Stiu ca in aceste zile esti foarte ocupat… 🙂
Doar că, fiind la finalul anului 2017, cred ca este un foarte bun moment pentru a-ti face planuri pentru anul 2018.
Si pentru prosperitatea ta pe termen lung, caci la asta ma refer aici…
Asa ca iti propun sa facem un mic exercitiu de imaginatie.
Sa zicem ca ne aflam in luna decembrie din anul 2018, deci peste fix un an.
Iar anul 2018 a fost un an grozav, toate lucrurile ti-au iesit exact asa cum sperai, poate chiar mai bine.
Si in tara situatia este buna, cu o crestere economica mult peste media UE, somajul s-a mentinut foarte jos, au mai crescut si salariile, toate au mers bine.
Doar ca… a mai aparut ceva, un mic element neasteptat.
Se numeste inflatie.
Si este un element neasteptat pentru ca in ultimii ani a fost aproape zero, si mai-mai ca eram cu totii cat pe ce sa ne imaginam ca inflatia a disparut din viata noastra pentru totdeauna.
Dar iat-o ca apare din nou.
Daca la inceputul anului 2017 inflatia era zero si pentru sfarsitul anului se prognoza o valoare de cca. 1%, iata ca in luna noiembrie inflatia a ajuns deja la 3,2% (ne informeaza INS).
Caci alimentele s-au scumpit cu 3% doar in luna octombrie. Ce sa mai vorbim de carburanti…
In sfarsit, acesta a fost anul 2017.
Problema este ca in anul 2018 acest fenomen este asteptat sa continue, ba chiar sa accelereze.
BNR-ul, de exemplu, prognozeaza pentru anul 2018 o inflatie de 4%.
Eu insa cred ca acest nivel va fi depasit cu mult, la fel cum s-a intamplat si in anul 2017.
Dar mai bine ramanem optimisti si revenim la exercitiul nostru imaginar, in luna decembrie 2018, dupa un an foarte bun, dar cu o inflatie de 4%.
Ce inseamna asta pentru tine?
Foarte simplu: banii tai valoreaza cu 4% mai putin.
Sigur, daca ai folosit niste instrumente clasice de economisire (cum sunt depozitele bancare), atunci banii tai sunt mai multi, ca numar.
Dar daca te gandesti ca dobanda medie de 1,4% pe care o aduc depozitele pe un an reuseste sa acopere doar o treime(!) din pierderea puterii de cumparare a banilor tai, iti vei da seama ca in anul 2018 de fapt ai pierdut cam 3% din banii pe care ii aveai cu un an inainte.
Si atunci cum ramane cu prosperitatea ta pe termen lung?
Caci daca vei continua in ritmul acesta, peste 10 ani vei avea cu 26% mai putini bani ca acum.
Nu cred ca te bucura o asemenea perspectiva…
Si cum stai tu in decembrie 2018 si iti faci socotelile, te intalnesti cu prietenul tau cel mai bun, care nu intelege de ce esti trist.
Pentru ca el a avut sansa de a se informa inca din 2017 despre directia in care ne indreptam, asa ca a luat masuri.
Astfel, el a avut posibilitatea de a investi in diferite tipuri de instrumente financiare, care i-au adus in anul 2018 un randament de cca. 10% si in felul acesta el a terminat anul pe un plus consistent.
Sigur ca nu e frumos sa fii invidios, insa probabil ca iti doresti si tu sa fi avut informatiile pe care le-a avut prietenul tau.
Partea buna este ca inca mai poti face acest lucru.
Te mai poti inca informa despre moduri de a-ti imbunatati finantele personale si despre cele mai bune oportunitati de investitii pentru anul 2018.
Iar daca te grabesti putin, mai poti inca prinde reducerea de pana la 55%, care expira la sfarsitul zilei de astazi.
Asa ca te invit sa intri aici si sa afli, la modul cel mai practic, cum poti face din anul 2018 cel mai prosper an al tau de pana acum.
Eu iti doresc Craciun Fericit, cu sanatate si bucurii alaturi de toti cei dragi, si iti urez din toata inima LA MULTI ANI!
Cu bine,
Dan
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.