Probabil că ai auzit spunându-se că atunci când vrei să primești informații folositoare, va trebui să pui intrebarile corecte.
Sigur că este adevărat, dar când vine vorba despre finanțe personale și bani, care sunt de fapt aceste intrebari?
Indiferent de relația actuală pe care o ai cu banii, aceste 9 intrebari importante îți vor da încrederea de care ai nevoie pentru a fi un adevărat stăpân al finanțelor tale personale.
Analizează-le cât mai des, pentru a fi sigur că ai ceea ce îţi trebuie pentru a-ți atinge scopurile, dar și pentru a-ți reînnoi țelurile şi perspectivele financiare.
Iată 9 intrebari importante despre bani, care îți pot aduce o viață mai prosperă:
1. Care este rolul banilor în viața mea?
Banii sunt o unealtă.
Pentru mulți oameni, însă, a avea sau a nu avea bani constituie o emoție atât de mare, încât toate aspectele vieții lor financiare sunt încărcate cu emoție şi sunt tensionate.
Este extrem de dificil să iei o decizie calmă, rațională și clară când ești încărcat emoțional, iar asta este adevărat și în gestionarea afacerilor.
Înainte de a-ți pune orice altă problemă, întreabă-te în primul rând: care este rolul pe care îl joacă banii în viața mea? Cât timp petrec gândindu-mă la ei? Cât timp ma îngrijorez în privința lor? Când ai gânduri despre bani, sunt acestea tensionate, frustrate, dezamăgite? Cum te fac să te simți?
Scrie toate acestea într-un caiet sau pe o foaie de hârtie și observă cum reacționează din punct de vedere fizic corpul tău la gândurile despre bani: se tensionează sau se relaxează?
Încearcă să observi cum te simți și încearcă să fii cât mai relaxat și mai neutru de fiecare dată când te gândești la bani.
2. Ce m-au învățat mentorii mei despre bani?
Ai învățat cum să te comporți în orice situaţie de la cei care te-au crescut, iar atitudinea ta despre bani a fost cu siguranță modelată de cei care au avut grijă de tine în anii de formare.
Sigur că îți vei dezvolta propria abordare cu privire la bani de-a lungul timpului, dar primul răspuns care îți va veni în minte în situații noi și stresante va fi aproape întotdeauna în funcţie de: “ce anume credeau părinții mei despre asta?”.
Încearcă să identifici modul lor de gândire în această privință pentru a-ți da seama pe ce fundamente stă propria ta atitudine.
Cât de importanți sunt banii pentru ei? Vorbeau despre bani deschis și cu ușurință sau erau mereu secretoși? Creau o atmosferă de abundență și gratitudine pentru ceea ce aveau sau căutau mereu mai mult?
3. În ce măsură îmi controlează banii fericirea?
Banii nu pot cumpăra fericirea în mod direct, dar cu siguranță pot cumpăra multe lucruri care contribuie la fericire și bunăstare.
Dar întotdeauna poți avea mai mult și, mai ales în lumea noastră tehnologizată şi foarte conectată, este ușor să devii foarte conștient de lucrurile care îți lipsesc.
Aşadar, pune-ți următoarele intrebari: te trezești mereu cu zâmbetul pe buze, indiferent de starea financiară? Ai încredere în capacitatea ta de a te descurca în așa fel încât să scapi de problemele financiare?
Poți aprecia un cadou care are o valoare financiară mică? Te simți confortabil oferind cadouri de valoare financiară mică, dacă asta este tot ce poți oferi? Poți să te bucuri și de o vacanță ieftină sau trebuie totul să fie de cea mai bună calitate ca să te poți simţi bine?
Dacă răspunsurile tale te-au făcut să ajungi la concluzia că banii sunt o parte vitală a fericirii tale sau a identităţii tale, încearcă să petreci mai mult timp aflând cine ești și ce ești FĂRĂ bani.
Poți aprecia și te poți bucura de toate experiențele pe care le poți avea și fără a-ți lăsa statutul financiar să devină o parte fundamentală a existenței tale.
4. Cum reacționez la stres, dezamăgire sau temeri pe motive financiare?
Nu contează câți bani ai sau nu ai, sigur vor fi evenimente care te vor face să te simți stresat pe motive financiare.
