fbpx

Cum poţi cumpăra valuta la un curs (puțin) mai bun decât cel al BNR?

Sunt mulți ani de când sunt interesat de a găsi moduri cât mai avantajoase de a cumpăra valuta.

În prezent, însă, varianta cea mai „logică” pentru a face acest lucru (băncile) este destul de păguboasă pentru client, din păcate…

De obicei, pentru a cumpăra valuta de la o bancă, trebuie să fii pregătit să plăteşti cu 5-6 bani sau chiar mai mult pentru un euro decât cursul afişat de BNR pentru ziua respectivă.

La fel, când vrei să vinzi euro, vei primi cu 5-6 bani mai puţin decât cursul BNR.

Probabil că băncile s-au gândit că mulţi dintre cei care au de plătit rate vor prefera să facă schimbul de valuta direct din cont, fără a fi atenţi la cursul oferit, şi că asta ar fi o bună ocazie să obţină nişte venituri fără niciun efort…

La prima vedere, s-ar putea ca aceşti 5-6 bani pe care îi pierzi la fiecare euro să nu ţi se pară o sumă mare, dar dacă faci acest schimb valutar mai des, vei vedea că pierderile se tot adună.  

 

O variantă mult mai avantajoasă de a schimba valuta este prin intermediul unui card Revolut

Folosesc și eu un astfel de card de ceva vreme și am verificat acest lucru de multe ori.

Pentru sume care nu sunt prea mari, cursul pe care îl obții atât la cumpărare cât și la vânzare este avantajos, fiind foarte apropiat de cursul BNR.

 

Dar am aflat că se poate cumpăra valuta la un curs chiar (puțin) mai mic decât cel al BNR 

 

Știam de multă vreme că se poate obţine un curs destul de avantajos la casele de schimb valutar din centrul Bucureştiului.

Am avut și eu unele reţineri într-o primă fază, însă mi-am dat repede seama că trecuseră de mult vremurile când înşelătoriile cu valuta erau la ordinea zilei.

Multe din aceste firme care se ocupă cu schimbul de valuta funcţionează de mulţi ani şi, chiar dacă au dimensiuni mici, oferă un nivel civilizat de siguranţă şi încredere.

Ştiam că aceste exchange-uri oferă un curs de schimb valutar foarte apropiat de cursul BNR, de obicei diferă de acesta cu doar 1-2 bani. 

Acesta este şi motivul pentru care ele au devenit foarte populare în ultimii ani şi tot mai mulţi oameni apelează la ele în mod regulat, practic în fiecare lună.

Astfel încât atunci când am avut nevoie de euro mai urgent decât puteam obține prin Revolut, m-am dus pe Calea Moşilor unde, foarte aproape de magazinul Bucur Obor, se află vreo 10-15 exchange-uri pe o distanţă de câteva sute de metri.  

Pentru ziua de 23.07.2019 BNR stabilise pentru euro un curs puțin peste 4,72 lei.

După câteva minute de informare despre cursurile oferite – care variază destul de mult de la o casă de schimb valutar la alta – am găsit un curs puțin mai avantajos decât cel al BNR, şi anume fix 4,7200 lei, pe care l-am declarat “câştigator” şi l-am folosit pentru a cumpăra 2000 euro. 

Iată și chitanţa pe care am primit-o: 

curs valuta euro

 

Ca dovadă că nu eram singurul interesat de un curs valutar bun, până s-a finalizat operaţiunea mea se formase deja o mică coadă de 3-4 persoane… 

Iar în ziua următoare, când BNR stabilise pentru euro cursul de 4,7194 lei, am putut cumpăra euro cu 4,7150 lei.

Evident că nu am nicio certitudine că am obţinut cel mai bun curs din Bucureşti, şi nici că data viitoare voi mai găsi acolo un curs mai mic decât cel al BNR, însă faptul că acest lucru este totuși posibil mi s-a părut remarcabil, mai ales prin comparație cu practicile băncilor din România.   

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Arhiva

Adresa ta de email este în siguranţă!