Învaţă să folosesti banii pentru „a fi” şi nu pentru „a avea”.
Mulţi oameni se plâng că nu au bani. Sau că nu au destui bani.
Ia stai puţin şi gândeşte-te, tu ai „destui” bani?
Poate că duci o viaţă fără lipsuri majore şi nu te plângi în permanenţă că-ţi lipsesc banii, dar ai tu oare „destui” bani? Cu adevărat DESTUI?
Vezi… asta bănuiam şi eu, banii nu ajung să fie niciodată „destui”…
Ce înseamnă, în fond, „destui” bani?
Înseamnă să ai suficient de mulţi bani astfel încât să poţi cumpăra tot ceea ce îţi doreşti? Adică chiar aşa, tot ce îţi place, tot ce îţi trece prin cap, absolut TOT?
Păi, din păcate, aceste lucruri pot fi foarte, foarte numeroase… Practic infinite… Ceea ce înseamnă că pentru a le putea cumpăra, banii trebuie să fie, la propriu, infiniţi. Ceea ce este practic imposibil.
NIMENI nu are aşa ceva, nici chiar cei mai bogaţi oameni din lume nu au „infinit” de mulţi bani. De unde rezultă că nimeni nu are suficient de mulţi bani să cumpere chiar TOT ceea ce şi-ar putea dori vreodată…
Şi atunci să ne gândim puţin: oare problema nu este prost pusă? Dacă ne gândim că banii ne ajută să „avem” lucruri, atunci vom ajunge invariabil la concluzia că nu avem niciodată „destui” bani.
Pentru simplul motiv că a „avea” nu se termină niciodată. INDIFERENT cât de mult ai avea.
Încearcă să faci un mic exerciţiu:
Gândeşte-te că eşti bogat, extrem de bogat, mai bogat poate decât cel mai bogat om din lume. Imaginează-ţi că poţi avea fără nici un efort absolut tot ceea ce îţi doreşti. Este suficient să te gândeşti la un anumit lucru şi în 5 minute ajungi să îl ai. Fă un efort şi imaginează-ţi asta…
Acum răspunde sincer: câte maşini vei ajunge să ai? 2 sau 3? Poate 5… 10? Există oare vreun tip de maşină pe care să nu ajungi să îl ai: limuzină, sport, de oraş, 4×4, decapotabilă, de familie, de 2 locuri, de putere mare, de lux, de curse, electrică etc…?
Probabil că vei avea nevoie doar pentru tine de o întreagă parcare supraetajată… 🙂
Dar locuinţe, cam câte vei ajunge să ai? La oraş, la ţară, la mare, la munte? Sau şi în străinătate? În ce ţări ţi-ar place să poţi locui, în ce oraşe, sau în ce zone?
Probabil că ţi-ai putea petrece tot restul vieţii locuind câteva săptămâni pe an în fiecare din numeroasele locuri superbe pe care le cunoşti sau de care doar ai auzit… Iar pentru asta nu ţi-ar strica să ai câteva locuinţe doar ale tale, nu-i aşa?
Aici vroiam să ajung: „a avea” chiar nu se termină niciodată! Dacă folosesti banii doar pentru „a avea” lucruri, nu-ţi vor ajunge niciodată şi vei fi mereu nefericit şi frustrat din cauza asta. ORICÂT de mulţi ar fi banii pe care i-ai avea.
Şi atunci ce ai putea să faci?
Există o diferenţă imensă este între a „dori” ceva şi a avea efectiv „nevoie” de ceva. De aceea lucrurile pe care le dorim sunt practic nelimitate (şi necesită foarte mulţi bani, din cauza asta) iar lucrurile de care chiar avem nevoie sunt destul de limitate (deci nu necesită mulţi bani).
Diferenţa provine din felul în care folosesti banii: dacă îi folosesti pentru „a avea”, pentru a-ţi satisface dorinţele, nu îţi vor ajunge niciodată.
Dar dacă vei folosi banii pentru a-ţi satisface adevăratele nevoi, vei vedea că îţi vor trebui mult mai puţini bani şi în final vei fi MULT mai fericit.
Din cauza aceasta trebuie să folosesti banii în primul rând pentru „a fi”, şi nu pentru „a avea”.
Te-ai gândit vreodată de ce îţi doreşti atât de mult să „ai” lucruri? Sigur, sunt multe lucruri frumoase pe lume şi cu siguranţă îţi va face plăcere să fie ale tale, dar ăsta nu e un motiv să devii obsedat de ele. Mai bine încearcă să te gândeşti dacă chiar ai nevoie de ele. În mare parte, probabil că nu…
Şi atunci de ce dorim cu atâta ardoare să ne înconjurăm de toate aceste lucruri de care nu avem nevoie cu adevărat? Nu cumva avem impresia că dacă „avem” mai multe lucruri frumoase, vom ajunge şi să „fim” mai fericiţi?
Pentru că, în caz că este aşa, facem o mare greşeală. „A avea” nu are nimic de-a face cu „a fi”.
Există destui oameni care au extrem de mulţi bani, dar care totuşi sunt foarte nefericiţi. Important nu este să ai foarte mulţi bani, important este să ajungi să fii fericit FĂRĂ să ai nevoie de mulţi bani pentru asta.
Dacă vei sta să te gândeşti bine, îţi vei da seama că ceea ce îţi doreşti cu adevărat în viaţă are legătură cu „a fi” şi nu cu „a avea”: să fii sănătos, împlinit, fericit, liniştit, să iubeşti şi să fii iubit…
Şi atunci nu ţi se pare mai potrivit să folosesti banii pentru „a fi” sau pentru „a deveni” toate cele de mai sus?
Învaţă să investeşti banii în ceea ce este cel mai important aspect al vieţii tale: TU însuţi!
Învaţă să te cunoşti pe tine însuţi şi să te apreciezi.
Învaţă să fii mai bun.
Învaţă să fii sănătos şi să te menţii sănătos.
Învaţă să faci o activitate care îţi face plăcere şi îţi aduce satisfacţii, iar apoi învaţă şi cum să faci bani din acea activitate.
Învaţă cum să relaţionezi cu cei din jurul tău, cum să-i înţelegi, să-i ajuţi şi să-i apreciezi.
Învaţă să cheltuieşti banii pe lucrurile care contează cu adevărat în viaţa ta. În felul acesta vei avea numai de câştigat.
Cu cât vei învăţa să folosesti banii mai corect, pentru a te ajuta să „fii” mai curând decât să „ai”, cu atât vei fi mai fericit şi vei trăi o viaţă mai prosperă.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.