Fiecare dintre noi avem parte de lectii financiare la diferite momente din viața noastră, dar nu suntem niciodată prea bătrâni sau prea tineri pentru a începe să învățăm aceste lucruri.
Iar unele lucruri despre bani sunt atât de importante încât înțelegerea lor este o cerință obligatorie pentru supraviețuirea financiară.
Dacă ai tu însuți nevoie de o mică recapitulare, sau dacă doreşti să înveţi un tânăr ce relație să aibă cu banii, poate că acum este un moment bun să faci acest lucru.
Iată 5 lucruri simple despre bani pe care ar fi trebuit să le învățăm cu toții cât mai devreme:
1. Banii înseamnă muncă.
La modul cel mai simplu, banii sunt echivalentul fizic al muncii. Fie că ai muncit pentru ei folosindu-ți mintea sau mușchii, banii sunt rezultatul unei forme de efort.
Dar există bineînțeles multe metode mai delicate și mai pozitive de a-ți învăța copilul de șase ani relația dintre efort și recompensă financiară decât a-l pune să șteargă pardoseala cu mopul pentru a primi masa de seară…
Cea mai importantă dintre lectii este despre cum să modifici comportamentul de cheltuire a banilor.
Ideea pe care vrei să o încurajezi cu aceste lectii este următoarea: “Dacă banii înseamnă muncă, lucrurile pe care le cumpăr cu banii mei sunt de fapt munca mea.”
O bună înțelegere a acestui concept este cheia unui comportament mai sănătos de cheltuire a banilor.
2. A cheltui nu este același lucru cu a investi.
Deși ambele ne pot goli buzunarele și conturile bancare pentru o perioadă de timp, a cheltui și a investi sunt lucruri foarte diferite.
A da 2000 de euro pentru o canapea de piele înseamnă a cheltui, dar a folosi aceiași bani pentru a cumpăra o mașină second hand, care te ajută să-ţi îndeplineşti sarcinile de serviciu, este o investiție.
Gândește-te la asta așa: dacă obiectul sau serviciul pe care îl cumperi îţi va oferi în schimb ceva tangibil (precum capacitatea de a rămâne angajat, de a avansa în carieră, de a vinde cu profit etc.) atunci este o investiție.
Dacă nu îndeplinește această cerință, atunci este pur și simplu o cheltuială.
3. Creditele pentru nevoi personale sunt periculoase.
Ar putea să nu pară grav, dar de fiecare dată când folosim cardul de credit, luăm de fapt un împrumut. Şi să recunoaștem, ultimul lucru pe care și-l doresc băncile este să aibă clienți care își plătesc în fiecare lună datoriile în întregime.
În realitate, ele preferă ca toate cumpărăturile noastre să se adune laolaltă şi să li se aplice o dobândă de vreo 20%.
Învață-ți copiii secretele „murdare” ale cărților de credit. Spune-le despre micii monștri care se ascund în spatele benzii magnetice.
Știi tu, aceia care au conceput formula magică: comoditate + folosire frecventă + valoare mică a plății lunare = datorii pe termen lung cu dobânzi mari.
Inventează o poveste de spus înainte de culcare în care un prinț care cheltuia prea mult a devenit cerșetor din cauza acestei bucăți de plastic. În zilele noastre, acestea sunt lectii care pot deveni realitate foarte uşor…
4. Înțelegerea diferenței dintre a vrea și a avea nevoie.
Copiii își doresc lucruri cu atât de mult entuziasm încât Ie este foarte dificil să facă diferența între ceea ce vor și ceea ce le trebuie.
Dacă îi întrebi asta atunci când au pus ochii pe ceva, probabil că pot inventa o poveste despre cum jucăria respectivă le este total indispensabilă pentru supraviețuire – cel puţin lor aşa li se pare.
Dar a fi capabil să faci diferența între nevoi și necesități este o abilitate folositoare la orice vârstă.
De ce? Pentru că trăim într-o economie care a făcut o întreagă știință din a le amesteca pe cele două.
E important să fii capabil să le identifici pe cele două, iar ăsta este primul pas pentru a reuşi să trăieşti pe măsura bugetului personal.
5. Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra diferite opţiuni în viaţă.
Valoarea banilor nu constă în faptul că ne fac fericiți, ci în faptul că ne acordă posibilitatea de a avea diferite opțiuni în viață. Iar o alegere autentică, bine finanțată, este o pasăre rară în momentul acesta.
Mulți dintre noi simt că au întotdeauna mai multe opţiuni, pentru că, fiind consumatori, ne sunt prezentate în permanenţă o mulțime de variante în fiecare clipă a vieții noastre.
Dar multe dintre aceste variante sunt în realitate de proastă calitate – alegeri de suprafață, construite doar pentru a încuraja cheltuiala.
Numai cei disciplinați financiar își pot permite să facă alegeri care chiar le schimbă viața, precum aceea de a-și schimba cariera, de a se muta în capătul celălalt al țării, de a porni o nouă afacere sau de a se pensiona mai devreme.
Capacitatea noastră de a face alegeri reale, majore, ne dă puterea de a ne reinventa în orice etapă a vieții noastre.
Sigur, acestea sunt numai 5 lucruri despre bani dintr-o lungă listă de fundamente ale finanțelor personale, dar constituie o bună bază pentru a-ţi construi stabilitatea financiară. Iar dacă ajuți un copil sau un tânăr să le învețe, ai răbdare și evită să creezi un sentiment de frică legat de bani.
Amintește-ți că adevărata putere vine din înțelegerea faptului că banii NU sunt misterioși, prosperitatea reală NU este rezultatul unui noroc chior, iar securitatea financiară se află doar sub controlul tău.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.