Din mijlocul acestei crize, după 50 de zile de stat în izolare, trebuie să-ţi mărturisesc că nu vad lucrurile întotdeauna în roz…
Dar am găsit un remediu: când simt că mai au puţin şi se prăbuşesc pe mine pereţii casei, îmi fac repede o “declaraţie” şi dau fuga la o plimbare prin zonă.
De obicei, după vreo 2-3 ture de cartier, soarele blând de primăvară îsi face efectul şi lucrurile reintră în proporţiile lor normale.
La fel mi s-a întâmplat şi ieri, după ce criza medicală prin care trecem a început să se amestece cu cea economică, cu recesiunile şi cu toate crizele bursiere din trecut.
Am simţit nevoia să înţeleg mai bine ce se întâmplă acum, faţă de tot ce s-a mai întâmplat deja în trecut, de atâtea ori.
Iată cum mi-am dat seama că dincolo de aceste perioade dificile, economice şi bursiere, ce tot revin în mod ciclic, întotdeauna există şi “luminiţa de la capătul tunelului”:
În primul rând trebuie să lămurim faptul că evoluția bursei de acțiuni nu este întotdeauna corelată cu evoluția economiei.
Se întâmplă uneori ca bursa să crească atunci când economia scade si să scadă atunci când economia crește.
Cu toate acestea, pe termen lung și foarte lung, bursa si economia sunt corelate, având în vedere că pe bursă sunt listate cele mai mari companii din lume si aceste companii trebuie să obţină profituri în piața reală pentru a-și justifica prețul pe bursă.
Această decorelare temporară se întâmplă din mai multe motive:
1. Bursa anticipează câteva luni în avans ce se va întâmpla în economie;
2. Pe bursă nu sunt listate toate companiile din economie ci, de obicei, companii mult mai mari si mai performante decât media celor din economie;
3. Bursa este influențată mult și de lichiditatea din piață. Dacă sunt mulți bani în piață, bursa va crește, iar dacă banii sunt greu accesibili, bursa va scădea.
Cât de des avem corecții mici (sub 5%), mari (între 10-20%) si bear markets (scăderi de peste 20%)?
Graficul de mai jos este realizat pentru indicele pieței din SUA, S&P 500, pentru perioada 1928-2019.

Observăm că avem destul de des corecții de -5%, -10% și, odată la 5 ani, în medie, un Bear market, adică o corecție de peste 20%.
Au fost si 2 cazuri în care am avut corecții de peste 50%, mai exact în anii 1929-1932 si 2008-2009.
Corecțiile mari de peste 50% sunt foarte rare. Totuși, orice investitor va prinde cel puțin o astfel de corecție în viața sa.
O istorie a piețelor Bull si Bear
Tot pe piața din SUA, pentru perioada 1903 -2016:

Ce putem observa:
1. Perioadele de Bull Market sunt mult mai extinse decât cele de Bear Market.
2. Perioadele de Bear Market sunt destul de abrupte, dar durează mai puțin, de la câteva luni până la 3 ani (Marea Depresiune Economica).
3. Perioadele de Bull Market variază foarte mult in durată, de la 2 ani până la 14 ani.
4. Evident, după fiecare Bear Market vine un Bull Market.
Cu toate aceste corecții, indicele S&P 500 a adus un randament mediu anual de 9,6% în ultimii 120 de ani.
Inflația medie în SUA într-o perioadă similară a fost de 2.9% si astfel randamentul net de inflație a fost de aproape 6,7%.
Acest randament a fost obținut în pofida unor evenimente negative majore, precum:
– Două războaie mondiale;
– Marea Depresiune economică;
– Nenumărate crize financiare si economice;
– Pandemii, printre care si gripa spaniolă;
– Creșterea și declinul comunismului, inclusiv Războiul rece cu URSS etc.
Societatea umană s-a dovedit și se dovedește incredibil de adaptabilă și, exact ca un elastic, tinde să revină pe creștere.
Ce se poate întâmpla în viitor?
Nu putem anticipa viitorul pentru că nu avem un glob de cristal, însă putem să facem o estimare pe baza trecutului și a factorilor pe care îi cunoaștem astăzi:
1. Se estimează că populația globului va continua să crească încă multe decenii de acum încolo;
2. Există foarte multe zone (continente întregi) în care consumul este încă la nivel de subzistență, așa cum aproape întreaga lume era la nivel de subzistență acum 100 de ani. Putem să estimăm că în următoarele decenii standardul de viață va continua să crească în multe zone ale lumii.
3. Tehnologia asigură o creștere incredibilă a productivității muncii. Putem estima că productivitatea va continua să crească într-un ritm constant, atâta vreme cât omenirea este “obsedată” de progres, evoluție si știință.
Având în vedere că cele trei forțe de mai sus sunt reale, întrebarea mea este CINE va beneficia de creșterea numărului de consumatori si producători + creșterea consumului + creșterea productivității muncii?
Sunt sigur că vor fi mulți beneficiari, însă principala beneficiară va fi Economia.
Un al doilea fenomen pe care îl observ este că beneficiile economice tind să se concentreze din ce în ce mai mult în mâna unui număr din ce în ce mai mic de corporații.
Astăzi Amazon vinde cât milioane de mici magazine.
Toate tranzacțiile se fac prin Visa si Mastercard.
Toată lumea consumă publicitate de la Google si Facebook.
Și tot așa …
Este suficient doar să te gândești unde se duc banii tăi de consum astăzi față de acum 10 ani ca să realizezi cât de puternică este această tendință de concentrare.
Ghici ce! Majoritatea acestor companii care acaparează consumul și resursele sunt listate la bursă!
Astfel, o concluzie rezonabilă ar fi că pe termen lung economia va crește si va continua să se concentreze în mâna unor corporații.
Vestea bună este că şi TU vei putea beneficia de aceste tendințe, deținând acțiuni la aceste companii.
Chiar dacă pe moment, în actuala criză, ar trebui să te concentrezi în primul rând pe siguranţa ta şi a familiei tale, nu trebuie să pierzi din vedere imaginea de ansamblu.
P.S. Voi reveni în următoarele articole cu câteva detalii concrete despre modul în care poţi să îmbini realitatea tristă a acestui moment cu imaginea pozitivă la scară mare, astfel încât să obţii beneficii maxime pe termen lung.
Stai aproape, chiar dacă păstrezi distanţa de siguranţă! 🙂
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.