De multe ori ne gândim prea mult la „ziua de mâine” şi la viitorul apropiat dar prea puţin la viitorul mai îndepărtat. Cum ar fi, de exemplu, momentul când vom ajunge la pensie. Şi aceasta este o mare greşeală.
Pentru că timpul trece foarte repede, şi chiar dacă acum suntem activi, în formă, avem anumite venituri şi ne descurcăm bine, nu va fi mereu aşa.
Va veni o vreme când vom fi în vârstă, cu probleme de sănătate şi cu venituri mult mai mici. Se numeşte „pensie” şi este cea mai dificilă etapă din viaţa multor oameni.
Şi pe bună dreptate. Iar în viitor lucrurile nu vor sta deloc mai bine. Din contră, analiştii financiari spun că sistemul de pensii de stat se apropie de faliment.
Dar asta nu înseamnă că şi viitorul tău trebuie să fie tot aşa. Nici vorbă! Ca pentru orice altceva, ne putem pregăti şi pentru ca atunci când vom fi la pensie să ne fie cât mai uşor.
Iată ce poţi face pentru a te pregăti pentru viitor şi a avea o pensie mai mare:
1. Informează-te şi fă-ţi un plan.
Acesta este probabil cel mai important pas pe care îl poţi face dacă doreşti să te descurci mai bine atunci când vei ajunge la pensie.
Trebuie să înţelegi cum funcţionează sistemul de pensii din Romania, care sunt principalele lui probleme şi cum te poţi pune la adăpost. Pentru că soluţii există. Şi surse de informare există, de asemenea, mai ales în era informaţională în care ne aflăm.
Cea mai bună sursă la momentul actual este chiar cursul GRATUIT despre pensii pe care ţi-l pune la dispoziţie Luca Dezmir – autor, speaker şi investitor, realizatorul primului blog de finanţe personale din Romania, milionarulmioritic.com.
Aşadar informează-te, fă-ţi un plan şi treci la acţiune, căci numai în felul acesta vei reuşi să fii cu adevărat pregătit pentru cea mai dificilă etapă a vieţii tale, la pensie.
2. Economiseşte.
Sigur că veniturile sunt întotdeauna prea mici iar cheltuielile sunt întotdeauna prea mari… Dar dacă crezi că îţi poţi construi o pensie mai mare cheltuind în permanenţă toţi banii pe care îi ai, eşti pe cale să faci o mare greşeală.
Cel mai bine ar fi să-ţi faci un program organizat de economisire, pe care să-l respecţi în fiecare lună. Indiferent de cât de mică este suma de bani pe care poţi să o pui deoparte!
În felul acesta vei vedea că pe termen lung economiile tale încep să se transforme în sume consistente, pe care le vei putea folosi pentru a crea surse de venit pasiv, care îţi vor fi extrem de folositoare la pensie.
3. Investeşte.
Cea mai mare tentaţie este să-ţi păstrezi toate economiile în depozite bancare, datorită faptului că sunt garantate de către stat. Acest lucru, însă, nu te va ajuta prea mult când vei ajunge la pensie.
Pentru că, din păcate, în felul acesta singura care se îmbogăţeşte cu adevărat este banca, deoarece dobânda este atât de mică încât după câţiva ani cu aceşti bani, deşi mai mulţi la număr, vei putea cumpăra de fapt mai puţine lucruri.
Există însă şi alte moduri de a-ţi plasa economiile, cu randamente mult mai mari. Cum ar fi, de exemplu, contractele de economisire susţinute de către stat, fondurile de investitii cu risc mic, investitiile bursiere sau în pieţele valutare.
Află care este gradul de risc pe care eşti dispus să ţi-l asumi, alocă resursele diversificat pentru a scădea acest risc şi vei vedea că până vei ajunge la pensie vei obţine o creştere mult mai mare decât dobânda de la bancă.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.