La momentul actual ne aflăm într-o etapă de apreciere semnificativă a dolarului american. Unul din modurile cele mai clare de a profita de pe urma acestui trend este de a tranzacţiona perechea valutară USD/CHF.
Însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Ba chiar din contră, căci în ultimii ani dolarul a fost supus unei presiuni mari, datorate băncii centrale americane (Federal Reserve), care a injectat sume imense în sistemul financiar american (prin operaţiunile QE din perioada 2008 – 2014).
Acest lucru a dus la o scădere puternică a dolarului, iar cursul USD/CHF a atins în anul 2011 un minim istoric de 0,70 (!), după cum se poate observa din graficul ce prezintă evoluţia USD/CHF din ultimii 40 ani (1975 – 2015).
Dar această situaţie este pe cale să se schimbe total. Federal Reserve a încheiat ultimul program QE în octombrie 2014 şi acum se pregăteşte să crească dobânda cheie pentru prima dată după anul 2006. Acest ciclu de restricţionare monetară este probabil să ducă la o apreciere semnificativă a dolarului, deci la o creştere a USD/CHF.
Iar dacă această creştere va fi de dimensiuni asemănătoare cu cele din trecut (de la începutul anilor ’80 şi apoi din perioada 1995 – 2000), este posibil ca peste câţiva ani cursul USD/CHF să ajungă la 1,40 – 1,50 (deci cu 50% mai mare ca în prezent).
Din punctul de vedere al analizei tehnice, după ce a scăzut în ultimele zile, cursul USD/CHF s-a apropiat din nou de suportul de la 0,95. Acest suport a mai fost testat de câteva ori în ultima lună şi a „rezistat” de fiecare dată, după cum se poate observa în graficul de mai jos.
Ambii indicatori MACD şi RSI vin din zone de supra-vânzare şi sunt în creştere, după cum s-a mai întâmplat de 2 ori în ultima lună. De fiecare dată a urmat o creştere a cursului, deci este probabil ca acelaşi lucru să se întample şi acum.
Din aceste motive am decis să deschid o poziţie long USD/CHF, printr-un ordin la preţul pieţei, care s-a executat la cursul 0,9520. Dacă într-adevăr va urma o creştere, este posibil să fie cel puţin la fel de mare ca cea precedentă, motiv pentru care am pus ordinul take profit la valoarea rotundă 0,98.
Dar dacă suportul de la 0,95 este „spart”, este posibil ca scăderea să continue şi mai mult, motiv pentru care am pus ordinul stop loss la 0,9450. În felul acesta se obţine un raport risk-reward de 1:4, care este foarte favorabil.
UPDATE 29.04.2015 – USD/CHF atinge nivelul stop loss
La puţin timp după executarea ordinului de cumpărare, cursul USD/CHF a început să crească, a depăşit puţin 0,97 şi apoi s-a oprit. După o astfel de creştere semnificativă (peste 180 pips) într-un interval de timp foarte scurt, trebuia închisă o parte din poziţia iniţială, pentru conservarea respectivului profit. Personal, am ales să nu fac acest lucru şi să respect literalmente strategia iniţială.
Apoi USD/CHF a scăzut şi a revenit la valori apropiate de cursul la care s-a deschis poziţia. A urmat şedinţa Federal Reserve, în care s-au exprimat îngrijorări privind evoluţia economiei americane din ultima perioadă, iar investitorii au văzut în asta o posibilă amânare a creşterii dobânzii cheie (cel puţin pentru toamna lui 2015).
Ca urmare, cursul USD/CHF a scăzut abrupt şi a atins nivelul stop loss, aducând astfel o pierdere de 70 pips. Apoi a continuat să scadă. În funcţie de evoluţia lui în perioada următoare, vom vedea dacă (şi la ce preţ) ar putea deveni din nou oportună o poziţie long USD/CHF.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.