Cele mai bune 8 motive pentru a deveni un investitor individual

Nimic complicat, un investitor individual este pur şi simplu o persoană care realizează anumite investitii pe cont propriu, din banii personali.

Asta spre deosebire de marii investitori, investitorii instituţionali, care sunt companii ce lucrează cu sume foarte mari şi se implică în investitii de mare anvergură.

Motiv pentru care un investitor individual este deseori numit şi “micul” investitor, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna potrivit…

Dincolo de titulatură, a deveni un “mic” investitor individual, în epoca în care ne aflăm, este una din cele mai bune decizii pe care ai putea să o iei vreodată.

Ştiu, poate că la prima vedere ţi se pare un lucru extrem de complicat, de costisitor şi de consumator de timp, însă în realitate nu este deloc aşa.

Iată 8 motive pentru care a deveni un “mic” investitor individual este un lucru foarte avantajos:

 

1. Pentru a obţine profituri.

Ok, probabil că acesta este chiar motivul nr. 1 pentru care cei mai mulţi oameni se gândesc să devină investitori individuali… 🙂

Cu toate acestea, este bine să ştii încă din start CE FEL DE profituri intenţionezi să obţii.

De exemplu, dacă îţi propui să obţii profituri mari în mod rapid, chiar cu riscul de a te dezamăgi, trebuie să-ţi spun încă de la început că acest lucru nu funcţionează.  Cel puţin nu din investitii.  Şi, cu siguranţă, nu în mod regulat.

Pe de altă parte, dacă îţi propui să obţii profituri rezonabile, dar pe termen lung şi foarte lung, atunci ai mari şanse de a reuşi.  Trebuie doar să-ţi faci un bun plan şi să te ţii de el cu consecvenţă şi rezultatele nu vor întârzia să apară.

2. Pentru a construi un viitor prosper pentru tine şi copiii tăi.

Investitiile chiar funcţionează pe termen lung şi foarte lung.  Adică rezultatele lor cele mai frumoase vor veni exact când vei avea cea mai mare nevoie de ele: DUPĂ ce îţi închei viaţa activă, când ajungi la… “pensie”.

Atunci te vei bucura mai mult ca niciodată că în tinereţe ai luat decizia de a deveni un investitor individual, pentru că investitiile tale vor continua să aducă rezultate pozitive, care îţi vor îmbunătăţi semnificativ nivelul de trai.

Plus că astfel vei avea posibilitatea de a-i învăţa şi pe copiii tăi să facă acelaşi lucru ca tine, deci vor avea şansa de a-ţi continua moştenirea cu succes.

3. Pentru a crea surse de venit pasiv.

Sigur că sursele de venit activ pe care le ai acum sunt foarte importante, fie că eşti salariat sau ai o mică afacere.

Însă ele au o problemă majoră: se bazează strict pe activitatea ta.  Tocmai din acest motiv ar trebui să nu te bazezi doar pe ele pentru viitor, ci să începi să-ţi construieşti şi surse de venit pasiv.

Acestea au marele avantaj că necesită foarte puţin din timpul, energia şi atenţia ta, ele continuând să îţi aducă venituri şi în absenţa ta.

4. Pentru a ajunge independent financiar.

Să ajungi independent financiar poate părea – la prima vedere – doar un vis frumos…

Dar nu este deloc aşa.

Sursele de venit pasiv pe care le construieşti ca investitor se vor dezvolta de-a lungul timpului, pe termen lung, aşa că este foarte posibil ca la un moment dat ele să îţi aducă suficiente venituri pentru a-ţi susţine nivelul de trai, la un nivel rezonabil.

Pe de altă parte, însă, fără aceste surse de venit pasiv este sigur că vei rămâne dependent de activitatea ta, deci nu vei ajunge niciodată independent financiar.

5. Pentru că, altfel, nimănui nu-i pasă de tine.

Bun, dacă nu te ocupi TU de viitorul tău financiar, cine crezi că va avea grijă de tine mai târziu, guvernul, statul?

Sistemul de pensii este deja falimentar (căci cheltuie mai mulţi bani decât încasează) şi mai funcţionează doar pentru că este susţinut de bugetul de stat.

Între timp populaţia activă scade (tinerii pleacă din România) şi pensionarii sunt tot mai numeroşi.  Ca urmare, estimările arată că în anul 2030 pensia medie ar putea fi de doar 17% din ultimul salariu.  Crezi că te vei descurca cu acei bani?

Iar guvernul, după cum vezi în ultima perioadă, îşi propune să scadă contribuţia la pilonul II (unde se află banii care sunt efectiv ai tăi) în favoarea contribuţiei la pilonul I (unde se află banii “la comun” şi pensiile speciale), tocmai în încercarea disperată de a salva acest sistem falimentar.

De aceea cred eu că este o idee bună să-ţi creezi propriul sistem de investitii, care pe termen lung se poate transforma în principala ta sursă de venituri pasive.

6. Pentru că acum este mai uşor ca niciodată să faci acest lucru.

Există ideea preconcepută că pentru a avea succes ca investitor este neapărat necesar să ai studii economice aprofundate, să fii un mare specialist în acest domeniu şi să îţi petreci toată ziua studiind rapoarte financiare şi grafice.

Acest lucru este total fals.

Sigur că a fi trader în piaţa de capital şi în Forex este un job full-time, însă în lumea întreagă există zeci de milioane de oameni obişnuiţi care îşi desfăşoară activităţile zilnice normale şi care investesc în mod PASIV, pe termen lung, fără mari eforturi.

De asemenea, şi părerea că pentru a investi ai nevoie de sume mari este total greşită.  În ziua de azi există numeroase instrumente financiare care sunt foarte accesibile şi în care se pot investi chiar şi sume foarte mici.

7. Pentru că sursele de informaţii sunt foarte numeroase.

În epoca internetului, în care ne aflăm, orice investitor poate găsi rapid o multitudine de informaţii referitoare la subiectul care îl interesează.

Sigur că cele mai cunoscute site-uri sunt cele în limba engleză (precum Bloomberg, Market Watch, Investopedia, Google Finance etc.) dar în ultima vreme a crescut şi numărul site-urilor în limba română care furnizează informaţii foarte utile oricărui tip de investitor individual.

8. Pentru că toată lumea face la fel.

Evident, acest lucru deocamdată nu este valabil şi în România.  Din păcate…

Însă în ţările avansate, ţoţi oamenii responsabili se preocupă în mod constant de viitorul lor pe termen lung.

Şi cum ei ştiu că ajutorul ce va veni de la statele respective (sub forma pensiei) este destul de limitat, ei se preocupă din timpul vieţii active să contribuie la planuri de pensii private (asemănătoare pilonului III de pensii de la noi) şi să-şi construiască propriul portofoliu de investitii.

Pentru că ei ştiu de generaţii că numai în felul acesta vor avea şansa de a-şi construi pentru ei şi pentru copiii lor un viitor liniştit, fără stres, griji sau nevoi.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!