Dacă sunt chiar incepator în investitii, ce ar trebui să fac?

A fi incepator în ceea ce priveşte investitiile, sau administrarea eficientă a finanţelor personale, nu este deloc o raritate.

Şi nu este nicio ruşine, căci în fond fiecare dintre noi a fost la un moment dat un incepator, indiferent de domeniu… 🙂

Important este să ne dăm seama de acest lucru şi să ne îmbunătăţim în permanenţă nivelul de educaţie financiară.

Pentru că doar în acest fel vom reuşi să ne descurcăm într-o lume aflată în continuă schimbare şi să ne construim un viitor mai prosper.

Aşadar, ce ar trebui să facă un incepator în investitii, în primul rând?

 

Primesc deseori această întrebare de la cititori ai site-ului şi răspunsul meu este extrem de simplu: în primul rând ar trebui să te informezi.

Acesta este şi motivul pentru care am ales sloganul “un om informat este un om mai bogat” – pentru că totul începe cu o informare corectă.

Partea bună este că în ziua de astăzi găseşti o mulţime de surse de informatii: cărţi, presă, TV, site-uri specializate, bloguri, grupuri pe Facebook etc.

Partea proastă este că e mai greu ca niciodată să faci diferenţa între informaţia serioasă, de încredere, utilă, care chiar funcţionează şi pe care poţi să o pui imediat în aplicare şi informaţia de umplutură.

Mai ales dacă eşti incepator…

Prin urmare, cred că ar trebui să îţi alegi sursele de informare cu multă grijă.

În cazul cărţilor este mai uşor, căci poţi să începi cu acei autori de succes, ale căror scrieri au rămas celebre prin faptul că au schimbat mentalităţi şi au revoluţionat moduri de gândire.

Dar în cazul internetului, este mult mai greu să identifici lucrurile care chiar ţi se potrivesc şi pe care le poţi pune în aplicare tu însuţi, aici în România, precum şi modul practic în care poţi beneficia de pe urma lor, pe termen scurt, mediu sau lung.

Marea problemă se datorează faptului că investitiile nu sunt o ştiinţă exactă, nu există o singură investitie sau o singură “reţetă” care să se aplice la toată lumea şi să dea cele mai bune rezultate întotdeauna, fără greş.

Pentru că toate investitiile au asociat un anumit risc.  Niciodată nu putem să ştim din start dacă lucrurile se vor desfăşura exact aşa cum ne-am gândit noi sau vor apărea unele probleme neaşteptate.

Iar reacţia oamenilor în faţa riscului este în MARE parte una emoţională.  Partea raţională trece de multe ori în plan secund, iar uneori chiar dispare cu totul, din păcate.  Mai ales în cazul unui incepator.

Acesta este motivul pentru care orice incepator trebuie să investească numai după ce cunoaşte instrumentele respective, avantajele şi dezavantajele lor şi înţelege ce are de făcut atât în situaţia favorabilă cât şi în cea defavorabilă.

Sigur, mai există şi posibilitatea de a refuza total orice nivel de risc rezonabil şi de a opta numai pentru variante cu riscuri (practic) zero.  Cum sunt, de exemplu, depozitele bancare.

Aceasta ar fi, însă, o mare greşeală!

Depozitele bancare au şi anumite avantaje, în special pe termen scurt sau pentru păstrarea anumitor sume (cum este, de exemplu, fondul de urgenţă), dar ele nu sunt deloc investitii eficiente pe termen lung, mai ales în etapa pe care o parcurgem acum.

Iată şi un mic calcul: la o inflaţie anuală de cca. 4% (cum avem la momentul actual), o dobândă medie de 1,5% îţi va aduce în fiecare an o pierdere de 2,5%.

Ceea ce înseamnă că după 10 ani banii tăi vor valora cu aproape 25% mai puţin ca acum.  Şi asta fără să luăm în calcul impozitul pe dobândă şi comisioanele băncii!

Iar dacă acest trend de creştere a inflaţiei ce depăşeşte creşterea dobânzilor la depozite va continua (aşa cum se întămplă de obicei), atunci pierderea ta se va amplifica şi mai mult pe viitor.

Aşadar, dacă te gândeşti să foloseşti doar depozitele bancare pentru că sunt mai “sigure”, ar trebui să-ţi dai seama că acestea îţi aduc pe termen lung doar “siguranţa” pierderilor şi niciun profit!

Pe de altă parte, dacă ai avea în vedere şi alte tipuri de investitii, atunci într-adevăr, te-ai confrunta cu anumite riscuri, însă ai avea şanse MARI de a obţine şi profituri importante.

Iar dacă te vei informa cu atenţie despre caracteristicile diferitelor investitii care sunt oportune la momentul actual, vei reuşi să îmbunătăţeşti mult raportul risk/reward, astfel încât să obţii profituri consistente pe termen lung chiar dacă acum eşti incepator.

 

Tocmai pentru a veni în sprjinul tău, în modul cel mai concret, am realizat împreună cu prietenul meu Valentin Nedelcu de la StiintaBanilor.ro cursul practic “Investitii inteligente şi surse de venit pasiv”, la care te invit cu drag să participi.

Acesta este cel mai detaliat curs dedicat în exclusivitate investitiilor pe care îl poţi găsi la momentul actual în România şi sunt absolut sigur că te va ajuta foarte mult, mai ales dacă eşti incepator în acest domeniu.

Sincer să fiu, dacă aş fi cunoscut măcar un sfert din informaţiile din acest curs pe vremea când eram şi eu incepator, aş fi câştigat o groază de timp, energie, nervi şi, nu în ultimul rând, bani!

Prin urmare, te invit să petreci ziua de sâmbătă 17 februarie informându-te despre oportunităţi de investitii şi moduri practice de a-ţi construi surse de venit pasiv şi un viitor mai prosper.  Mai multe detalii găseşti aici.

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!