Îmi aduc aminte, în copilărie, cât de uşor mi-a fost să înţeleg banii: un suc costa 2 lei sau 2,50 lei, o prăjitură era între 3 şi 4 lei.
Pe vremea comunismului, preţurile erau stabile, uniforme, clare, nimic nu se schimba aproape niciodată.
Apoi am început să văd la televizor tot felul de filme, de obicei americane, în care apăreau nişte personaje mai ciudate, oameni care nu numai că erau bogaţi, dar li se spunea “milionari”.
Toţi vorbeau despre ei cu respect, cu mare admiratie şi… chiar cu o urma de invidie în glas.
Eram absolut fascinat de mirajul care plutea în jurul acestor personaje, ca un fel de aură, pe care toţi o legau cumva de noţiunea de “milionar”.
Sigur că eram prea mic ca să înţeleg care este treaba cu numărul de zerouri şi ce înseamnă cu adevărat să fii “milionar”.
Dar ştiu că eram atât de entuziasmat, încât atunci mi-am propus şi eu, în secret şi fără să spun absolut nimănui, de teama de a nu fi luat în râs, să devin cândva milionar.
Culmea este că visul meu s-a împlinit mult mai repede şi mult mai uşor decât mi-aş fi imaginat vreodată.
La începutul anilor 2000, atât eu cât şi restul românilor eram deja milionari!
Cu un salariu minim pe economie de 1.400.000 lei în martie 2001, toţi românii erau milionari, şi mulţi dintre ei chiar multi-milionari.
Evident, toată această bogăţie la nivel naţional nu era decât o mare păcăleală. Ştii prea bine la ce mă refer, toate zerourile acelea multe nu valorau decât… ZERO!
Însă pe mine toată această transformare a banilor m-a ajutat să înţeleg mai bine ce sunt şi ce NU sunt, cu adevărat, banii.
La modul cel mai general, banii au două roluri esențiale:
1. Facilitarea schimburilor comerciale (au înlocuit trocul)
2. Acumularea bogăției.
Dacă banii chiar reuşesc să îndeplinească cu succes rolul nr. 1, atunci rolul nr. 2 este probabil cea mai mare iluzie economică din toate timpurile.
Pentru că banii şi valoarea sunt două lucruri total diferite!
Valoare vs. Bani
Valoare înseamnă bunuri și servicii, plus mărfuri fizice (în special metale preţioase). Adică lucruri care nu pot fi create “din nimic”.
Bani înseamnă RON, EUR, USD, GBP, CHF, JPY și alte valute mult mai puțin importante.
Banii în sine nu au nicio valoare. Sunt doar o convenție prin care societatea schimbă X dolari sau euro sau orice altă valută pentru o anumită valoare reală (bunuri și servicii).
Pentru a obține bani, tu trebuie să vinzi valoare, adică să îți vinzi serviciile (munca, cunoștințele) sau bunurile produse de tine. În schimbul acestei valori primești bani (USD, EUR, RON etc.) având ÎNCREDERE că îi vei schimba în viitor în valoare (bunuri și servicii).
De ce este adevărată expresia “cash is trash”?
Dacă printezi bani în mod excesiv, mai mulți decât Valoarea care există pe piață (PIB = produs intern brut, adică bunurile și serviciile care sunt produse de economie), atunci societatea începe să ceară tot mai mulți bani pentru această Valoare.
Acest fenomen se numește inflație.
De aici vine expresia “cash is trash” (banii sunt gunoi), pentru că banii în sine nu au nicio valoare intrinsecă sau utilitate directă.
Valoarea se află în bunuri și servicii, adică în afaceri (deci acțiuni), imobiliare si mărfuri.
A stoca bani în vederea folosirii lor ulterioare ca schimb pentru valoare reală (bunuri și servicii) este un pariu că cei care dețin valoarea reală vor fi dispuşi pe viitor să ți-o ofere pentru convenția numită bani.
De asemenea, din cauza inflației, este aproape sigur că ei iți vor cere mai mulți bani pentru aceeași valoare reală oferită de tine în trecut pentru a procura acei bani.
Cum? Simplu. Azi oferi un serviciu pentru 100 de EUR, pe acei EUR îi stochezi și peste un an, când vei dori să cumperi tu acel serviciu, îți vor fi ceruți 102 EUR sau chiar mai mulţi.
Leul nu este singura moneda care şi-a pierdut valoarea. Din graficul de mai jos poţi să vezi că şi dolarul şi-a pierdut în ultima sută de ani peste 95% din puterea de cumpărare.
De ce este adevărată expresia “cash is king”?
Cash is king (cash este regele) doar în anumite perioade când aceștia nu mai circulă și devin “rari”.
De ce nu mai circulă: nu mai sunt cheltuiți (nu mai există consum), se “evaporă” şi dispar la spargerea unor bule (de exemplu, bula creditelor imobiliare din anii 2007-2009) etc.
