Cum poţi cumpăra valuta la un curs mai bun decât cel al BNR?

Când mi-a spus un prieten că aş putea cumpăra valuta (în particular euro) la un curs mai avantajos decât cel stabilit de BNR, mi s-a părut greu de crezut.

Cu atât mai mult cu cât ştiam de multă vreme politica pe care o au băncile de a face schimburi de valuta în condiţii foarte defavorabile pentru clienţi.

De obicei, pentru a cumpăra valuta de la o bancă, trebuie să fii pregătit să plăteşti cu 5 sau 6 bani mai mult pentru un euro decât cursul afişat de BNR pentru ziua respectivă. La fel, când vrei să vinzi euro, vei primi cu 5-6 bani mai puţin decât cursul BNR.

Probabil că băncile s-au gândit că mulţi din cei care au de plătit rate vor prefera să facă schimbul de valuta direct din cont, fără a fi atenţi la cursul oferit, şi că asta ar fi o bună ocazie să obţină nişte venituri fără niciun efort…

La prima vedere, s-ar putea ca aceşti 5-6 bani pe care îi pierzi la fiecare euro să nu ţi se pară o sumă mare, dar dacă ai de făcut acest schimb valutar mai des, vei vedea că banii se adună.

De exemplu, să presupunem ca ai de plătit o rată lunară de 500 de euro. Dacă vei cumpăra aceşti euro direct de la bancă, atunci vei plăti în fiecare lună 25-30 de lei în plus, ceea ce înseamnă că poţi pierde chiar 360 de lei în fiecare an, fără să-ţi dai seama.

Iar dacă rata este mai mare, atunci şi sumele pe care le pierzi cresc în mod corespunzător.

Aşadar, atunci când am aflat că se poate cumpăra valuta la un curs mai mic decât cel al BNR, am devenit brusc interesat.

 

Ştiam de multă vreme că pot obţine un curs mult mai avantajos la casele de schimb valutar din centrul Bucureştiului.

Da, şi eu am avut unele reţineri într-o primă fază, însă mi-am dat repede seama că trecuseră de mult vremurile când înşelătoriile cu valuta erau la ordinea zilei. Multe din aceste firme care se ocupă cu schimbul de valuta funcţionează de mulţi ani şi, chiar dacă au dimensiuni mici, oferă un nivel civilizat de siguranţă şi încredere.

Ştiam că aceste exchange-uri oferă un curs de schimb valutar foarte apropiat de cursul BNR, care de obicei diferă de acesta cu doar 1 ban – maxim 2 bani. Acesta este şi motivul pentru care ele au devenit foarte populare în ultimii ani şi tot mai mulţi oameni apelează la ele în mod regulat, în fiecare lună.

Astfel încât m-am hotărât să verific eu însumi cât de avantajos aş putea cumpăra euro şi m-am dus pe Calea Moşilor unde, foarte aproape de magazinul Bucur Obor, pe partea stângă, până în intersecţia cu str. Făinari, se află vreo 10-12 exchange-uri pe o distanţă de 200 m.

Pentru ziua de vineri, 10.03.2017, când am făcut acest mic experiment, BNR stabilise pentru euro cursul de 4,5505 lei.

După câteva minute de informare despre cursurile oferite – care variază destul de mult de la o casă de schimb valutar la alta – am găsit primul curs mai avantajos decât cel al BNR, şi anume 4,5440 lei.

Iar la câţiva metri distanţă am găsit un exchange care oferea chiar un curs mai bun, de numai 4,5400 lei, pe care l-am declarat “câştigator” şi l-am folosit pentru a cumpăra 200 euro (după cum poţi vedea pe chitanţa pe care am primit-o).

valuta lei euro

Ca dovadă că nu eram singurul interesat de cel mai bun curs valutar, până s-a finalizat operaţiunea mea se formase o mică coadă de 3-4 persoane… 🙂

Evident că nu am nicio certitudine că am obţinut cel mai bun curs la care se pot cumpăra euro în Bucureşti, şi nici că data viitoare exact acel exchange va fi cel care va oferi cel mai avantajos curs, însă faptul că acolo am putut cumpăra valuta la un curs mai mic decât cel al BNR mă face să trec această locaţie pe lista mea de preferinţe.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Adresa ta de email este în siguranţă!