Am auzit acest lucru de atâtea ori în viaţa mea că efectiv m-am plictisit…
Atât în cei 16 ani în care am predat biofizică studenţilor de la Medicină, cât şi în ultimii 4 ani, de când ţin cursuri şi workshopuri despre finanţe personale şi investiţii.
Indiferent care este subiectul prezentării sau formatul, indiferent cine sunt cursanţii, întotdeauna se găseşte cineva care începe cu: “Am o întrebare stupidă…”.
Iar pe mine acest lucru mă disperă!
Pentru simplul motiv că NU există vreo întrebare pe lumea asta care să fie cu adevărat “stupidă”!
NEVER!
Probabil că cei care îşi încep astfel întrebările au fost prea mult stresaţi în şcoală de profesori “perfecţi”, care nu suportau întrebările de NICIUN fel…
Ştiu, din păcate am avut avut şi eu astfel de profesori.
Şi i-am detestat atât de mult, încât mi-am jurat că, dacă voi ajunge vreodată să vorbesc oamenilor despre ceva, nu voi avea niciodată această atitudine.
A crede din start că o anumită întrebare ar putea fi “stupidă” este cea mai mare greşeală!
Iată de ce:
1. Pentru că marea majoritate a întrebărilor sunt interesante.
Se spune că o întrebare bine pusă este pe jumătate răspunsă.
Pefect adevărat.
Simplul fapt de a pune o întrebare obligă mintea respectivului la un exerciţiu de înţelegere suplimentar, în urma căruia află dacă raţionamentul său este corect sau nu. În ambele cazuri are de câştigat.
2. Pentru că marea majoritate a întrebărilor sunt foarte utile.
Ele punctează aspectele care nu au fost explicate îndeajuns sau peste care s-a trecut prea rapid.
În felul acesta, ele aduc lămuriri suplimentare utile nu numai celui care pune întrebarea, ci tuturor cursanţilor.
3. Pentru că unele întrebări sunt pur şi simplu geniale.
Dincolo de această bănuială de a părea “stupide”, unele întrebări surprind aspecte atât de profunde şi de neaşteptate, încât pun pe gânduri şi pe cel mai pregătit speaker.
Am întâlnit şi eu de-a lungul timpului câteva astfel de întrebări, care mi-au ridicat probleme la care nu mă gândisem până atunci şi pe care a trebuit să le studiez cu atenţie înainte de a încerca să dau un răspuns.
4. Pentru că nu există întrebări “stupide”!
Atâta timp cât o întrebare este sinceră, ea provine din dorinţa respectivului de cunoaştere, de învăţare, de educare, de a progresa.
Acestea sunt lucruri de admirat şi de respectat, nu este nimic stupid aici!
Singurele lucruri chiar stupide sunt ego-urile imense ale unora şi convingerile lor că sunt atotştiutori şi perfecţi şi că cei din jurul lor sunt nişte proşti pe care nu merită să dai 2 bani!
Dacă vrei să înveţi lucruri noi şi utile despre investiţii care chiar funcţionează, an de an, pe termen lung, cea mai bună idee ar fi să participi la Cursul de Investiţii Pasive, Investiţii Active şi Oportunităţi pentru 2020 care va avea loc pe 23-24 noiembrie în Bucureşti.
Nu va fi o “conferinţă” de genul celor la care doar stai să asculţi ce ţi se spune de pe podium, ci vei avea ocazia să participi la modul cel mai direct, prin întrebări şi comentarii, dar şi prin discuţiile pe care le vom avea în pauze, plus networking-ul aferent.
În plus, nu va trebui să-ţi faci griji că vreo întrebarea de-a ta ar putea fi considerată “stupidă”! 🙂
Astăzi este ultima zi pentru oferta promoţională cu reduceri de 34%.
Mai avem doar câteva locuri disponibile, ar fi păcat să le ratezi.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.