Astfel, dacă banii nu mai circulă, se diminuează și valoarea din economie (bunurile și serviciile nu mai sunt consumate) și scade PIB-ul.
Partea bună este că banii pot fi injectați în economie (printare) pentru a o reporni.
Partea proastă este că dacă sunt printați în exces, ajung să se devalorizeze (inflație).
Când devalorizarea unei monede ajunge excesivă, acea monedă pierde încrederea societății și ajunge să fie înlocuită cu alta.
Acest lucru s-a întâmplat de nenumărate ori în istorie şi probabil se va mai întâmpla şi în viitor.
Când “cash is king” și când “cash is trash”?
În realitate, este practic imposibil să faci un timing bun între perioadele când cash is king și cash is trash.
Perioadele când cash is king sunt scurte, perioadele când cash is trash sunt mult mai extinse.
Astfel, este necesar tot timpul să le deții pe ambele: preponderent valoare (active care produc bunuri și servicii), dar și cash pentru perioadele de recesiune şi criză.
Dacă deții doar cash, atunci pierzi sigur pe termen lung pentru că de fapt nu deții valoare, ci doar „convenția” că “x” monede vor cumpăra valoare.
Dacă deții doar valoare (active), ești sub riscul insolvenței când banii nu mai circulă în economie pentru că nu vei avea lichidităţi şi îţi va fi foarte greu să vinzi ceva din valoarea pe care o ai.
Cash sunt o protecție împotriva insolvenței personale.
Pentru că poți să fii plin de active, dar din cauza faptului că banii nu mai circulă (nu mai există consum) poţi să rămâi fără bani pentru nevoile esențiale.
În acel moment, ești dispus să schimbi valoarea reală (imobiliare, acțiuni, mărfuri) pentru sume mult mai mici de bani, doar pentru a nu ajunge insolvent.
Cheia succesului este ca tu să ramâi solvabil și să cumperi active atunci când banii sunt rari și nu mai circulă.
Aceasta este balanţa permanentă între “cash is king” și “cash is trash”.
Prioritatea numărul 1 este ca tu să rămâi solvabil.
Prioritatea numărul 2 este ca pe termen lung să stochezi valoare (active).
Cum rămâi solvabil?
1. Fond de siguranță în valute (RON, EUR, USD etc.) care să îți acopere nevoile de cash pentru 6 luni sau un an de zile;
2. Incluzi în portofoliul tău de investiții și o componentă de cash;
3. Continui să produci cash (să vinzi bunuri și servicii) și în timp de criză, când banii devin rari.
Cum stochezi valoare?
Valoarea (activele) sunt locul unde îți acumulezi averea (putere de cumpărare pe viitor).
Ca non-investitor ești perdant în mod continuu pentru că deții foarte puțină valoare. Eventual deții ceva economii în valute (convenții) și putere de muncă.
Ca investitor vei câștiga pe termen lung prin faptul că acumulezi Valoare (active), DAR trebuie să îți asumi că vor fi și perioade când vei pierde pe termen scurt (1-2-3 ani) tocmai din cauza acestui balans între Bani și Valoare.
Ideal ar fi să schimbi banii (convențiile) pentru valoare reală (active generatoare de bunuri și servicii) când banii nu circulă, adică într-o recesiune/criză.
Dar acest lucru NU este realist, pentru că momentele ideale de cumpărare și vânzare a activelor sunt imposibil de identificat.
Cu toate acestea, pe termen lung este cert că banii se vor devaloriza în raport cu activele.
Şi atunci cum împaci “şi capra şi varza”?
După cum ţi-ai dat seama, este vorba de un compromis.
Un compromis inteligent, între nevoia de a păstra anumite sume în cash, pentru siguranţă şi stabilitate, şi nevoia de a face investiţii în active care produc valoare şi se apreciază în timp, pentru a-ţi creşte în mod real nivelul de prosperitate.
Identificarea unui astfel de echilibru nu este un lucru uşor de făcut şi acesta este motivul pentru care Valentin şi cu mine ne-am propus să îţi dăm o mână de ajutor.
Chiar în aceste zile suntem pe cale de a finaliza un nou produs, cum nu am mai avut până acum, care va veni în sprijinul tău la modul cel mai practic.
Încă nu pot să-ţi dau mai multe detalii, dar trebuie să-ţi spun că sunt FOARTE entuziasmat de acest produs şi sunt convins că vei fi şi tu! 🙂
Voi reveni în câteva zile pe email cu mai multe informaţii.
P.S. Da, este vorba de ceva foarte practic şi aplicat, care te va ajuta atât pe zona de siguranţă si stabilitate, cât şi pe cea de active profitabile pe termen lung.
Stai aproape, chiar dacă păstrezi distanţa de siguranţă! 🙂
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.