pe care şi le doresc şi în acest scop apelează de cele mai multe ori la credite.

Ei ajung astfel să plătească în final sume mult mai mari pentru nişte obiecte a căror valoare scade continuu încă din prima zi şi pe care în scurt timp vor dori să le înlocuiască cu unele noi.

Acest mod de gândire este foarte păgubos.

Pe de altă parte, a pune nişte bani deoparte, a face unele economii şi abia APOI a cumpăra lucrurile respective reprezintă un mod mult mai responsabil şi eficient de a acţiona.

Plus că a avea disponibile anumite economii – cum se spune, acei „bani albi pentru zile negre” – este un lucru foarte util în vremurile pline de incertitudini pe care le traversăm.

Pentru că cei care fac economii în mod regulat vor fi mai puţin îngrijoraţi de eventualele evenimente neprevăzute şi vor avea capacitatea de a se descurca mai uşor în astfel de circumstanţe negative.

Problema, însă, este că şi DACĂ şi-ar propune să facă economii, mulți oameni nu ar putea să facă acest lucru într-un mod eficient.

Deoarece marea majoritate a lor aplică o metodă greșită: ei îşi propun să economisească ceea ce rămâne după ce au terminat cu cheltuielile din luna respectivă.

Aceasta este o greşeală, pentru că de obicei nu rămâne chiar nimic de economisit, deoarece cheltuielile sunt cel puţin la fel de mari precum veniturile. Şi atunci ce-i de făcut?

Iată care este cea mai bună metodă de a face economii, în 6 pași simpli:

 

Celebrul investitor Warren Buffett, aflat pe locul 3 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, crede cu tărie în obiceiul de a face economii, deşi are o avere de câteva zeci de miliarde de dolari.

El spune: „Nu economisi ce a rămas după ce ai cheltuit, ci cheltuie ce a rămas după ce ai economisit.”

Iar Robert Kiyosaki, investitor de succes, autor şi speaker, devenit celebru datorită bestseller-ului „Tată Bogat, Tată Sărac”, ne sfătuieşte, în felul său direct: „În primul rând plăteşte-te pe tine însuţi!”

Aşadar, cea mai bună metodă de a face economii poate fi pusă în aplicare în felul următor:

1. Cunoaște-te.

În primul rând notează-ți cu atenţie veniturile şi cheltuielile din ultimele luni și analizează-le pentru a înțelege cu adevărat pe ce se duc banii tăi.

2. Fă-ți un plan.

Stabileşte, în mod realist, o anumită sumă pe care îţi propui să o economiseşti în fiecare lună.  Mulți specialişti recomandă la modul generic 10% din venituri, dar poate fi mai mult sau mai puţin, în funcţie de situaţia ta personală. 

Chiar dacă faci economii de numai 2% sau 3% din venitul tău, vei vedea că pe termen lung ești MULT mai câștigat decât să nu faci chiar nimic.  

3. ÎNTÂI economiile.

Primul lucru după ce încasezi venitul lunar, pune aceste economii într-un cont separat, de care să nu te atingi.  Acum există bănci care pot face automat lucrul acesta pentru tine, cu suma pe care o stabilești tu în prealabil.

Iar de contul în care se adună aceste economii încearcă să „uiți”, pentru a scăpa astfel de eventualele tentații care pot să apară…

4. Abia APOI cheltuielile.

Planifică-ţi cu grijă cheltuielile pe care le ai de făcut, astfel încât să se încadreze în suma ce ţi-a rămas. Încearcă să te obișnuiești cu ideea că aceștia sunt singurii bani pe care îi poți cheltui.

5. Fii consecvent.  

Respectă-ţi planul în fiecare lună.  În felul acesta contul tău de economii va creşte şi vei fi tot mai motivat să continui.

6. INVESTEȘTE!

Să faci economii este un lucru extrem de util.  Dar dacă dorești să devii cu adevărat prosper și, pe termen lung, chiar independent financiar, atunci acest lucru nu este suficient. 

Trebuie să găsești moduri mai profitabile decât depozitele bancare de a-ţi plasa economiile.  Adică trebuie să investesti.

Așadar, informează-te în primul rând despre profilul tău de risc, pentru că există destule posibilităţi de a obţine randamente mult mai bune decât depozitele bancare.  De exemplu, atât prin investitii cu risc mic cât şi prin variante garantate de către stat.  Ca să nu mai vorbim despre investitii în piețele de capital.   

Cel mai important este să-ți faci un obicei de a căuta în permanență variante de investitii serioase și profitabile, pentru că, pe termen lung, doar ele te vor ajuta să-ți construiești un viitor mai prosper.  

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!