În mod surprinzător, Banca Naţională (BNR) a redus dobanda cheie de la 2% la 1,75%. Doar 4 din cei 21 analişti intervievaţi de site-ul Bloomberg au intuit acest lucru. În felul acesta, dobanda cheie atinge un nou nivel minim istoric.
Mai mult, BNR reduce şi nivelul rezervelor minime obligatorii în lei, pe care băncile trebuie să le menţină, de la 10% la 8%. Ce înseamnă aceste măsuri pentru noi şi cum putem profita de ele?
În primul rând aceste măsuri sunt menite să stimuleze creditarea. Prin reducerea rezervelor minime obligatorii în lei cu 2%, guvernatorul Mugur Isărescu estimează că se vor disponibiliza cca. 3 miliarde de lei, pe care băncile ar putea să-i folosească pentru a acorda noi credite în moneda naţională.
În al doilea rând, reducerea nivelului pentru dobanda cheie va contribui la scăderea dobanzii la creditele în lei. Sigur că acest lucru nu se va întâmpla brusc, dar trendul de scădere a acestor dobânzi din ultima vreme va continua şi în perioada următoare.
Iată, deci, că printre cei care vor beneficia în mod direct de aceste măsuri se numără cei cu credite în lei, precum şi cei care intenţionează să contracteze un astfel de credit în perioada următoare. Dar şi cei cu credite în alte valute vor avea de câştigat, în mod indirect, prin posibilitatea de a se refinanţa în lei, la dobanzi şi mai mici.
Însă există şi „reversul medaliei”. Odată ce scade dobanda cheie, vor scădea şi dobânzile la depozitele bancare, care se află oricum la un nivel destul de scăzut. În urmă cu doar 3 săptămâni scriam că rata medie a dobanzii anuale la depozitele în lei era de 2,57% pentru depozitele pe 1 an. Acum această rată medie a ajuns la 2,45%, după cum calculează site-ul conso.ro, şi probabil că va continua să scadă şi mai mult.
Aceste scăderi ale dobânzilor vor produce şi alte efecte. Din moment ce depozitele bancare devin tot mai puţin atractive, lichidităţile din sistemul financiar vor continua să caute randamente mai avantajoase în alte părţi, de exemplu în pieţele de capital. Ca urmare, este posibil să asistăm şi în România la creşteri semnificative ale bursei de acţiuni, după cum s-a întâmplat şi în alte state care au beneficiat de politici monetare relaxate.
În condiţiile în care în perioada următoare nu se produce vreun şoc gepolitic major (în special în legătură cu situaţia din Grecia), devin tot mai interesat de a cumpăra acţiuni ale companiilor listate la bursa de la Bucureşti, după cum am mai facut-o şi cu alte ocazii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.