Lira sterlină a trecut în ultima perioadă printr-o etapă de semnificativă apreciere. Iar după finalizarea alegerilor parlamentare din Marea Britanie din data de 7 mai, această apreciere s-a amplificat şi mai mult. Acest lucru s-a reflectat şi în creşterea puternică a perechii valutare GBP/USD.
Dolarul american se găseşte, însă, într-o situaţie diametral opusă. Deşi a intrat de câteva luni într-o etapă de puternică apreciere, în ultimele săptămâni a suferit o anumită corecţie negativă.
Sunt mari şanse ca această corecţie negativă să se oprească, cu atât mai mult cu cât Federal Reserve se apropie de momentul creşterii dobânzii cheie (pentru prima dată după anul 2006). Aşadar, are sens să vorbim despre o tranzacţie în care să urmărim scăderea cursului valutar GBP/USD.
Din punct de vedere tehnic, GBP/USD a crescut pană la rezistenţa de la 1,53, după care a început să scadă (după cum se poate observa în graficul ataşat). Atât indicatorul MACD cât şi RSI vin din zona de supra-cumpărare şi sunt în scădere, lucru care ar putea semnaliza o viitoare scădere şi a cursului GBP/USD.
Din aceste motive am decis să deschid o poziţie short GBP/USD, printr-un ordin la preţul pieţei, care s-a executat la cursul 1,5638. Dacă într-adevăr va urma o scădere, este probabil ca GBP/USD să atingă cel puţin nivelul retragerii Fibonacci de 50% (deşi eu personal recunosc că mă aştept ca pe termen lung să fie atins din nou chiar şi minimul de la 1,46).
Ca urmare, am decis să folosesc 2 ordine take profit. Pe primul l-am pus la 1,5360 (puţin peste retragerea de 38,2%), unde voi închide jumătate din poziţia iniţială. Iar pe cel de-al doilea ordin take profit l-am pus la 1,5230 (puţin peste retragerea de 50%), unde voi închide restul poziţei.
Dar dacă cursul GBP/USD va decide să-şi continue creşterea, deci să „spargă” rezistenţa de la 1,53, atunci scenariul de mai sus va fi invalidat, motiv pentru care am pus ordinul stop loss la 1,5830. În felul acesta se obţine un raport risk-reward total de 1:2, care este favorabil.
De asemenea, voi opta pentru un management activ al acestei poziţii, urmând să modific ordinul stop loss întâi pe 0 şi apoi pe profit, de fiecare dată când GBP/USD va scădea către un nou nivel Fibonacci.
UPDATE 20.05.2015 – Mutăm ordinul stop loss pe 0
Cursul valutar GBP/USD a avut o scădere clară până în zona valorii de 1,5530, care corespunde nivelului retragerii Fibonacci de 23,6%, după care a făcut o pauză.
Având în vedere că această mişcare este de peste 100 pips, am decis să mut ordinul stop loss pe „0„ (adică la 1,5630), pentru a nu risca o pierdere de aproape 200 pips în cazul în care cursul se „răzgândeşte” şi se hotărăşte să crească.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.