Vom continua astăzi pe drumul spre independenta financiară cu pasul numărul 5: investitii profitabile.
Este un pas esential!
Practic, există şi cazuri în care oamenii pot ajunge independenți financiar şi fără a face investitii (pensii speciale, moșteniri substanțiale etc.) însă în cazul celor mai mulți, singura cale de a ajunge independenți financiar este prin intermediul investitiilor.
Dar înainte de a ne gândi la investițiile pe termen lung, trebuie să ne asigurăm că am parcurs pașii anteriori, sau suntem în procesul de a-i parcurge:
Pasul 1: Alăturarea unei sume concrete ideii de independentă financiară;
Pasul 2: Stabilirea motivației din spatele obiectivului de a atinge independenta financiară;
Pasul 3: Creșterea veniturilor;
Pasul 4: Optimizarea cheltuielilor si economisirea;
De ce vorbim de investitii profitabile pe termen lung si nu pe termen scurt?
Pentru că investitorii cumpără active care produc profit pe termen lung, pentru a beneficia de profiturile obținute cât mai mult timp şi pentru a reduce astfel influenţa negativă a perioadelor de recesiune economică.
Investitorul pe termen lung se uită la profitul mediu anual pe o perioadă cât mai mare, nu la profitul excepțional dintr-un anumit an sau la lipsa profitului dintr-un alt an.
Investitorii pe termen scurt sunt cel mai probabil speculatori si sunt specializați în astfel de investitii.
Nu vrei sa concurezi cu ei! Nu ai cunoştinţele, timpul, banii si tehnologia necesară pentru a „bate” un speculator profesionist.
În ce putem face investitii profitabile pe termen lung?
Investițiile, la modul cel mai general, pot fi împărțite în 4 mari clase de active:
– Imobiliarele;
– Acțiunile;
– Obligațiunile;
– Investitiile alternative (aici intră mărfurile, peer-to-peer lending, criptovalute si orice alte instrumente financiare).
Fiecare clasă de active are avantajele şi dezavantajele ei.
De aceea, investitorii inteligenți nu se concentrează pe o singură clasă de active ci îşi diversifică investitiile în mai multe clase.
3 percepții greșite despre investitiile profitabile
1. Pentru a face investitii profitabile trebuie sa fii un expert financiar
Dacă la imobiliare toți suntem experți :-), când vine vorba despre celelalte clase de active, percepția oamenilor este că au nevoie de multă expertiză pentru a investi cu succes.
Bineînțeles că ai nevoie de cunoștințe de bază în investiții, însă în niciun caz nu este nevoie să fii chiar expert.
Au apărut în istorie persoane foarte inteligente si bine intenționate care s-au asigurat că şi investitorul mediu, fără a fi expert financiar, poate investi profitabil, pe termen lung.
2. Investițiile sunt un joc de noroc
Aceasta este o părere care demonstrează lipsa de educație financiară din România.
Când deții o acțiune, de exemplu, deții la modul cât se poate de concret o parte dintr-un business şi ai în spate o serie de instituții, reglementări şi legi care îți garantează acest drept de proprietate.
Dreptul de proprietate este garantat de constituțiile tuturor ţărilor dezvoltate, deci există o mare diferență între jocurile de noroc, simboluri pe ecrane sau „banii virtuali” deținuți pe nu știu ce platformă privată şi dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-o companie.
Bineînțeles, investițiile devin un joc de noroc dacă habar nu ai ce faci acolo. Din acest motiv este necesar te educi în acest domeniu.
3. Nu suport variațiile de preț
Da, activele care produc cele mai mari profituri variază ca preț (au volatilitate).
Depozitul bancar îți oferă puţin peste 1% pe an şi nu oscilează ca preț niciodată.
Un fond de investitii care imită indicele bursei de acţiuni din SUA a adus un randament de 10% pe an în medie, în ultimele decenii, dar a avut variaţii semnificative de preţ. Cam asta este diferența.
Pe de altă parte, trebuie să ştii că există instrumente care au volatilitate practic inexistentă şi totuşi îţi pot aduce randamente destul de mari, de 7-10% pe an sau chiar şi mai mult: obligaţiunile.
Este adevărat că soarta îi favorizează pe cei curajoşi, însă chiar nu eşti obligat să investesti doar în instrumente cu volatilitate crescută dacă vrei să obţii profituri mai mari decât la depozitele bancare. Ai la dispoziţie mai multe variante.
Cum putem face investitii profitabile, la modul practic?
1. Investim pe termen lung (cel puțin 10 ani, ideal pe termen de 20-30 ani sau mai mult);
2. Investim constant, luna de luna, indiferent dacă pieţele de capital cresc sau scad;
3. Ne construim de la început un portofoliu bine diversificat (ce procent în imobiliare, în acțiuni, în obligaţiuni etc.).
4. Alegem doar instrumentele care se potrivesc cu profilul nostru de risc, care sunt profitabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor, şi alcătuim cu ajutorul lor portofoliul de la punctul precedent.
5. Reechilibrăm portofoliul o dată la cca. 6 luni;
6. Ajungem independenți financiar când portofoliul nostru produce suficient venit pasiv pentru a ne acoperi costurile de trai.
Concluzie
După ce ti-ai pus finanțele personale la punct, investițiile sunt următorul aspect de care trebuie să te ocupi.
Nu sta cu toţi banii la bancă fără să faci nimic cu ei!
În felul acesta vei pierde constant din valoarea lor din cauza inflației, pentru că depozitele bancare acoperă foarte rar rata inflației.
În schimb, investește-ți banii în mod inteligent pentru a crea surse de venit pasiv, pentru a beneficia de efectul dobânzii compuse şi în final pentru a ajunge independent financiar.
Noi te putem ajuta cu informaţii practice, de care vei avea nevoie pentru a porni cu dreptul pe drumul spre independența financiară. Te vom însoți timp de 3 luni pe acest drum, oferindu-ți suportul si educația financiară necesară pentru ca tu să devii autonom şi să îți iei zborul spre visul tău.
Bineînțeles că poți să parcurgi acest drum şi singur, doar că alături de noi vei avea posibilitatea să economisești ani de zile de studiu individual şi mulți bani pierduți din cauza inflației, a deciziilor financiare greşite şi a oportunităților ratate.
Acesta este motivul pentru care am lansat cea de-a IV-a ediţie a Programului de training de 12 săptămâni „Succesul în finanţe personale şi investitii pasive”, la care beneficiezi de preţul promoţional de lansare până pe data de 5 februarie.
Poţi vedea aici programul complet pe care l-am pregătit pentru tine, cât şi testimonialele cursanţilor din grupele precedente.
Hai să începem împreună drumul spre independența ta financiară!
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.