Într-o lume în care consumul este “rege” şi excesele consumeriste au ajuns deja o regulă, a vorbi despre moduri cum să economisesti bani poate părea deplasat.
La prima vedere.
Însă, dacă vei sta puţin să te gândeşti, îţi vei da seama că SINGURA modalitate de a avea vreodată ceva bani la dispoziţie este să nu-i cheltuieşti chiar pe toţi.
Adică să reuşeşti să pui ceva deoparte. Cu alte cuvinte… să economisesti.
Căci, după cum spune şi proverbul: “Dacă dai, n-ai”. 🙂
Altfel, te vei trezi într-o bună zi că posibilităţile de a obţine venituri sunt tot mai reduse, pentru că eşti în vârstă, nici cu sănătatea nu stai prea bine, dar cheltuielile nu sunt deloc mai mici, ba chiar din contră.
Şi atunci, din păcate, va fi prea târziu ca să mai faci ceva pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia financiară.
Aşadar, poate că ar fi mai bine să încerci să economisesti câte ceva acum, când încă poţi, când încă eşti în activitate. Crede-mă, mai târziu te vei bucura!
Iată 7 idei cum să economisesti mai uşor şi mai eficient, pe care le poţi pune în aplicare chiar acum:
1. Propune-ti sa faci pasi mici si nu te teme ca economisesti prea putin.
Poate ca ti se va parea ca economisirea este un demers mult prea indepartat.
Da, va fi greu sa iti cumperi o masina daca zilnic pui deoparte cate 20 de lei. Dar iti va fi si mai greu daca nu pui deoparte nimic pentru acest obiectiv!
Este mult mai bine sa ajungi la tinta mai incet decat sa renunti pe parcurs. Daca economisesti cate putin, zi de zi si an de an, vei reusi sa aduni sume importante.
2. Elimina cheltuielile inutile si pe cele impulsive.
Prin reducerea si eliminarea anumitor cheltuieli, vei fi automat cu un pas mai aproape de realizarea scopului pe care ti l-ai propus.
Asadar, renunta la toate sursele de cheltuieli de care te poti lipsi, mai ales la cele care iti si dauneaza (precum fumatul). Pana la urma, orice achizitie anulata reprezinta o potentiala forma de economisire.
3. Personalizeaza-ti solutiile de economisire.
Cauta in jurul tau modele de economisire si stabileste care sunt cele care ti se potrivesc cel mai bine.
Nu exista o reteta secreta pentru imbogatire, la fel cum nu exista imbogatire peste noapte. Nu exista nici reguli universal valabile.
Identifica in jurul tau acele solutii de economisire pe care le-ai putea prelua cu maxim de eficienta. Sunt numeroase, dar nu toate functioneaza pentru toata lumea.
4. Masoara-ti progresul.
De fiecare data cand economisesti bani, stabileste care este nivelul la care ai ajuns si sarbatoreste progresul pe care l-ai realizat.
Simplul gand ca lucrurile merg in directia cea buna te va determina sa continui eforturile. Progresul deja realizat catalizeaza noile eforturi pe care le vei realiza. Este un fenomen psihologic dovedit, testat si confirmat.
5. Rememoreaza momentele cele mai dificile din viata ta, cand nevoile financiare au fost mari si nu le-ai putut acoperi.
Sunt amintiri pe care multi le vor pune cat mai departe, la loc sigur, unde nu pot fi accesate prea usor. Pentru ca nu sunt placute si declanseaza stari de care ne ferim.
Dar este esential ca de fiecare data cand ne aflam in fata unei decizii de economisire versus de cheltuire sa ne reamintim care sunt consecintele pe care le-am suportat in trecut.
6. Consulta-te cu un mentor care sa te ajute sa economisesti.
Poate sa fie o cunostinta expert-contabil sau un prieten care este si consultant financiar. Cere-i sfatul si tine-l la curent cu progresele pe care le faci in domeniul finantelor personale.
Profesionistii din domeniul financiar cunosc cifrele asa cum noi avem nevoie sa le intelegem si sa le adaptam propriilor noastre necesitati si posibilitati. Tot ei sunt cei mai potriviti in a ne oferi solutiile optime de economisire si investitii.
7. Priveste banii ca pe un mijloc pe care te vei baza pentru a trai decent in viitor.
Un studiu realizat de Daniel Goldstein aduce un set amplu de tehnici prin care oamenii pot fi mai usor determinati sa economiseasca bani pentru ei insisi, pentru atunci cand vor imbatrani.
Una dintre tehnici se bazeaza pe utilizarea unui program de computer care permite utilizatorului sa se vizualizeze peste 10-20-30-40 de ani: cum va arata, ce locuinta isi va permite, cat de fericit sau deprimat va fi, in functie de cati bani economiseste in prezent si in viitor.
Intr-un asemenea context, incepi sa privesti banii ca pe una dintre parghiile care iti vor asigura un trai decent, o viata linistita, stabilitate si siguranta. Asa ca iti va deveni mai usor sa economisesti.
Pe de alta parte, insa, va trebui sa ai MARE grija si ce anume faci cu economiile tale, caci inflatia ti le poate eroda fara ca macar sa-ti dai seama.
De exemplu, la o inflatie de doar 5% pe an (cat este acum in Romania), banii tai vor valora peste 10 ani cu 40% mai putin!
Asa ca poate ar fi o idee buna sa te informezi si despre moduri profitabile de a investi pe termen lung, macar o parte din ceea ce economisesti.
Acum poti face acest lucru foarte simplu si eficient, participand la „Cursul de investitii inteligente pentru ÎNCEPĂTORI + AVANSAȚI” care va avea loc in Bucuresti pe 10 si 11 noiembrie 2018.
In plus, daca vei dori sa platesti folosind cardul, vei avea parte si de o mica surpriza… 🙂
Mai multe detalii gasesti AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.