Cu toţii ne dorim pentru copiii noștri tot ce este mai bun şi probabil că am face orice ca să îi ştim fericiţi.
De fiecare dată când copiii noștri îşi doresc anumite lucruri, încercăm să facem tot posibilul pentru a le obţine şi de multe ori ajungem să cheltuim chiar mai mulţi bani decât ne-am putea permite.
Dar banii nu sunt un subiect pe care copiii să îl înţeleagă prea uşor şi de aceea pot ajunge să ceară din ce în ce mai multe lucruri, neştiind sacrificiile pe care părinţii lor sunt nevoiţi să le facă uneori.
De aceea, dacă copiii tăi sunt destul de mari încât să îşi dorească ceva, cel mai bine ar fi să ai cu ei o discuţie deschisă despre adevărata valoare a banilor.
Odată ce copiii vor înţelege că banii nu sunt nelimitaţi, oricând şi oricâţi la dispoziţia părinţilor, vor deveni mai înţelegători.
Chiar dacă o discuţie mai serioasă cu cei mici, despre un astfel de subiect important, poate uneori să-i sperie pe părinţi, este important să-i înveţi cât mai devreme pe copiii tăi adevărata valoare a banilor.
Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le discuţi cu copiii tăi despre bani şi despre valoarea lor:
1. Importanţa diferită a lucrurilor.
Este esenţial să le explici copiilor că unele lucruri sunt mai importante decât altele. De exemplu, mâncarea şi cele necesare în casă sunt principala prioritate, în timp ce dulciurile şi jucăriile nu sunt.
Ia-i cu tine la cumpărături şi explică-le că mai întâi vei pune în coş lucrurile cele mai importante şi apoi, în funcţie de câţi bani rămân, şi celelalte lucruri.
2. Modul cum „funcţionează” banii.
Copiii trebuie să înţeleagă că atunci când cumperi anumite lucruri, rămâi cu mai puţini bani. Poţi chiar să le spui treptat, pe parcursul unei luni, câţi bani s-au cheltuit şi câti bani au mai rămas.
3. Modul cum se obţin banii.
Celor mici trebuie să le explici că părinţii au bani datorită faptului că muncesc pentru a-i câştiga. Ca să le arăţi, poţi să le dai o sarcină uşoară în casă, pe care nu o fac în mod normal, şi apoi să îi răsplăteşti în mod simbolic cu ceva pe placul lor.
Odată ce copiii vor înţelege că banii sunt o răsplată pentru munca depusă, vor fi mai atenţi cu ceea ce vor cere data viitoare când veţi merge la cumpărături.
4. Despre economii.
Este foarte important să îi încurajezi pe copiii tăi să economisească bani, cumpărându-le puşculiţe, de exemplu.
Dacă au primit nişte bani, explică-le că este mai înţelept să îi pună de-o parte şi să aştepte până când suma creşte. Astfel, îşi vor putea cumpăra lucruri mai consistente şi mai de valoare.
5. Preţul cel mai avantajos.
După ce copiii au conştientizat valoarea banilor, trebuie să-i înveţi să-i cheltuiască cu responsabilitate. În loc să cumpere prima jucărie pe care o văd pe raft, ajută-i să se gândească dacă au într-adevăr nevoie de ea.
Nu cumva există ceva mai important pe care să-şi cheltuiască banii? Şi, dacă se hotărăsc să cumpere ceva, atunci ei trebuie să găsească un preţ cât mai bun. Copiii trebuie să înveţe să caute un preţ avantajos şi nu să cumpere sub impulsul momentului.
Așadar, sigur că orice copil merită să se bucure de lucrurile pe care şi le doreşte, dar trebuie să reuşeşti să păstrezi un echilibru. Explică-le copiilor cu calm şi cu exemple concrete de ce sunt banii importanţi şi care este adevărata lor valoare şi vei vedea că pretenţiile lor se vor schimba şi vor deveni mai înţelegători.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.