Dupa un an 2019 excelent in pietele de capital, in care bursa din Romania a crescut cu peste 40% iar indicii MSCI World si S&P 500 au crescut fiecare cu peste 20%, anul 2020 vine catre tine cu o intrebare:
„Care e momentul cel mai bun sa investesti?”
Daca te uiti pe piata locala de obligatiuni, vezi ca valoarea totala a emisiunilor doar pe piata AeRO a fost in 2019 de peste 50 de milioane de lei.
Daca te uiti la pretul imobiliarelor din marile orase ale Romaniei, vezi in Cluj cresteri de 10.9% si in Bucuresti cresteri de 9.5% in ultimul an, conform analizelor celor de la imobiliare.ro.
Asadar, care este cel mai bun moment sa investesti?
Raspunsul meu preferat la aceasta intrebare este reprezentat prin urmatorul proverb chinezesc:
„Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Urmatorul cel mai bun moment este chiar acum!”
Acelasi lucru este valabil si pentru investitii, cel mai bun moment pentru a incepe sa investesti este intotdeauna „IERI”.
Insa, daca ai zabovit mai mult timp asupra analizelor, daca ai avut nevoie de mai mult timp pentru a te hotari, pentru a-ti face curaj, daca nu ai reusit inca sa faci pasul spre investitii, poti sa fructifici al doilea cel mai bun moment, care este ACUM!
Iată 5 factori care îţi vor determina succesul atunci când investesti:
1. Stabilirea “de ce”-ului personal
Inainte de a incepe orice investitie, intreba-te in cel mai serios mod posibil „DE CE FAC ASTA?”
Care este motivatia ta? Ce te pune in miscare zilnic si care este tinta ta finala?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul dintre cele mai importante lucruri de care vei avea nevoie de-a lungul anilor, pe drumul spre scopul tau final.
„DE CE”-ul tau este baza de la care pleci.
Raspunsul la aceasta intrebare este exact ce iti va trebui atunci cand apar inevitabilele corectii pe piata.
Este ceea ce te va face sa ramai calm cand pietele fluctueaza.
Este si lucrul pe care il vei pastra adanc inradacinat in minte atunci cand indicii bursieri vor sparge noi bariere, crescandu-ti semnificativ portofoliul.
Tocmai de aceea, in Programul de Training – Succesul in Finante Personale si Investitii, „de ce”-ul personal reprezinta pilonul de baza de la care plecam.
2. Concretizarea nivelurilor financiare: Siguranta – Independenta – Libertatea
Acum ca am stabilit impreuna „de ce”-ul tau personal, trebuie sa avem o viziune clara asupra obiectivelor care reprezinta scopul final.
Ce inseamna pentru tine Siguranta financiara? Ce inseamna Independenta si ce inseamna Libertatea din punct de vedere financiar?
Dincolo de teorie, dincolo de carti…
E timpul sa definesti sumele la care te simti confortabil, la care esti deja independent financiar si sumele de care ai nevoie pentru a fi absolut liber din punct de vedere financiar.
Poate ca tu crezi ca ai avea nevoie de 1 milion de lei sau poate 1 milion de euro (sau chiar 10 milioane, de ce nu?) pentru a fi independent financiar, dar oare chiar asa sa fie?
Lasa-ma sa-ti spun un secret: dupa ce vei pune pe hartie cheltuielile tale, vei vedea ca acea “cifra magica” pe care o ai in minte este departe de ceea ce ai cu adevarat nevoie pentru a deveni independent financiar.
Pentru ca asta facem cu adevarat in Programul de 12 Saptamani: punem totul pe hartie, calculam si gasim modalitatile cele mai bune de a ajunge acolo.
3. Intelegerea principalelor tipuri de investitii: CAMI
Acum ca ai aflat „de ce” faci asta, care sunt nivelurile la care trebuie sa ajungi, care este acea cifra magica ce-ti va asigura libertatea, urmeaza sa afli si CUM ajungi acolo.
Care sunt principalele mijloace care te vor duce la destinatie?
Mie imi place sa le numesc CAMI, iar fiecare din cele 4 litere reprezinta un pilon pentru succesul tau in investitii:
– Cash;
– Afaceri;
– Mobiliare;
– Imobiliare.
Cele 4 mari tipuri de investitii te vor duce pe drumul tau spre independenta financiara.
4. Invatarea continua
Benjamin Franklin spunea ca „Investitia in educatie aduce cel mai bun randament”.
Asadar, daca vrei sa ai succes atunci cand investesti, cel mai bine ar fi sa incepi cu domeniul educatiei.
Pentru ca atunci cand incepi cu pasi mici si siguri catre „A STI” mai mult si catre „A FACE” mai mult, intr-un final rezultatul va fi unul singur: „A OBTINE” mai mult.
In Programul de 12 Saptamani vei invata cum sa investesti in: fonduri mutuale, obligatiuni din Romania si internationale, actiuni si indici bursieri din Romania si din intreaga lume, marfuri si derivate, dar si cum sa investesti in imobiliare, unul din instrumentele preferate ale romanilor.
In cele 6 cursuri dedicate in exclusivitate investitiilor, vei invata la modul practic sa analizezi fiecare oportunitate si sa o raportezi la propriul tau plan de investitii si la propriile obiective, filtrand informatia prin prisma noilor aptitudini pe care ti le-ai format.
5. Diversificarea si conceptul de alocare a activelor
Ultimul pilon, insa poate cel mai important, este alocarea activelor.
Un plan bun de investitii este cel care raspunde la intrebarea: „Vreau sa investesc 1000 lei (sau euro) pe luna. Ce procent plasez in actiuni si ce procent in obligatiuni sau marfuri?”
Situatiile concrete nu pot primi decat raspunsuri concrete.
Acesta va fi rezultatul Programului de Training: un plan concret cu tinte pe termen scurt, mediu si lung, cu modalitati de a aloca activele si cu principii de management al banilor, care sa te ajute sa te indrepti spre succes in deplina siguranta.
Vei invata si despre regula de aur in investitii: „niciodata sa nu-ti tii toate ouale in acelasi cos” – principiul diversificarii portofoliului.
Si poate deja ai auzit de unul dintre cele mai cunoscute portofolii de tip „all-weather” – portofoliul lui Ray Dalio – pe care vom vedea cum putem sa il aplicam in cazul nostru personal.
Asadar, raspunsul la intrebarea „Care e momentul cel mai bun sa investesti?” este: AZI, ACUM!
Pentru ca timpul trece si, din pacate, timpul este singura resursa cu adevarat importanta in viata noastra.
Timpul e ceea ce ne face cu adevarat bogati, timpul petrecut asa cum ne place.
Foloseste-ti si tu timpul in mod eficient si invata sa investesti AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.