Cei mai bogati 400 de americani au împreună o avere mai mare decât cei mai săraci 150 de milioane de americani, arată statisticile.
Dar ce se întâmplă cu oamenii DINTRE cele două categorii?
Ei sunt clasa de mijloc. Cei care nu sunt nici săraci, dar nu sunt nici bogati.
Poate că şi tu faci parte din această categorie…
Clasa de mijloc începe să se micșoreze, conform statisticilor din ultimele decenii.
Asta înseamnă că este din ce în ce mai puțin probabil să continui să faci parte din clasa de mijloc în viitor.
Cel mai probabil vei deveni sărac sau vei deveni bogat. Tu ce crezi?
Un lucru, însă, este sigur: dacă vrei să fii de partea celor bogati, trebuie să începi să gândești ca cei bogați.
Iată 5 diferențe dintre cei din clasa de mijloc și cei bogati, din care poți învăța multe:
1. Oamenii din clasa de mijloc trăiesc confortabil, cei bogati își asumă disconfortul.
“Acceptă să nu trăiești în confort. Simte-te confortabil cu disconfortul. Poate fi greu dar este un preț mic pentru a-ți trăi visul.” – Peter McWilliams
“În investiții, lucrurile confortabile sunt rareori profitabile.” – Robert Arnott
Este confortabil să ai un job sigur. Este confortabil să muncești pentru altcineva.
Clasa de mijloc crede că a fi confortabil înseamnă a fi fericit, dar cei bogati îți dau seama că lucrurile extraordinare se întâmplă când ne punem în situații de disconfort.
Să îți deschizi propria afacere este un risc, dar este nevoie să îți asumi un anume risc pentru a face avere și a atinge rezultate superioare.
Ieși din zona de confort. Uită-te la ce opțiuni ai. Trebuie să simți măcar puțin disconfort pentru a deveni bogat.
S-ar putea chiar să fie nevoie să eșuezi, dar ăsta nu este un lucru rău, pentru că dacă nu eșuezi înseamnă că nu faci mare lucru.
2. Oamenii din clasa de mijloc trăiesc peste ce își permit, cei bogati trăiesc sub posibilităţile lor reale.
“Nu există demnitate mai impresionantă și independență mai importantă decât aceea de trăi în limitele pe care ți le permiți.” – Calvin Coolidge
Nu vei vedea deseori un milionar „adevărat” într-o mașină de 100.000 de dolari sau într-o casă de mai multe milioane de dolari.
Cei bogati nu își investesc banii în bunuri care se depreciază ci trăiesc mereu SUB nivelul pe care şi-l permit cu adevărat.
În medie, cei bogați conduc mașini vechi de câțiva ani și nu le cumpără noi, conform unor studii prezentate în cartea „Milionarul de lângă noi”. Chiar dacă ei își permit noul model de Ferrari, de obicei nu și-l cumpără.
Amintește-ți că dacă câştigi 1 milion de dolari pe an și cheltui 1 milion de dolari pe an, tot falit rămâi!
3. Oamenii din clasa de mijloc urcă pe scara corporațiilor, cei bogati dețin scara.
“Cei mai bogați oameni din lume caută și construiesc afaceri; toți ceilalți își caută de lucru.” – Robert Kiyosaki
Oamenii din casa de mijloc tind să lucreze pentru altcineva. Au un loc de muncă. O carieră.
Cei din partea de sus a clasei de mijloc sunt de obicei liber-profesioniști. Ei dețin un loc de muncă.
Cei bogati, însă, tind să dețină afacerea. Ei au scara corporațiilor pe care cei din clasa de mijloc sunt doritori să urce.
Cei bogați înțeleg că au nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru ei pentru a câștiga mai mulți bani. Cei bogați înțeleg puterea veniturilor pasive.
4. Oamenii din clasa de mijloc au lucruri, cei bogati au bani.
“Prea mulți oameni cheltuie banii pe care nu i-au câștigat încă, pentru a cumpăra lucruri pe care nu și le doresc, pentru a impresiona oameni pe care nu-i plac.” – Will Smith
Revenim la subiectul mașinilor elegante și al caselor mari. Pe asta își cheltuie banii majoritatea celor din clasa de mijloc.
Când treci printr-un cartier de oameni din clasa de mijloc, vei vedea de obicei mașini noi-nouțe, grădini scumpe și case care au costat o groază de bani.
Pe de altă parte, cei bogati înțeleg că pentru a deveni înstărit, trebuie să vrei bani mai mult decât vrei lucruri.
Dacă vei continua să cumperi lucruri, banii se vor duce pe ele. Este interesant cum funcționează acest principiu: de exemplu, Warren Buffett încă locuiește în aceeași casă pe care a cumpărat-o în 1958. Și la momentul respectiv a cheltuit doar 31,500 de dolari pe ea.
Deci nu mai cumpăra lucruri și începe să te concentrezi pe păstrarea, economisirea și investirea banilor pe care îi câștigi. Dacă ești „dependent” de cumpărături, începe să cumperi active.
Interesează-te despre investitii, despre instrumente financiare și despre afaceri, în loc să cheltui pe pantofi și electrocasnice. Pentru că nu este vorba doar despre a economisi banii, ci şi despre a-i plasa în moduri profitabile.
5. Oamenii din clasa de mijloc sunt prieteni cu toată lumea, cei bogati aleg cu atenție.
“Cel mai bine este să petreci timpul cu oameni mai buni decât tine. Alege-ți asociați ai căror comportament este mai bun decât al tău și te vor trage în acea direcție.” – Warren Buffett
Cei bogati înțeleg că dacă se înconjoară cu oameni de succes, vor avea și ei succes.
De asemenea, dacă te înconjori cu oameni care nu au succes, efectul va fi unul ușor de anticipat. Venitul tău este de obicei media veniturilor celor mai apropiați trei prieteni ai tăi.
Dacă vrei să câștigi bani, stai alături de oameni care câștigă mai mult. Trebuie să îți aliniezi modul de gândire cu cel al oamenilor bogati. Dacă vrei să fii bogat, trebuie să gândești ca un bogat.
Iar dacă vrei să-ți îmbunătățesti finanțele personale și să pornești pe drumul spre o viață mai prosperă, iată ce poți face la modul cel mai practic:
Prietenul meu Valentin Nedelcu, alături de care organizez workshop-uri, webinarii, cursuri și programe de training, pornește într-un mic turneu în București și în țară cu seminarul „Piramida Succesului Financiar„.
Fiind la curent cu tematica pe care o va aborda, pot spune că acest seminar îți va aduce lucruri extrem de interesante și de utile și te va ajuta să avansezi pe drumul spre independența financiară.
Mai multe detalii găsești aici.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.