De asemenea, vor fi momente de dezamăgire, în care, de exemplu, vei miza pe o afacere care nu va avea succes. Și va exista și frica de a nu putea să îi oferi copilului tău o educație aşa cum ai dori.
În aceste perioade, îți ia stresul cu asalt viața? Cedezi nervos și pui în pericol ceea ce ai deja?
Sau respiri adânc și îți faci un plan pentru a face rost de mai multe resurse, pentru a te întoarce pe „calea cea bună” sau pentru a face ceea ce trebuie făcut?
Dacă ai nevoie de noi metode pentru a face față presiunii, încearcă să citeşti câteva cărţi care te pot învăţa acest lucru. Găseşte răspunsul la una din cele mai importante intrebari: cine și ce ești tu fără bani?
5. Știu ce vreau?
Odată ce ai satisfăcute nevoile de bază: mâncare, adăpost etc., pentru ce câștigi banii?
Fii foarte atent atât la nevoile tale curente cât și la cele din viitor: vrei să poți întreține o familie când va veni timpul să ai una? Anticipezi în mod rezonabil lucruri ca îngrijirea copilului sau a părinților? Vrei să ai animale de casă? Sunt locuri pe glob unde ai vrea să călătorești?
Nu are rost să câștigi bani doar pentru a-i câștiga… Deci, mai exact, pentru ce anume câștigi bani?
6. Dacă nu știu ce vreau, cum fac să aflu ce îmi doresc?
S-ar putea să nu te fi oprit niciodată pentru a te gândi de ce îți pasă de bani și de ce îi economisești.
Dacă nu știi ce vrei, acceptă acest lucru și dedică timp și energie pentru a afla.
În ce moment al vieții tale vei putea să te oprești și să spui: “Am mai mult decât suficient.”? Cum va arăta și cum se va simți viața în acel moment? Pune pe hârtie dacă e nevoie sau crează-ți o imagine în minte.
7. Dacă știu ce vreau, îmi cheltui oare resursele într-un mod care se potriveşte cu ceea ce îmi doresc?
Dacă ești în stare să explici clar și la obiect ceea ce îți dorești și crezi că aceasta se va întâmpla când vei atinge un anumit nivel din punct de vedere financiar, în ce măsură crezi că îți folosești acum resursele și timpul pentru a atinge acel scop?
Dacă doreşti să atingi un anumit țel, îți cheltui banii pe care îi ai astăzi într-un mod care te ajută să îl atingi?
Dacă, de exemplu, vrei să ai propria ta afacere, știi la ce nivel financiar o vei lansa?
Îți folosești timpul pentru a te educa și pentru a te pregăti în vederea renunţării la slujba pe care o ai?
Sau doar visezi la ideea de a lua lucrurile în propriile tale mâini, dar nu faci nimic la modul practic?
8. Știu să mă încadrez în bugete, să planific, să dezvolt strategii și să obțin ceea ce îmi doresc?
Odată ce ai identificat ce anume îți dorești exact, fii sincer cu tine însuți cu privire la cât de mult știi sau nu știi cum să ajungi acolo.
Sunt multe lucruri care te ajută să te încadrezi în bugete, să investești, să economisești și să gestionezi banii, dar este mereu câte ceva nou de învățat despre administrarea afacerilor, există mereu intrebari la care trebuie să găsești răspunsul.
Știi de ce este nevoie pentru a-ți atinge scopul financiar?
Dacă nu, ce vei face pentru a fi mai informat și mai bine pregătit? Îți cauți mentori, studiezi online, petreci timp citind în bibliotecă, verificând forumurile online și participând la cursuri şi seminarii?
Există cu siguranţă o cale de a ajunge la scopul dorit, trebuie doar să afli care este aceea.
9. Cât de mult și în ce fel dau şi eu altora?
În final, ce bine faci tu pe lumea asta?
Dacă poți să contribui financiar pentru a ajuta o cauză sau pe ceilalți oameni, faci asta în așa fel încât să îți reflecte morala, valorile și domeniile personale de interes?
Dacă nu poți contribui financiar pentru o cauză, atunci măcar ajuți pe cineva cu sfaturi sau cu priceperea ta?
În lumea asta, nu totul ține de bani și nu totul ține de tine. Satisfacția ta în această lume va crește exponențial dacă vei dărui și altora.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.