Economisirea banilor este un subiect destul de controversat.
Pe de o parte, unii cred că economisirea este o dovadă de sărăcie și că nu ar trebui să îți „rupi de la gură” acum pentru a avea mai mulți bani mai târziu.
Pe de altă parte, alții cred că este o idee bună să nu cheltuiești chiar tot ceea ce primești ca venituri și că un plan bun de economii și investitii pe termen lung te va duce către o viață mai prosperă.
În orice caz, deși majoritatea oamenilor vor să fie bogați, sau să aibă libertatea financiară de a putea să cumpere orice le dorește inima, economisirea banilor ajunge foarte rar în topul listei cuiva.
Celebrul investitor Warren Buffett crede cu tărie în importanța pe care o are economisirea banilor, deși are o avere de aproape 100 de miliarde de dolari.
Iată 10 sfaturi despre economisirea banilor, tocmai de la cel aflat pe locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume:
1. Fii atent ce destinaţie dai banilor.
Buffett a fost citat spunând că prima regulă a investițiilor este “să nu pierzi bani”.
Miliardarul a pus accentul atât de tare pe această regulă a investițiilor, încât a doua lui regulă este “să nu uiți de regula numărul 1”.
Nu vă faceți datorii decât dacă sunteți absolut siguri că veți putea obţine un profit din ele pe viitor – ne sfătuiește acesta.
2. Fă ceea ce îți place.
Un alt sfat al lui Buffett este să faci mereu ceea ce îți place. Numai atunci poți să fii satisfăcut cu munca sau cu jobul tău.
Chiar dacă nu este chiar așa de ușor să îți faci bagajele și să pleci de la actualul loc de muncă, de ce să nu îți faci un hobby din ceea ce îți place să faci?
Și poate chiar să încerci să faci și niște bani din asta. Faptul că îţi urmezi pasiunea îți poate aduce multă împlinire, iar asta este ceva ce nu se poate cumpăra cu bani.
3. Nu îți cumpăra „jucării” scumpe.
Unii dintre cei care reușesc să câștige primul lor milion de dolari își cumpără imediat o mașină de lux sau o altă „jucărie” scumpă.
Fiind un susținător al vieții simple, Buffett evită obiectele de lux, precum iahturile sau mașinile de lux. Pentru el, aceste “jucării” scumpe nu fac decât să îți dea dureri de cap.
În schimb, Buffett ne sfătuiește să direcționăm banii către investitii din care ies profituri bune.
4. Nu pierde timpul.
Pentru directorul executiv și fondatorul Berkshire Hathaway timpul este o resursă la fel de valoroasă ca banii.
El se declară împotriva discuțiilor nefolositoare, pe care le aseamănă cu un comportament imatur. Dacă faci o propunere de afacere, fii direct și numește-ți prețul imediat.
Buffett susține că el nu discută cu nimeni dacă nu îi spune prețul. De asemenea, el obișnuiește să ia deciziile pe loc.
5. Stabilește o limită a banilor pe care îi împrumuți.
Buffett este binecunoscut pentru faptul că împarte în stânga și în dreapta sfaturi despre folosirea cardurilor de credit.
El îi îndrumă pe toți să împrumute numai ce pot plăti și să nu se teamă să negocieze cu instituțiile bancare.
Mai întâi încearcă să îți plătești datoriile, apoi continuă prin economisirea banilor, pe care îi vei putea folosi într-un final pentru a face investitii.
6. Așteaptă promoțiile.
Niciodată să nu plătești prețul întreg de vânzare cu amănuntul când poți cumpăra un lucru la reducere.
Buffett așteaptă mereu ca prețul cerut pentru o companie să scadă pe cât de mult este posibil și abia apoi o cumpără.
La fel și tu, nu trebuie să eziți să folosești vouchere de reducere sau cupoane pentru a cumpăra servicii sau produse.
7. Investește în tine.
De asemenea, Buffett scoate în evidență importanța investirii în propria persoană.
Îmbunătățindu-ți talentele și abilitățile devii mai valoros și ajungi într-o poziție mai bună, din care poți câștiga mai mult.
8. Clarifică prevederile oricărui contract.
Înainte de a semna un contract pentru un nou loc de muncă sau înainte de a bate palma într-o afacere, asigură-te că te-ai gândit bine la toate prevederile contractului.
Imaginează-ți mereu cele mai rele situații.
Încearcă să calculezi dacă despăgubirile promise acoperă costurile suplimentare care ar putea rezulta din cauza condițiilor proaste sau a accidentelor neașteptate.
9. Nu fi dependent de un singur venit.
Începe să îți cauți alte surse posibile de venit, prin mici joburi suplimentare sau făcând investitii inteligente care să îți aducă randamente bune.
Buffett vorbește mereu despre cum își diversifică portofoliul de investitii pentru a avea mai multe șanse de a câștiga.
10. Controlează-ți impulsurile de a face cumpărături.
“Înțeleptul din Omaha” își explică succesul pe baza deciziilor bune pe care le-a luat.
Când iei decizii financiare importante, e ca atunci când cumperi ceva: întreabă-te în primul rând DE CE iei acea decizie.
Dacă nu ai un răspuns mulțumitor, atunci nu merită să faci acel pas.
Indiferent de statutul financiar al cuiva – chiar dacă s-a născut într-o familie cu părinți bogaţi, sau dacă dimpotrivă, se străduiește să plătească datoriile părinților, economisirea ar trebui să fie mai mult decât un gând secundar.
Economisirea îmbunătățește calitatea vieții și mai ales percepția asupra banilor.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.